Conclusie. Er zijn meerdere manieren om buitenshuis wifi te gebruiken. Gratis via lokale aanbieders en bedrijven, via Wifispots, een mobiele router of een VPN.
Op steeds meer plekken zoals horeca, treinstations en treinen en in veel openbare gebouwen kun je (gratis) wifi gebruiken. Ziggo en het voormalige UPC hebben het wifi-internet een stevige duw in de rug gegeven door hun kabelmodems aan te passen voor gastgebruik. Er zijn inmiddels wel 2 miljoen Ziggo WifiSpots.
Doordat het wifi netwerk bestaat uit meerdere stations, is het wifi signaal overal even sterk. Plaats bijvoorbeeld een station in je keuken of zelfs in de schuur en je hebt wifi buiten. De stations zijn draadloos met elkaar verbonden, je hoeft dus geen netwerkkabels te trekken.
Maximaal wifi bereik buiten en binnen
Binnen heeft het wifi namelijk last van obstakels zoals muren en vloeren. Dat gaat ten kosten van de kwaliteit van het signaal. Daarom haal je binnen tot gemiddeld 8 meter een goed bereik. Buiten zijn er veel minder obstakels, waardoor het wifi bereik tot 40 meter afstand goed is.
Het is echter ook mogelijk om draadloos te internetten via wifi wanneer je met je laptop, tablet of smartphone op stap bent en je bijvoorbeeld op het vliegveld of in een horecagelegenheid internettoegang wilt. Op veel plekken is dat gratis, maar op sommige plekken moet je hier voor betalen.
Als je thuis een wifi-netwerk hebt en dat niet hebt beveiligd, dan kunnen buren en voorbijgangers toegang krijgen tot je wifi-netwerk. Dat betekent ook dat ze via dat netwerk toegang kunnen krijgen tot je thuiscomputer(s) en netwerk. Je loopt dan het risico dat je persoonlijke gegevens in handen van anderen komen.
Een openbaar wifi-netwerk gebruiken van bijvoorbeeld een café, hotel, camping, vliegveld, trein of bus is nooit veilig, of je nu een wachtwoord gebruikt of niet. Zodra je inlogt op een openbaar wifi-netwerk, kan een hacker toegang krijgen tot je apparaat en daardoor tot je persoonlijke en belangrijke gegevens.
De grootste boosdoeners zijn microgolfovens, draadloze vaste telefoons en babytelefoons, maar er zijn ook andere toestellen die met straling werken en een negatief effect kunnen hebben op de snelheid van je netwerk. Heb je hier problemen mee, pas dan de plaatsing van je router aan of dat van het storende toestel.
Wanneer je wifi gebruikt, verminder je ook het batterijverbruik en ondersteun je GPS-systemen om een nauwkeurige locatiebepaling te krijgen. Daarom raadt iOS aan om de wifi altijd aan te laten staan en stuurt het meldingen als je het uitschakelt.
Plaats de versterkers niet tussen of vlakbij andere wifi-apparaten, zoals een muziekbox of de tv. Ook metaal of waterleidingen kunnen het signaal verstoren. Zet dan een wifi-versterker voor het raam of in de schuur of garage. Sluit deze versterker aan met een internetkabel.
Een van de beste WiFi repeaters is de TP-Link RE650, een versterker die door zijn vele antennes het bereik van je WiFi aanzienlijk vergroot. Het model is eenvoudig via stopcontact te installeren en is een relatief goedkope optie.
Een netwerkkaart is een stukje hardware dat ervoor zorgt dat je je computer of laptop kunt aansluiten op een netwerk of internet. Vaak wordt een netwerkkaart aangegeven met de afkorting NIC, dit staat voor Network Interface Card. De meeste netwerkkaarten kunnen tegelijkertijd versturen en ontvangen.
Waar vind ik Wifi hotspots? Je vindt door het hele land en daar buiten Wifi hotspots. Vaak zijn Wifi hotspots te vinden op openbare plaatsen als in een restaurant, hotel, winkel of op de camping, maar ook de NS en busmaatschappijen hebben Wifi hotspots.
Het is echter wel zo dat de netwerkbeheerder altijd kan zien welke sites jij allemaal bezoekt, ongeacht of het gaat om internet via een kabel of internet via de wifi. Alleen als je een site bezocht hebt die gebruik maakt van HTTPS kan jou netwerkbeheerder niet zien welke site dit was.
Als je altijd online wilt zijn, dus ook als je in de bus, auto of op de fiets zit, dan heb je een mobiel internet abonnement nodig. Als je onderweg bent zou je namelijk constant op elk nieuwe wifi netwerk moeten inloggen, als er al een wifi netwerk beschikbaar is.
De meest voorkomende wifi-verstoorders zijn: videobewakingssystemen of alarmsensoren, DECT-telefoontoestellen, draadloze lichtschakelaars, babyfoons, weerstations en magnetrons. Deze apparaten maken gebruik van frequenties die het wifi-signaal behoorlijk verstoren.
De modem/router-combinatie weet aan de hand van IP-adressen precies welke apparaten er op het netwerk zijn aangemeld. Surf naar het IP-adres van de router, in veel gevallen is dat http://192.168.1.1 of http://192.168.178.1. Log vervolgens met een gebruikersnaam en wachtwoord in op het beheerpaneel.
Het grootste veiligheidsrisico van gratis wifi is dat de hacker tussen jouw apparaat en het verbindingspunt kan gaan zitten. In dat geval communiceer je niet rechtstreeks met de hotspot, maar verzend je je informatie naar de hacker, die deze weer doorstuurt.
Jazeker! Maak gebruik van onze gratis wifi, 'IKEA Wifi', terwijl je aan het winkelen bent. Handig, want nu kan je de IKEA app of website bij de hand houden voor bijvoorbeeld je boodschappenlijstje, of actuele productgegevens checken zoals de prijs en beschikbaarheid.
Man-in-the-middle-aanvallen, wifi-sniffing, DNS-spoofing en malware zijn de belangrijkste wapens die hackers gebruiken om de informatie te stelen die u prijsgeeft terwijl u openbare netwerken gebruikt.