Magere vis is vaak lekker met een Pinot Grigio, Sauvignon Blanc of een mousserende wijn. Bij een vette vis kun je makkelijk kiezen voor een lichte rode wijnen van bijvoorbeeld de Pinot Noir, Sangiovese of Grenache. Ook een volle witte wijn van de Chardonnay is hier erg lekker bij.
Kiest u voor een magere vis, kabeljauw, dorade, koolvis, schelvis, tong of forel, dan komt deze perfect tot smaak wanneer u deze serveert met een lichte en frisse witte wijn als Pinot Grigio, Sauvignon Blanc of een mousserende wijn, of een droge Rosé.
Kabeljauw is een magere vis. Hierdoor passen lichte wijnen die frisse zuren hebben het best bij kabeljauw. Dit zijn eigenlijk dit altijd witte wijnen zoals, sauvignon blanc, pinot grigio, chenin blanc en chardonnay.
Zalm heeft structuur en een hoog vetgehalte. Over het algemeen past daar dan ook het beste een wijn bij die vettigheid en structuur heeft. Zalm past daarom goed bij een ronde, romige en licht vettige witte wijn zoals een chardonnay of een viognier.
Ook een Riesling of Chablis past goed bij forel. Bij gerookte forel drink je dan weer eerder een stevige witte wijn zoals bijvoorbeeld een Pinot Gris of een Verdejo.
Magere vis is vaak lekker met een Pinot Grigio, Sauvignon Blanc of een mousserende wijn. Bij een vette vis kun je makkelijk kiezen voor een lichte rode wijnen van bijvoorbeeld de Pinot Noir, Sangiovese of Grenache. Ook een volle witte wijn van de Chardonnay is hier erg lekker bij.
Kabeljauw is een magere vis. Daarbij past een lichte wijn met frisse zuren het best. Dat zijn meestal witte wijnen, maar een droge rosé of een soepele, fruitrijke rode wijn combineren vaak ook prima.
De basisregel voor wijn bij zalm
Wit, droog, vol, rond. Ook een lichtgekoelde rode Pinot Noir past goed. Volle witte wijn uit de Bourgogne, Champagne of Elzas past hier goed bij. Pinot Gris d'Alsace, Riesling d'Alsace, Riesling spätlese, Grüner Veltliner, Furmint, Sauvignon Blanc uit Chili en Nieuw-Zeeland.
CHARDONNAY: LEKKER BIJ ZALM!
Over het algemeen kunnen we zeggen dat een ronde chardonnay een goede wijn bij zalm is. De Valdivieso Chardonnay Reserva laat de veelzijdige zalm goed tot z'n recht komen. De ronde smaak van de wijn matched ook nog eens goed met de vettige, uitgesproken smaak van de zalm.
Kibbeling of lekkerbekje
Kibbeling of een lekkerbekje vormt een droomduo met sauvignon blanc. Bij voorkeur lekker stuivend en fris. Neem bijvoorbeeld deze Domaine de Ménard Sauvignon Blanc uit de Gascogne of een sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland zoals Villa Maria Earth Garden Sauvignon Blanc Organic.
Vaak raadt men aan om rode wijn bij vlees te drinken en witte wijn bij vis. Je kan echter ook perfect rode wijn met vis combineren. Ga je voor deze optie, dan zijn er wel enkele aspecten waarmee je rekening dient te houden. Zo speelt de hoeveelheid tannines in de wijn een belangrijke rol.
Gebruik je kabeljauw in een pasta, risotto of maak je een gerecht met 'beurre blanc' of witte wijnsaus bij de kabeljauw? Kies dan een Sauvignon Blanc of een Bourgogne wijn.
Waarom geen rode wijn? Rode wijn bevat meer tannine, die in de mond een wisselwerking aangaat met visolie. In de meeste gevallen kan deze interactie een metaalachtige nasmaak in de mond achterlaten. Daarnaast zijn rode wijnen vaak steviger van smaak, waardoor ze de smaak van de vis sneller zullen overstemmen.
Magere vissen zijn bijvoorbeeld kabeljauw, dorade, schelvis, tong en forel. Lichte en frisse wijnen met levendige zuren zijn hierbij de perfecte smaakmakers denk hierbij aan pinot grigio De keuze valt dan al snel op een wit exemplaar, maar een droge rosé is ook een heerlijke combinatie.
Over het algemeen: Zin in een wat vollere, zachte en rijpe wijn, neem dan een Chardonnay.Meer zin in een frissere, iets drogere en pittige wijn, neem dan een Sauvignon Blanc.
Chardonnay wijnen bevatten meestal wat zoeter fruit zoals mango en ananas en zijn daarnaast wat bloemiger (wat bijdraagt aan de romige en zachte smaak). Sauvignon blancs bevatten vaak juist citrusvruchten, groene appel en tonen van limoengras en dragon (wat bijdraagt aan de frisse, pittige en kruidige smaak).
Goede wijn-spijs combinaties met Grüner Veltliner:
Denk aan gegrilde vis met citroen en kruiden, of sushi met wasabi. Salades: De frisse en levendige smaak van Gruner Veltliner past goed bij salades met een pittige dressing. Probeer het bijvoorbeeld eens met een salade van rucola, venkel en sinaasappel.
Een kruidige, droge witte wijn die bijna exclusief in Oostenrijk groeit. Met hoge zuren en aroma's van groene peper en limoen is grüner veltliner een exotisch alternatief voor bekendere wijnen als sauvignon blanc. Grüner veltliner is de nationale trots van Oostenrijk.
De Gruner Veltliner is een droge, frisse wijn met sappige aroma's van wit fruit zoals appel en peer of van exotische vruchten, zoals ananas en nectarine.
Probeer een van deze gerechten bij een glas Pouilly-Fumé: Gegrilde vis, zonder teveel poespas, dat is waar deze wijn om vraagt. Ga voor de pure smaak van een gegrilde witvis. Schelp en schaaldieren zoals mosselen, oesters en scheermesjes doen het ook erg goed bij deze wijn.
Schaaldieren hebben vaak een krachtige smaak. Combineer dit daarom met een volle en rijke witte wijn. Onze tip is een witte wijn met wat mineralige tonen. Denk aan een volle en rijke Chardonnay met eventueel houtopvoeding.