Zoals dat met veel verhalen van vroeger gaat, heeft elk geschenk zijn eigen symboliek. Melchior bracht goud. Balthasar nam wierook mee en Caspar nam mirre, een soort geurige olie, mee.
Waarom gaven ze goud, mirre en wierook? Volgens de Bijbels tekst kreeg Jezus van de koningen drie geschenken: goud van Melchior, mirre van Caspar en wierook van Balthasar.
woordfeit. Volgens de overlevering brachten de drie koningen Jezus bij zijn geboorte goud, wierook en mirre. Dit waren symbolen voor rijkdom (goud), aanbidding en goddelijkheid (wierook) en lijden en sterven (mirre). Mirre was een bepaalde hars (van de mirreboom) waarmee in die tijd doden werden gebalsemd.
Goud, wierook en mirre
Zij hadden een ster zien opkomen die hen naar Christus leidde. Toen ze Maria en het kind zagen, vielen ze op hun knieën neer en brachten Jezus hulde. 'Ze haalden hun schatten tevoorschijn en gaven Hem goud, wierook en mirre als geschenk.
Melchior, Caspar en Balthasar
De Europese, oude koning Melchior, de Ethiopische, jonge koning Caspar en de Aziatische koning Balthasar danken hun namen aan een Grieks verhaal uit ongeveer 500 n. Chr. Ze brachten goud, mirre en wierook met zich mee; wat kostbaar was voor die tijd.
Waarschijnlijk vanwege die 3 cadeautjes, worden de wijzen uit het Oosten uiteindelijk 3 koningen van all over the world: de jonge Balthasar uit Azië, de oude grijze Melchior uit Europa en de donkere Caspar uit Afrika.
Het goud zou kunnen staan voor het koningschap van Jezus. De mensen zagen in Hem op zeker moment een toekomstige koning van Israël, maar uiteindelijk blijkt zijn koningschap van heel andere aard te zijn. De wierook zou symbool kunnen staan voor het goddelijke van Jezus. Jezus is de Zoon van God, niet zomaar een mens.
De wijzen uit het oosten of drie koningen zijn, binnen de christelijke traditie, de wijzen (Grieks: μαγοι, magoi) die Jezus van Nazareth na zijn geboorte kwamen vereren en geschenken van goud, wierook en mirre brachten. De aanbidding der koningen is een populair thema in de religieuze kunst.
Driekoningen is een christelijke feestdag die elk jaar gevierd wordt op 6 januari. Het herdenkt de dag waarop de Wijzen uit het oosten een opgaande ster zagen en daardoor de koning der Joden gingen zoeken. Ze kwamen aan in Bethlehem, en vonden daar de pasgeboren koning der Joden, Jezus.
De drie Wijzen uit het Oosten, de mythische koningen of geleerden of zelfs tovenaars die het kindeke Jezus in de stal bij Bethlehem bezochten, spelen een belangrijke rol in het kerstverhaal. In een kerststal mogen ze niet ontbreken.
Mirre bevat meer gomstoffen dan wierook. Gomstoffen vormen met water kleverige oplossingen waarin het water beter wordt vastgehouden in de boom. Wierook bevat daarentegen weer meer hars, gestolde geurige etherische oliën.
Mirre ruikt warm, amberachtig, aromatisch, harsig, balsamisch en sensueel. Soms met een rokerige en stroperige karakter.
Mirre is een lichte moisturizer voor de oudere huid en houdt de huid elastisch en jong, mirre bevordert epitheelvorming: een hulp bij kloven en makkelijk openspringende huid. De olie werkt ontstekingsremmend en huid- herstellend bij ontstoken huid en zweertjes; mirre is samentrekkend en daarom wond helend.
Langs de deuren. Driekoningen is een belangrijk feest voor de christelijke kerk, maar ook voor kinderen. In sommige delen van Nederland en België gaan ze verkleed als de drie koningen langs de huizen met een ster op een stok. De kinderen bellen aan en zingen een liedje voor snoep of een beetje geld.
De Wijzen komen aan in een traditionele optocht, rijden door de straten op hun kamelen, beladen met cadeautjes en begeleid door Koninklijke helpers die snoep gooien naar de kinderen.
De drie koningen Melchior, Caspar en Balthasar kwamen respectievelijk uit Arabië, Tarsis en Ethiopië. Toegevoegd na 49 seconden: De Wijzen komen in de Bijbel voor het eerst in het evangelie van Matteüs voor.
Witte Donderdag is de donderdag vóór Pasen. Herdacht wordt het pesachmaal dat Jezus aan de vooravond van zijn kruisdood met zijn leerlingen hield. Tijdens dit Laatste Avondmaal stelde Jezus de Eucharistie en het Priesterschap in. Witte Donderdag is in het katholieke Paasfeest een belangrijke dag.
Volgens de christelijke tradities brengt het ONGELUK als je je kerstboom langer laat staan dan DRIEKONINGEN.
De naam wordt uit het Hebreeuws verklaard als 'de koning (God) is licht'. Hij kan echter ook van Perzische oorsprong zijn. Melchior is een van de drie Wijzen uit het Oosten (Drie Koningen).
Voor de drie koningen, priesters uit het oude Babylon en Mesopotamië, was deze planetaire opstelling in het Ram-sterrenbeeld het symbool voor de geboorte van een nieuwe leider in Judea (een gebied in het huidige Israël en Palestina).
De drie wijzen kregen namen. In het Grieks waren dat Apellius, Amerius en Damascus, in het Hebreeuws Galgalat, Malgalat en Sarathin, maar ze zijn bekend geworden onder hun gelatiniseerde Perzische namen Caspar, Melchior en Balthasar.
De Wijzen worden in de oude Griekse bijbelvertaling magoi genoemd, priesters van het van oorsprong Perzische zoroastrisme. Ook in de Syrisch-christelijke geschriften hebben de wijzen Perzische namen. Het drietal lijkt dus uit Perzië te komen, het huidige Iran. Dat is inderdaad het oosten, of het Midden-Oosten.
Het bijbelse begrip mirre is voornamelijk verbonden met liefde voor iets of iemand. In de christelijke traditie is mirre in een kruik of vaas attribuut van Maria Magdalena en de vrouwen bij Christus' graf; zij drukken met de mirre-olie hun innige liefde voor Jezus uit.
Het goud dat zich op en in onze aardbol bevindt is dan ook afkomstig uit de ruimte. De meest gangbare theorie is dat het goud ontstaat bij kernfusiereacties in het binnenste deel van een ster, als deze aan het einde van zijn levensduur is. De ster koelt dan sterk af, waardoor de druk in de kern toeneemt.