In Bulgarije wordt deze drank gemaakt van Bulgaarse yoghurt, aangelengd met water. De smaak lijkt op die van karnemelk.
Bereiding van ayran
Yoghurt en water worden met wat zout in van kok tot kok verschillende verhoudingen gemengd tot ayran. Vaak gaat het om gelijke hoeveelheden yoghurt en water. Ayran kan worden opgeleukt met munt voor een extra verfrissend effect.
Wat is ayran? Dit zoute, super verfrissende drankje doet meteen smachten naar de zomer. Surprise surprise, ayran bestaat dan ook uit water, zout en yoghurt. Je kan het vergelijken met de consistentie van een drinkyoghurt, maar dan ongezoet en met de smaak van bijvoorbeeld karnemelk of kefir.
Ayran is yoghurt op basis van gegiste geitemelk, aangelengd met water en aangevuld met wat zout. Het smaakt in de verte als karnemelk. Het wordt ook veel gedronken in alle Turkstalige landen, het Midden-Oosten en Bulgarije.
Voeg beetje bij beetje het water toe, intussen de mix met een staaf- of handmixer opkloppend tot het flink schuimt. Ga daarmee door tot je ayran de gewenste dikte heeft. Voeg ijsblokjes toe en schenk uit in grote glazen.
Griekse yoghurt wordt op dezelfde manier gemaakt als Turkse yoghurt. Het grootste verschil is dat Griekse yoghurt meer vet bevat (ongeveer 10% vet en 127 kcal per 100ml). Dat hoge vetpercentage maakt Griekse yoghurt ideaal als vervanger van zure room en crĆØme frĆ¢iche tijdens het koken.
Airag is licht mousserend en heeft een yoghurtsmaak. Ayran wordt ook veel gedronken in het Midden-Oosten en Europa. In Bulgarije wordt deze drank gemaakt van Bulgaarse yoghurt, aangelengd met water. De smaak lijkt op die van karnemelk.
Kefir wordt na de fermentatie doorgeroerd en blijft dus een voller product, ca. 4% vet. Het is wat dikker dan karnemelk maar wel goed drinkbaar. Wel bevat kefir in vergelijking met karnemelk wat meer verschillende soorten melkzuurbacteriƫn en ook wat gisten waardoor het een lichte tinteling heeft.
Kefir heeft een hoge voedingswaarde, is rijk aan probiotica en helpt bij de spijsvertering en een gezonde darmflora. Naast het bovenstaande bevat kefir nog veel meer mineralen en vitaminen. Enkele voorbeelden zijn: magnesium, vitamine C, vitamine B12, biotine, enzymen en veel vitamine K2.
In kefir zitten, in tegenstelling tot yoghurt, ook gisten verwerkt. Kefir wordt op dezelfde manier genuttigd als drinkyoghurt. De smaak is lichtzuur en fris en doet nog het meest denken aan karnemelk.
Qua mondgevoel lijkt skyr het meest op een romige Griekse yoghurt, maar qua voedingswaarde het meest op magere kwark. Het heeft wel de voordelen van magere kwark, zoals veel eiwitten en weinig calorieƫn, maar niet het nadeel van het wat stroeve mondgevoel dat magere kwark kenmerkt.
Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker. Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2. Het eten en drinken van zuivelproducten hangt samen met een lager risico op darmkanker.
Let je op je lijn, dan is skyr een prima zuivelproduct om te gebruiken bij je ontbijt of als gezond tussendoortje: het bevat weinig vetten en suikers, maar wel veel proteĆÆnen en calcium. Een portie van 100 g skyr natuur bevat ongeveer 11 g proteĆÆnen, 3,7 g suikers en slechts 0,2 g vet.
Ayran = ayran is een Turkse koude drank op basis van yoghurt, zout en water.
De zuivel wordt niet gepasteuriseerd, gesteriliseerd, gehomogeniseerd of gestandaardiseerd. RauwPower ayran is niet alleen zeer gezond maar smaakt ook nog eens erg lekker. De smaak is friszuur, een beetje zout en romig. Voedingswaarde per 100 g: Energie 208 kJ / 50 kcal.
Echter wordt het drankje ook in de supermarkt volop verkocht. Zijn deze producten even gezond als de zelfgemaakte kefir? Helaas niet, blijkt uit een onderzoek van Keuringsdienst van Waarde.
Sinds kefir in Nederland zo populair is geworden, zien we ook in Nederlandse supermarkten als de Lidl, AH, Jumbo en Aldi producten verschijnen die de naam 'kefir' dragen. Als u kefir in de supermarkt wilt kopen, dan hebt u de keuze uit talloze verschillende merken.
Normaal gesproken kan een gezond mens prima ƩƩn glas water- of melkkefir per dag drinken. Met 100 ml kefir per dag heb je je dagelijkse behoefte aan goede bacteriƫn al binnen.
Op beide wijzes is het mogelijk om tot maximaal 1,5 jaar kefir te bewaren, die vervolgens weer goed te activeren is; goed afspoelen en laat maar ontdooien in een verse portie water met opgeloste suiker. Ook hier geldt weer dat het even zal duren voordat u een drinkbaar resultaat verkrijgt.
Waterkefir bevat maar 1 kcal per 100 ml en is daarom geschikter voor wanneer je wilt afvallen. Kefir is dus super gezond en is goed te gebruiken wanneer je een gezondere levensstijl wilt ontwikkelen. Het is belangrijk om te weten dat het gewichtsverlies hierdoor wel minimaal is.
Het klopt inderdaad dat Griekse yoghurt meer eiwitten bevat en dat kan gunstig zijn. Eiwitten zorgen voor langere verzadiging. Qua vitaminen en mineralen is er weinig verschil: gewone yoghurt bevat net iets meer calcium, kalium en vitamine B2 dan Griekse yoghurt.
Wanneer je graag producten kiest met zo min mogelijk calorieƫn dan is de Griekse yoghurt van AH eigen merk jouw beste keuze. De meeste calorieƫn vind je in de yoghurt van Kri Kri, gevolgd door De Zaanse Hoeve.
Welke yoghurt is de beste keuze om af te vallen? Volgens het Voedingscentrum kun je voor je gezondheid het beste kiezen voor magere of halfvolle yoghurt als je wilt afvallen. Uiteraard bedoelen ze daarmee de 'naturel' variant, zonder toegevoegde suiker.
āArm aan vettenā
Het belangrijkste verschil met andere melkproducten is volgens Annick Verween het vetgehalte: dat is bijzonder laag. Yoghurt bevat ongeveer 1 gram vet per 100 gram. Volle of Griekse yoghurt zelfs 8 tot 10% vet. Bij skyr is dat amper 0 tot 0,2 procent, afhankelijk van het merk.