Het voltage in Costa Rica is afwisselend 110 en 120 volt.
In Costa Rica worden de stopcontacten van type A en B gebruikt. De netspanning is 120 V en de frequentie is 60 Hz.
Het voltage in Amerika is 110 volt, wat anders is dan de 230 volt die in Nederland gebruikt wordt.
In Groot-Brittannië gold een spanning van 240 V. Tegenwoordig is de wereld verdeeld in een paar grote blokken, met in Europa 50 Hz en 230 V als standaard en in de Verenigde Staten 60 Hz en 120 V als standaard. Daarnaast zijn er ook diverse kleine landen met afwijkende spanningen.
Vakantie naar Australië: stekker mee!
Het voltage in Australië is vergelijkbaar met dat in Nederland, het is namelijk tussen de 220 en de 240 volt. Met een reisstekker die van Europa naar Australië gaat kun je dus eenvoudig al je apparaten gebruiken.
De netspanning in Turkije is 220 Volt. Stopcontacten zijn meestal hetzelfde als in Nederland of België.
Elektriciteit in Suriname
De netspanning is 110 / 220 V en de frequentie is 60 Hz.
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: De elektriciteit die de netbeheerders leveren op de aansluiting in de meterkast (het aansluitpunt) heeft een 'spanning' van ca. 230 volt (50 Hz) (voorheen was dat ca. 220 volt). Netspanning (oude benaming = lichtnet) betreft wisselspanning met een netfrequentie van 50 Hz.
Werkt uw apparatuur op zowel 120 (110) als 230 (220) volt, dan kunt u deze zonder omvormer gebruiken. Wel zult u een andere stekker nodig hebben. Hiervoor zijn reisadapters in de handel.
De lengte van de draad de dikte van de draad en de soortelijke weerstand van de draad bepaalden samen met de stroomsterkte en de spanning het uiteindelijke vermogen dat bij eenzelfde lengte van de koperdraad aan het einde van die draad nog over was Op de korte afstand bleek dat 220 V er beter vanaf kwam dan 110 V.
Vóór 1989 had de netspanning een voltage van 220. In 1989 werd besloten om de hoogte van de spanning te verhogen tot 230 volt. De reden hiervoor was om in Europa tot één niveau voor laagspanning te komen. Op deze manier is het ook makkelijker voor toeristen om stopcontacten in andere Europese landen te gebruiken.
Anders dan in Europa:
De meeste apparaten zijn tegenwoordig voorzien van een lader die kan laden op stopcontacten met spanningen varierend van 100 tot 240 volt. Het elektriciteitssysteem in de Verenigde Staten en Canada is anders dan het onze: Daar bestaat geen 220 volt systeem, maar een 110 volt systeem.
De netspanning in Polen is 220 volt. Stopcontacten zijn hetzelfde als in Nederland en België.
Je kunt in Costa Rica normaal gesproken uit de kraan drinken. Het drinkwater is goed. Kijk wel altijd even of dat op de plek waar je verblijft ook kan, anders kun je overal gebottled water kopen.
Het is voldoende om muggenspray te gebruiken met DEET, draag t-shirts met lange mouwen en broeken met lange broekspijpen en slaap onder een klamboe. Ben je in Costa Rica, dan kun je ook de spray van het merk OFF! gebruiken.
Maar hoe zit dat nu precies met de voltage? In Mexico is de voltage 110 volt.
Met een auto omvormer kun je de 12V 'sigarettenaansteker' veranderen in een 230V stroomaansluiting. Zo kun je met een gewone stekker je laptop opladen of kan je zelfs een kleine koelkast aansluiten! Met een omvormer voor in de auto kun je dus een auto aansteker veranderen in een stopcontact.
Je hebt in Canada andere stopcontacten dan in Nederland, daarom heb je een verloopstekker nodig. Kies hierbij voor een Europa naar Canada reisstekker. Zo'n stekker is namelijk geschikt voor een Canadees stopcontact. Je hebt in Canada twee soorten stopcontacten: type A en type B.
Omdat de meeste schepen werken met een netfrequen- tie van 60 Hz moet deze frequentie worden omgevormd. Hiervoor is een shore convertor aan boord die van elke willekeurige walspan- ning een voor het schip geschikte spanning maakt met een frequentie van 60 Hz.
De meeste gewone trafo's voor halogeenspotjes 12 Volt geven wisselspanning (AC). Een LED-trafo daarentegen geeft gelijkspanning (DC), zodat de LED-lamp een stabiele voeding heeft.
In Griekenland worden vergelijkbare stopcontacten gebruik als in Nederland: F. De netspanning is net als hier 230 volt en de frequentie 50 hertz. Wanneer je op reis gaat naar Griekenland heb je dus geen reisstekker nodig en je kunt al jouw apparaten zonder moeite opladen. Ga jij op reis naar Frankrijk?
Het stroomnetwerk van Frankrijk draait op 220 Volt, 50 Hertz wisselspanning. De stopcontacten zijn van het type E (geaard, twee ronde pinnen en een uitsparing voor de aardingspin die in het stopcontact zit). Het kan voorkomen dat men een adapter of een transformator (110V-220V) nodig heeft.
Zoals overal in Europa is het voltage in België 230 volt met een frequentie van 50 Hertz.
Ja, je hebt een reisstekker nodig in Cuba. In Nederland worden Type C stekkers gebruikt met twee ronde pinnen. In Cuba worden verschillende stekkers gebruikt: Type A met twee platte pinnen.