Pasta, meestal spaghetti of linguine met vers gevangen venusschelpen (vongole). Aangevuld met knoflook, peterselie, witte wijn en olie. Dit gerecht vraagt om een toegankelijke en verfrissende witte wijn, zoals een albariño, pinot grigio of sauvignon blanc.
Rode wijnen die goed samengaan met pasta op basis van tomaten zijn onder andere Cabernet Sauvignon, Sangiovese en Zinfandel. Als u op zoek bent naar een fruitigere optie, kunt u kiezen voor een rode wijn met een vleugje citrus, zoals Shiraz of Pinot Noir.
Wijn bij pasta bolognese
De smaken zijn hartig met wat zuurheid van de tomaten. Kies voor een mooie Italiaanse rode wijn! Is het gerecht wat lichter? Ga dan voor een Chianti, Bardolino of Valpolicella.
Welke wijnen passen nu best bij dit gerecht? Wel, alle wijnen die soepel in de mond liggen met wat aciditeit passen het best bij dit soort hartige gerechten. Denk aan Italiaanse rode wijnen zoals een Chianti, of een Siciliaanse Nero d'Avola, of een Barbera of nog een Montepulciano.
Zwaardere rode wijn om te combineren met spaghetti bolognese
De tannines van Chianti helpen ook om de rijkdom van spaghetti bolognese in evenwicht te brengen en maken het een geweldige optie om te combineren. Er is weinig angst dat de wijn Bolognese zou kunnen overheersen, maar de koelere klimaat Sangiovese zou perfect in de mix moeten passen.
Wijn: Een fruitige rode wijn, zoals een Merlot, past goed bij de eenvoudige elegantie van penne met tomatensaus.
Meestal zijn rode wijnen zoals Pinot Noir de beste combinaties voor klassieke handgemaakte spaghetti. Deze wijn heeft een lichtere structuur en tonen van roos, paddenstoel, kers en hibiscus. Dit smaakprofiel versterkt de vertrouwde smaak van klassieke Italiaanse gerechten zoals Spaghetti.
Chardonnay: Een Chardonnay met tonen van citrus en een lichte eikenhouten afdronk kan goed werken met de romige elementen van de pasta, garnalen en saus. Vermentino: Deze witte wijn variant heeft vaak frisse zuren en aroma's van bloemen en kruiden die een mooie aanvulling kunnen zijn op de garnalen in het gerecht.
Spaghetti bolognaise en Omer VanderGhinste Oud Bruin
Foodpairing: Spaghetti is geen licht gerecht en heeft in de smaak een zure toets. Een West-Vlaams rood bruin is de ideale stijl om daarnaast te plaatsen. Je krijgt een mooie match met dat zuurtje en het bier weet het gerecht te verfrissen.
In Italië worden pastagerechten doorgaans gecombineerd met wijn, waarbij de smaken van de saus worden afgestemd op de bijpassende druif.
Wijn bij kaassaus
Pasta met een romige en volle kaassaus kan gebaat zijn bij een glas witte wijn met mooie zuren om het vette in het gerecht tegen te gaan. Denk aan een Soave of een Vermentino. Dit gaat vooral op voor de zachte en romige kaassoorten. Zitten er harde kazen bij de pasta, dan is rode wijn weer beter.
Witte wijn is niet zo veelzijdig als rode wijn als het gaat om het combineren met gehaktballen en spaghetti. Hoewel het een populaire sausbasis is in veel andere klassieke Italiaanse recepten (hallo Risotto), passen zowel de kleur als de scherpe, pittige smaak traditioneel niet goed in Meatball marinara saus.
Wanneer u een Italiaanse maaltijd bereidt, is het lekker om hier een typisch Italiaanse wijn bij te drinken. Zoekt u naar wijn voor bij de pasta? Dan is Toscaanse wijn altijd een goede optie. Ook de Friuli wijn is erg lekker bij pasta.
Ga je voor authentiek Italiaans, dan komen druivenrassen als verdicchio, trebbiano, cortese en vernaccia in aanmerking. Pinot Grigio of Sauvignon Blanc uit het noordoosten van Italië kunnen ook. Voor een uitheemse metgezel kun je denken aan Spaanse Albariño of Godello of een lichtvoetige Franse Chablis of Muscadet.
Italiaanse rode wijn behoort tot de beste in zijn soort. Brunello di Montalcino, Ripasso, Chianti, Barolo, Amarone della Valpolicella en smaakvolle Primitivo uit Puglia – dit zijn slechts enkele voorbeelden van de topwijnen uit het assortiment van ITALIEwijnen.nl.
Harde kazen: bij pasta met harde kazen, zoals de populaire pasta carbonara, ga je voor een rode, stevige wijn. Kies voor een shiraz, merlot, barolo of cabernet sauvignon. Zachte of romige kazen: voor pasta met zachte of romige kazen kies je voor een soepele of frisse witte wijn.
Garnalen- en erwtenpasta combineert goed met wijnen met een goede zuurgraad en frisse smaken. Aanbevolen wijnen zijn onder andere Grüner Veltliner, Albariño, Chablis en Australian Semillon .
Wel over de beste wijn bij spaghetti Bolognese
Daarnaast heb je altijd het zuurdere element van de tomaten. Deze pasta vraagt dan ook om een volle, maar toch fruitige rode wijn, van druiven zoals de Montepulciano, de Barbera, Dolcetto of Corvina.
Voedsel in de maag
Maar ook voedsel dat rijk is aan vetten en eiwitten kan de opname vertragen. Brood, pasta, aardappelen en rijst bevatten veel koolhydraten. Boter, kaas, olie en noten bevatten veel vetten, terwijl vlees, melk en eieren veel eiwitten bevatten.
De beste rode wijnen om te gebruiken bij het koken van pastasaus zijn Cabernets, Chianti, Merlot en Pinot Noir . Chianti is een Italiaanse wijn, gemaakt van Sangiovese-druiven. Het is betaalbaar en heeft een breed scala aan smaaktonen, zoals paddenstoelen, tabak en kersen.
Als u de voorkeur geeft aan een alcoholvrije optie, kan bruisend water met citroen of ijsthee de rijkdom van de pasta in evenwicht brengen. Snelle tips: Pas de body van de wijn aan de rijkdom van de saus aan: zwaardere wijnen voor rijke sauzen, lichtere wijnen voor eenvoudige sauzen. Experimenteer met kruidenthee zoals kamille voor een verfrissende, lichte combinatie.
Sauzen op basis van tomaten smaken krachtig en zijn erg zuur – en worden vaak gemengd met rijke, rode vleessoorten. Vanwege de zuurgraad in tomaten is een relatief zure rode wijn met een middelzware body (zoals een Pinot Noir) uw beste optie.
Een krachtige, volle, houtgerijpte merlot uit de Nieuwe Wereld is een aanrader bij geroosterd vlees als entrecote, spareribs en hamburgers van de barbecue. Een mollige, fruitige merlot uit een warm klimaat geeft een aparte sensatie met romige, pittige kazen als camembert en kernhem.
Kies voor een ronde witte wijn zoals een vermentino. Ook chardonnay of pinot blanc is een aanrader.