Het is allebei goed. De Engelse uitspraak van sweater is 'swetter', rijmend op letter.
14. Nobelprijs. Giphy Nope, 't is niet 'Nobelprijs' – met de klemtoon in 't begin – zoals Clouseau het zingt. De juiste uitspraak is die met een 'e' zoals in 'bel' én met de klemtoon op de tweede lettergreep.
Taupe: Een veelgebruikte kleur om mee te contouren, en daarmee bij dezen officieel een beauty term. Niet taup, maar toop. Die laatste -e mag je helemaal negeren.
Gnocchi - [Njok-kie] Dit Italiaanse gerecht met zachte aardappelballetjes blijkt vrij ingewikkeld om uit te spreken, want er komen vele verschillende versies voorbij. Njok-kie is de enige juiste uitspraak.
Restaurant. Misschien wel het woord dat het meest verkeerd uit wordt gesproken, restaurant. Ook ik ben schuldig. Doordat het een Frans woord is, is het toch echt restauran.
In België komt ook de uitspraak [joe·choert] voor, maar wij gebruiken de algemeen Nederlandse uitspraak.
Een bommelwoord is een Nederlands woord dat je op meerdere manieren kunt lezen of uitspreken. Afgeleid van de klassieker 'bommelding'.
Het Uitspraakwoordenboek geeft /biˈzɔndər/ op als de enige juiste uitspraak.
Volgens Longman Pronunciation Dictionary geeft 91% van de Britten de voorkeur aan de uitspraak hierboven. Daarnaast komt [kə·rib·bie·ən] voor.
Steak, wordt vaak uitgesproken als stiek, maar spreek je uit als steek. Symptoom, wordt vaak uitgesproken als symptooN, maar het is symptooM.
Duitsers leggen bij Japan en Ibiza de klemtoon heel opvallend op de eerste lettergreep: JA-pan en I-biza. Nederlanders en Engelsen leggen de klemtoon op de tweede lettergreep: ja-PAN en i-BI-za.
Vieze woorden. Met vieze woorden bedoelen we niet woorden van dingen die op zich vies zijn, zoals poep of kots. De fase waarin we deze woorden super spannend vonden hebben we allemaal (als het goed is) ver achter ons gelaten. Het gaat nu over woorden die gewoon vies klinken en je liever niet wilt horen.
Door afasie krijg je problemen met taal. Zoals moeite met lezen, schrijven, spreken, en begrijpen wat iemand zegt. Dit maakt het lastig om bijvoorbeeld te begrijpen wat ze op tv zeggen, of wat er in de krant staat. Zo kun je regelmatig moeite hebben met het vinden van het juiste woord.
Palindroom. Een woord of zin met een symmetrische volgorde van letters, ook wel keerwoord genoemd. Met andere woorden: achterstevoren hetzelfde gelezen. Voorbeelden van palindromische woorden zijn: kok, lepel, level, negen, meetsysteem en parterretrap.
Het beste antwoord. Als goer-mét-ten, waarij je de g uitspreekt als ik het engelse Go (dus een soort zachte K).
Chocoladecakeje met zachte, lopende vulling. Ook de uitspraak [mwe:·leu] komt voor, maar die is niet voor alle taalgebruikers aanvaardbaar.
Zowel de uitspraak 'oto' als de uitspraak 'auto' is goed. Alle hedendaagse woordenboeken vermelden beide uitspraakvarianten. De oudste Nederlandstalige bron waarin auto op schrift voorkomt, dateert uit 1899. Aanvankelijk was de uitspraak 'oto' het gebruikelijkst.
Vanille is een woord dat via het Frans aan het Spaans is ontleend. De uitspraakvariant [va(a)niejə] kwam er onder invloed van het Frans. Een vergelijkbaar voorbeeld is bastille. De variant [va(a)nilə] – of [va(a)nielə] – is de vernederlandste uitspraak.
Bij de uitspraak van melk mag er een korte toonloze e te horen zijn tussen de laatste twee medeklinkers: [melək]. Het is niet verzorgd om een te duidelijke toonloze e te laten horen.