Onderwerp, gezegde, lijdend voorwerp – je kind leert ze allemaal benoemen. Net als het meewerkend voorwerp en bijwoordelijke bepalingen. Zinsontleding staat in groep 7 op het taalmenu en is voor veel kinderen best zware kost. Gelukkig is het niet allemaal nieuw, want in groep 6 is al een beginnetje gemaakt.
Rekenen in groep 7: het wordt steeds pittiger
Oppervlakte en inhoudsmaten, procenten, breuken, verhoudingen en ingewikkelde staartdelingen: het kan zijn dat je je kind soms niet meer kunt bijhouden! Het niveau gaat omhoog, en de opgaven worden moeilijker.
Groep 7 is een heel belangrijk schooljaar voor je kind. Hij begint al aan de voorbereiding voor de middelbare school. Op heel veel scholen krijgen kinderen daarom al huiswerk op, om alvast een beetje te oefenen met het thuis aan de slag gaan met schoolwerk.
In groep 6, 7 en 8 wordt rekenen steeds moeilijker. Je (oppas)kind leert nu over breuken, procenten, verhoudingstabellen en grote getallen tot 100.000! Ook de verhaalsommen, of redactiesommen, worden lastiger en alles wordt door elkaar aangeboden.
Groep 7 wordt wel gezien als het belangrijkste jaar van de basisschool. De moeilijkste stof van rekenen en taal wordt behandeld. Met deze bagage gaan de leerlingen naar groep 8 waar een groot deel wordt herhaald en iets verder uitgediept.
De lesstof in groep 7
Heel lang stond groep 7 bekend als het moeilijkste jaar van de basisschool. Heel veel lastige leerstof kwam voor het eerst aan bod.
vierde klas: 9-10 jaar (groep 6) vijfde klas: 10-11 jaar (groep 7) zesde klas: 11-12 jaar (groep 8)
Het 'voorlopig schooladvies' is geen wettelijke term. Toch geven scholen vaak al aan het einde van groep 7 of het begin van groep 8 aan welk schooladvies je kind waarschijnlijk krijgt. Dat kun je een voorlopig schooladvies noemen. Het is de inschatting van de school over jouw kind.
Bij begrijpend lezen in groep 7 moet je kind niet alleen de zinnen en woorden uit een tekst kunnen begrijpen en signaalwoorden herkennen.Het moet ook kunnen omgaan met meerkeuzevragen. Een meerkeuzevraag heeft meestal 4 mogelijke antwoorden waaruit je kind moet kiezen.
Begrijpend lezen oefenen kun je op een aantal manieren doen. Bij begrijpend lezen gaat het letterlijk om het begrijpen van een tekst. Een goede manier om begrijpend lezen te oefenen, is door 'gewoon' veel te lezen. Je kunt begrijpend lezen oefenen door met je kind met kortere teksten aan de gang te gaan.
In groep 7 leren we zinsontleden. Dit valt onder het kopje taalbeschouwing. We beginnen met de persoonsvorm, het gezegde en het onderwerp. Later in het jaar komen ook het lijdend voorwerp en het meewerkend voorwerp erbij.
Rekenen in groep 8
In groep 8 zijn de kinderen vooral bezig met het herhalen van de rekenstof uit de voorgaande jaren. Moeilijke onderdelen als breuken, procenten, staartdelingen, verhaaltjessommen en het metriek stelsel worden flink geoefend om het gewenste eindniveau van de basisschool te halen.
Groep 7 is het zevende leerjaar van de basisschool. Dit is het eerste jaar waarin de leerling een begin maakt met Engels. Verder wordt de topografie van Europa behandeld. Ook krijgen de leerlingen op sommige scholen de entreetoets van het Cito.
Leerlingen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs zijn in staat om zo'n 1 à 2 uur per dag huiswerk te maken. Het is dus niet verstandig om meer op te geven. In de bovenbouw neemt het concentratievermogen van leerlingen toe en kunnen zij meer huiswerk maken, namelijk (meer dan) twee uur per dag.
Vanaf groep 7 is Engels een verplicht vak.Vakken gericht op de brede ontwikkeling zijn biologie, aardrijkskunde, geschiedenis, techniek, beeldende vorming en gym. Daarnaast leren kinderen in groep 7 plannen en reflecteren op hun eigen werk.
Vwo-niveau High School Diploma
Voor toelating tot een meer selectieve university of college moeten leerlingen een sterk academisch high school curriculum hebben gevolgd én goede resultaten hebben behaald. Met een sterk academisch curriculum bedoelen we een extra uitdagend college preparatory curriculum.
Grade 9 (Freshman) - 3e middelbaar. Grade 10 (Sophomore) - 4e middelbaar. Grade 11 (Junior) - 5e middelbaar. Grade 12 (Senior) - 6e middelbaar.
Stroming 2: Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs (HAVO)
Het Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs, afgekort tot HAVO, duurt 5 jaar en wordt gevolgd in de leeftijd van 12-17 jaar.
Het vwo duurt 6 jaar (leeftijd: 12-18 jaar) en bestaat uit atheneum, tweetalig onderwijs (tto), gymnasium, vwo-technasium en vwo-plus.
Als moeilijkste examens werden de vakken wiskunde en natuurkunde het meest genoemd, op de voet gevolgd door economie, Nederlands en geschiedenis.
Vooral de vierde klas havo staat al jaren als probleemklas bekend. Daar blijven de meeste leerlingen zitten. Onderzoeken hiernaar hebben nooit keiharde oorzaken aangewezen, maar in de onderwijswereld worden wel steeds dezelfde verklaringen genoemd.
Groep 7 wordt wel gezien als het belangrijkste jaar van de basisschool. De moeilijkste stof van rekenen en taal wordt behandeld. Met deze bagage gaan de leerlingen naar groep 8 waar een groot deel wordt herhaald en iets verder uitgediept.