Ga je voor authentiek Italiaans, dan komen druivenrassen als verdicchio, trebbiano, cortese en vernaccia in aanmerking. Pinot Grigio of Sauvignon Blanc uit het noordoosten van Italië kunnen ook. Voor een uitheemse metgezel kun je denken aan Spaanse Albariño of Godello of een lichtvoetige Franse Chablis of Muscadet.
Wijnen & gerechten
Goede Muscadet, Chablis, Bourgogne aligoté, Sancerre en Pouilly-Fumé zullen hun begeleidende rol met brio vervullen, net zoals Spaanse Rueda, sauvignon blanc uit het Italiaanse Friuli of uit Zuid-Afrika, en goede torrontès uit Argentinië.
Bij deze smeuïge pasta met gebakken knoflook, een beetje peper en groene kruiden kun je zowel wit als rood drinken. Mijn advies is: Sauvignon Blanc, Soave of een Vermentino. Zin in rood? Kies dan voor een lichte Bardolino, Dolcetto of Barbera uit Piemonte.
Je kunt ze ongeveer 3 maanden in de diepvries bewaren.
Een vongole is een venusschelp. Venusschelpen zijn er in verschillende uitvoeringen. Een vongole wordt ook wel een gemarmerde tapijtschelp genoemd. Deze naam heeft hij te danken aan de kleur van de schelp, welke een beetje gemarmerd lijkt te zijn.
Vongole is Italiaans voor venusschelpen. Eigenlijk kunnen venusschelpen worden gezien als het Italiaanse broertje van de Nederlandse kokkels. Qua smaak is er nauwelijks verschil tussen de twee. Wel zijn venusschelpen wat groter, platter en gladder dan de geribbelde kokkels.
Recept spaghetti vongole
Was de schelpen en haal de slechte eruit. Wanneer schelpen stuk zijn of open staan en niet meer dicht gaan als je er met een mesje tussen gaat dan moet je de schelpen weggooien.
Hoe vongole schoonmaken? Vongole maak je makkelijk schoon door de schelpdieren een uurtje in ruim gezouten water te laten. De diertjes zullen zelf het zand uit hun schelp verwijderen. Daarna hoef je ze alleen nog onder koud water te spoelen en ze zijn klaar om gebruikt te worden.
De schelpjes spoelen doe je zo. Neem ruim water, strooi er een flinke schep zout in en laat de schelpen een paar uurtjes weken om hun opgenomen zand uit te spugen. Spoel ze nadien nog een 3-tal keer na. Tijdens de bereiding –2 minuten verhitten, mét deksel, is voldoende– openen de schelpen zich.
Wijn van de witte druiven Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Vermintino en Grüner Veltliner is zeer geschikt voor een pasta met pesto. Ons wijnadvies: Een witte wijn van Peter Zemmer Pinot Grigio , Verdicchio dei Castello di Jesi of een Paul Mas Des Mas Chardonnay & Viognier.
Pasta Arrabiata
Een wijn met een vettig randje en fruitige smaken past hier dus goed bij. Bijvoorbeeld onze Spaanse Autor. Maar ook een gewürztranimer uit Frankrijk, Duitsland of Italië. Een lichte fruitige Italiaanse rode kan ook goed bij dit gerecht.
Kies voor een shiraz, merlot, barolo of cabernet sauvignon. Zachte of romige kazen: voor pasta met zachte of romige kazen kies je voor een soepele of frisse witte wijn. Deze wijnen benadrukken het romige van de kaas. Kies daarom een vermentino of een soave.
Ga je voor authentiek Italiaans, dan komen druivenrassen als verdicchio, trebbiano, cortese en vernaccia in aanmerking. Pinot Grigio of Sauvignon Blanc uit het noordoosten van Italië kunnen ook. Voor een uitheemse metgezel kun je denken aan Spaanse Albariño of Godello of een lichtvoetige Franse Chablis of Muscadet.
Vongole koop je vers en dus levend. Hierdoor kun je ze niet lang bewaren. Leg het netje in de koelkast en bewaar ze niet langer dan twee dagen. De kwaliteit gaat hierna snel achteruit, waardoor je meer schelpen weg zult moeten gooien.
Vongole is razend populair in de keukens van Zuid-Europa. Dit zeer smakelijke schelpdiertje bevat veel vlees en heeft in de smaak iets pittigs en iets zoets. Op dezelfde manier te bereiden als de mossel.
Was de kokkels een paar keer in koud water en check of er open schelpjes tussen zitten. Tik er even op: gaan ze dicht, dan kunnen ze mee. Blijven ze open of zijn ze kapot, gooi ze dan weg.
Spaghetti vongole (of Spaghetti alle vongole) is een Italiaans pastagerecht met schelpdieren, afkomstig uit het midden en zuiden van Italië. De letterlijke Nederlandse vertaling is "spaghetti met venusschelpen". Het gerecht kan ook met een andere pastasoort gegeten worden, zoals linguine of tagliatelle.
Houdbaarheid: Venusschelpen / vongoles zijn een paar dagen tot maximaal een week houdbaar.
Delhaize | Vongole | 500 gr | Delhaize.
In de Italiaanse keuken gebruikt men ze in alle recepten 'alla vongole' (onder de naam vongola verace of vongola nera). De geruite tapijtschelp leeft in de Middellandse Zee, het Ierse, Zuid- en West-Engelse kustgebied en langs de Atlantische kusten van Frankrijk, Spanje, Portugal, Marokko tot in Senegal.
De wrattige venusschelp, in de handel meestal praire genoemd, heeft een ronde, bolle schelp met duidelijke ribbels. De schelp heeft meestal een diameter van 3 – 7 cm. De schelpdieren komen voor op en bij rotsachtige bodems langs de westkust van Europa en zuidelijk Afrika.
De venusschelp bevat stevig vlees en heeft een fijne en fruitige smaak. Jammer genoeg worden de schelpen wel steeds zeldzamer en worden ze vaak vervangen door varianten die magerder en minder fijn van smaak zijn.
Delhaize | Venusschelpen | 500 gr | Delhaize.
Een romige saus bij de pasta schreeuwt om een stevige witte wijn. Een op hout gerijpte Chardonnay past daar goed bij, net als een Roero Arneis of Viognier.