Een soave, riesling kabinett, sylvaner, pinot blanc of gruner veltliner is een veilige keuze.
Kabeljauw is een magere vis. Hierdoor passen lichte wijnen die frisse zuren hebben het best bij kabeljauw. Dit zijn eigenlijk dit altijd witte wijnen zoals, sauvignon blanc, pinot grigio, chenin blanc en chardonnay.
Een gerookte paling gaat het beste samen met een rijke wijn, die niet te droog van smaak is. Denk aan een Riesling, een Pinot Gris, een Pinot Grigio, een Pinot Blanc of een Garganega/Chardonnay. Probeer bijvoorbeeld onze frisse Scaia Garganega Chardonnay.
Chardonnay is een volle en zachte witte wijn waarop het klimaat van grote invloed is. Ook houtrijping heeft een grote invloed op de smaak. Zonder houtrijping smaakt de wijn vaak fris en fruitig met aroma's van perzik en citrus. Dit geldt bijvoorbeeld voor Chablis wijn.
Zolang de zomerse temperaturen aanhouden kan je vaak goed paling vangen.De herfst is zelfs de actiefste tijd voor de paling met september als de beste maand. Je kan dagen meemaken dat het lijkt of ze uitgehongerd zijn en vetreserves voor de winter moeten aanleggen.
Ook een Riesling of Chablis past goed bij forel. Bij gerookte forel drink je dan weer eerder een stevige witte wijn zoals bijvoorbeeld een Pinot Gris of een Verdejo.
De paling heeft een bedreigde status. Een van de redenen daarvoor is de smokkel van glasaal, oftewel babypalingen. De visjes zijn op de zwarte markt duizenden euro's per kilo waard.
Wijn bij Magere Vis
Kiest u voor een magere vis, kabeljauw, dorade, koolvis, schelvis, tong of forel, dan komt deze perfect tot smaak wanneer u deze serveert met een lichte en frisse witte wijn als Pinot Grigio, Sauvignon Blanc of een mousserende wijn, of een droge Rosé.
Magere vis is vaak lekker met een Pinot Grigio, Sauvignon Blanc of een mousserende wijn. Bij een vette vis kun je makkelijk kiezen voor een lichte rode wijnen van bijvoorbeeld de Pinot Noir, Sangiovese of Grenache. Ook een volle witte wijn van de Chardonnay is hier erg lekker bij.
Gegrilde vis
Gegrilde zwaardvis of zeeduivel: kies dan voor een soepele rode wijn met weinig tannines. Ook hierbij past een pinot noir goed.
Waarom geen rode wijn? Rode wijn bevat meer tannine, die in de mond een wisselwerking aangaat met visolie. In de meeste gevallen kan deze interactie een metaalachtige nasmaak in de mond achterlaten. Daarnaast zijn rode wijnen vaak steviger van smaak, waardoor ze de smaak van de vis sneller zullen overstemmen.
Gepocheerde kabeljauw smaakt heerlijk subtiel. De subtiliteit is echt de kracht van het gerecht. Een wijn met frisse, milde zuren respecteert die subtiliteit. Een soave, riesling kabinett, sylvaner, pinot blanc of gruner veltliner is een veilige keuze.
Kibbeling of lekkerbekje
Kibbeling of een lekkerbekje vormt een droomduo met sauvignon blanc. Bij voorkeur lekker stuivend en fris. Neem bijvoorbeeld deze Domaine de Ménard Sauvignon Blanc uit de Gascogne of een sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland zoals Villa Maria Earth Garden Sauvignon Blanc Organic.
Afhankelijk van de herkomst en bereidingsmethode van de wijnmaker van een riesling smaakt hij (zoals vaak wordt gedacht) zoet, maar kan hij ook fris en droog smaken.
Van forel, goudbrasem, haring, hondshaai, inktvis, paling en wulk kun je het hele jaar door genieten, maar voor andere vissoorten hou je best de seizoenskalender in 't oog. Januari: griet, heek, leng, makreel, pijlinktvis (calamar), poon, rog, roodbaars, schar, scharretong, schelvis, tarbot, zeebaars, zeeduivel.
Wat eten we bij deze wijn? Klassieke combinatie met Sancerre zijn de verse geitenkaasjes uit de streek; de zogenaamde Crottin de Chavignol. Ook ideaal als partner bij een fruits de mer, oesters, gegrilde asperges, frisse salades (zoals de tomatensalade met grapefruit) en gepocheerde zalmforel.
eet niet meer dan 4 porties vette vis per week (max. 600 gram) eet geen paling uit de Nederlandse grote rivieren vanwege het hoge gehalte aan dioxine.
De Amerikaanse Heart Association geeft de raad mee minstens twee keer per week vis te eten en geeft de voorkeur aan 'vette', omega 3-rijke vissen, zoals gerookte paling. De ideale portie is ongeveer 100 gram per keer.
Over het eten van paling wordt de laatste jaren nogal eens wat twijfel gezaaid; de palingstand zou zo laag zijn dat paling eten niet meer verantwoord is. Paling wordt volgens sommigen zelfs met uitsterven bedreigd. Niets is minder waar! Het eten van paling mag vandaag de dag écht verantwoord worden genoemd.
Pouilly Fumé is over het algemeen een frisse zeer strakke en elegante witte wijn van de Sauvignon druif zonder houtopvoeding met een wat rokerig parfum uit het Loiregebied. Pouilly-Fuissé is meestal een vrij volle witte toast met honing Chardonnay wijn uit de Bourgogne, waar houtopvoeding tot een kunst is verheven.