Het herstelproces is ingedeeld in vier fasen: Overweldiging door de aandoening. Worstelen met de aandoening. Leven met de aandoening.
In hoofdstuk 1 zijn vier aspecten van herstel genoemd: herstel van persoon of identiteit, herstel van gezondheid, herstel van dagelijks functioneren, en herstel van rolfunctioneren (Dröes, 2016). Deze aspecten van herstel zijn altijd allemaal in een herstelproces aanwezig.
'Herstel is een intens persoonlijk, uniek proces van verandering in iemands houding, waarden, gevoelens, doelen, vaardigheden en/of rollen. Het is een manier van leven, van het leiden van een bevredigend, hoopvol en zinvol leven met de beperkingen die de psychische klachten met zich meebrengen.
Een veel gehanteerde definitie is die van Anthony (1993), waarbij herstel wordt gezien als 'een individueel proces gericht op het hervinden van de persoonlijke identiteit en het hernemen van de regie op het leven'. De mogelijkheden en krachten van de mens staan centraal.
Herstelgericht werken focust op het relationele, op verbinding tussen mensen. Het biedt tools om daar proactief, preventief en curatief mee aan de slag te gaan. Niet alleen relaties herstellen, maar ze ook weer opbouwen en onderhouden met aandacht voor de ontplooiingskansen en het welbevinden van elke individu.
De activiteit nodigt je uit om vaardigheden te ontwikkelen en nieuwe inzichten op te doen. Kortom: herstelgerichte activiteiten nodigen je uit om in beweging te komen. Een voorbeeld: een uitje naar de dierentuin kan het individuele herstel van een cliënt bevorderen maar is op zichzelf geen herstelgerichte activiteit.
Een niet-behandelde depressieve episode duurt gewoonlijk zes maanden of meer. Als de depressie langer dan zes maanden duurt, is de kans op herstel veel kleiner. Een behandeling is dan wel nodig omdat de depressie anders ernstiger of zelfs chronisch kan worden.
Bij herstel gaat het vaak om een combinatie van informele steun uit de omgeving en professionele hulp. Meestal zijn het naasten, lotgenoten en professionals bij wie je aanklopt. Zij kunnen elkaar versterken, maar dan wel onder jouw regie.
“Herstellen is wat de patiënt doet. Herstelondersteuning is de hulp die hij daarbij krijgt. “Op collectief niveau is het herstelconcept onlosmakelijk verbonden met zelfbeschikking, empowerment en emancipatie van mensen met psychische aandoeningen en met het tegengaan van stigma en discriminatie.”
Paramedische herstelzorg kan bestaan uit fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie, diëtetiek en logopedie. Het is per patiënt verschillend welke zorg nodig is. Afhankelijk van de klachten beoordeelt de huisarts of medisch specialist of paramedische herstelzorg nodig is en door wie deze zorg gegeven moet worden.
Met existentieel herstel bedoelen we: hoe sta je in het leven, hoe verhoud je je tot jezelf en de mensen om je heen, hoe verhoud je je tot God, hoe zie je de toekomst. Het gaat dus over hoop en zingeving, geloof en identiteit.
Cruciale uitkomstmaten van herstelprocessen zijn subjectieve uitkomstmaten zoals: herstel, empowerment, subjectieve kwaliteit van leven, hoop, eigen regie en zelfmanagement, tevredenheid met huisvesting, werk, sociaal netwerk.
Proliferatiefase 3-21 dagen: in deze fase legt het lichaam nieuwe cellen neer. Deze cellen zijn niet van hetzelfde soort als waar het oorspronkelijke weefsel van is gemaakt. Remodelleringsfase 20 dagen-1,5 jaar: het lichaam is in staat om cellen aan te passen aan hun functie. Deze fase kan echter wel lang duren.
KLINISCH HERSTEL | Dit betreft het op de remissie van symptomen en zo mogelijk op genezing gerichte werk van hulpverleners en behandelaren. De meeste interventies zijn hierop gericht. plaatsvinden als van klinisch herstel geen of slechts partieel sprake is. Ook op dit vlak zijn interventies beschikbaar.
Volgens de Herstelvisie moeten cliënten zelf meer te kiezen hebben, daarbij ondersteund door hulpverleners. Dat betekent dat we in de toekomst: • moeten zorgen voor meer keuze op allerlei fronten, • deze keuzemogelijkheden zo duidelijk en aantrekkelijk mogelijk moeten aanbieden.
Cognitieve gedragstherapie, gedragstherapie en interpersoonlijke therapie zijn goede opties bij een depressie. Daarnaast is mindfulness een vorm van behandeling waar veel mensen wat aan hebben. Via deze behandelmethode leer je met aandacht in het hier en nu te leven.
Je voelt je somber, hebt nergens zin in en alles lijkt meer energie te kosten dan voorheen. Vaak trekt zo'n sombere bui na een paar dagen weg. Maar het kan zijn dat je al langer rondloopt met dit gevoel, dat het maar niet weggaat. En dat het je leven beheerst.
Bekend is wel dat bij langdurig gebruik door ouderen het gevaar op vallen kan toenemen, met de kans op heupfracturen en andere botbreuken. Ook worden sommige mensen bij langdurig gebruik van antidepressiva dikker.
Het onderzoek toonde aan dat van de 1,8 miljoen mensen bij de eerste meting er 135.000 een depressie hadden. De kans om bij de tweede meting overleden te zijn was ongeveer 1,5 maal hoger bij de depressieve mensen dan bij de gezonde mensen.
' Randvoorwaarden van herstelondersteunende zorg zijn onder meer: • kwaliteit en de beschikbaarheid van het basale zorgaanbod; • goed hulpverlenerschap; • persoonlijke aandacht; • cliëntgerichtheid; • sociale participatie; • inzet van ervaringsdeskundigheid. Dit alles vanuit een visie op herstel.
Herstelondersteunende zorg is zorg die de cliënt ondersteunt bij zijn herstel. Maar herstel is niet per se genezing. Bij veel psychiatrische aandoeningen is genezing niet altijd mogelijk, maar kan de cliënt wel leren om te gaan met zijn ziekte en een nieuwe betekenis geven aan zijn leven.
De herstelbenadering
Het is een vaak langdurig en complex proces waarin de patiënt zijn persoonlijke balans hervindt na ervaringen van psychische ontwrichting en daarmee vaak gepaard gaand rolverlies. Tijdens dit herstelproces ontdekken patiënten gaandeweg dat zij alleen zélf betekenis kunnen geven aan hun ervaringen.