Bij steak met frieten moet je niet twijfelen: bordeaux (of een blend van cabernet sauvignon en merlot uit een ander land) is absoluut de beste keuze. De structuur ervan past bijzonder goed bij gekorst vlees.
Bij een malse en sappige biefstuk is de ideale begeleider een volle, krachtige rode wijn met tannines als de Tempranillo, Rioja, Shiraz, Syrah, Sangiovese, Chianti Classico, Salentein, Pinot Noir, Merlot of Cabernet Sauvignon.
Friet. Friet is dan weer een mooie match met Duitse Riesling, met name een Riesling Kabinett. Zowel de aciditeit als het subtiele zoetje in de wijn balanceert het zoute in de friet mooi uit.
Biefstuk is een geliefd stukje vlees. Het is snel te bereiden en lekker van smaak. Hoe moet je biefstuk bereiden? Je kan een biefstuk rosé, medium of well done bakken.
Aanraders zijn: krachtige en kruidige rode wijnen als Cabernet Sauvignon, Sangiovese, Merlot, Pinot Noir, Chianti Classico, Bourgogne, Amarone, Côtes de Provence of Barolo. Liever wit? Ga dan voor een stevige houtgerijpte wijn met voldoende frisheid als Chardonnay, Rhône, Viognier of Muscat.
Chardonnay is een volle en zachte witte wijn waarop het klimaat van grote invloed is. Ook houtrijping heeft een grote invloed op de smaak. Zonder houtrijping smaakt de wijn vaak fris en fruitig met aroma's van perzik en citrus. Dit geldt bijvoorbeeld voor Chablis wijn.
Wijn bij ree
Bij ree adviseren we een mooie volle rode wijn. Drink er bijvoorbeeld een Rioja Reserva of Chianti Classico bij. Ook de combinatie Cabernet Sauvignon-Syrah doet het goed bij ree.
Kies zelf een gewicht: reken voor een kleine eter of een portie binnen een diner met meerdere gangen 150 gram.Stevige eters of een kogelbiefstuk als enige gang – 250 gram. U moet het zo zien: Biefstuk is in de Nederlandse keuken één van de meest nobele stukjes vlees.
Voor degenen die op zoek zijn naar een unieke smaak bij het grillen van hun ribeye steak, zijn er verschillende kruiden die het overwegen waard zijn, waaronder knoflook, rozemarijn, tijm, oregano, rode peper vlokken, paprika, komijn, koriander en zwarte peper.
Door vlees te laten rusten zullen de vleessappen zich na het bakken weer verdelen door het vlees. Rusten zorgt daarom voor een betere smaak en malser vlees. Vlees kun je simpelweg inpakken in aluminiumfolie en gewoon even laten liggen. Een steak zul je zo'n 5 a 10 minuten moeten laten rusten.
Een glas Sauvignon Blanc gaat prima bij friet.Nog beter: champagne! Het zuurgehalte van mousserende wijn snijdt lekker door het zout en vetgehalte heen. Drink je liever rood, kies dan niet een complexe of verfijnde wijn.
Hier kun je dus perfect een lekkere volle, houtgerijpte chardonnay bij drinken. Het vettige van de wijn komt mooi terug in het rijke en volle van de saus en de gefrituurde frietjes. Als je een iets frissere wijn wil hebben, kan je ook voor een lekkere brut champagne gaan.
Weken. Schil de aardappels en snijd in frieten van ongeveer 1 centimeter dik. Laat ze daarna ongeveer een half uur in koud water, met een 1 eetlepel zout weken. Het zout trekt vocht uit de frieten.
Biefstuk: ga voor lichte of medium stevige wijn met een hogere zuurgraad. Bijvoorbeeld een merlot, barbera of sangiovese.
Bij het bereiden van een 'standaard' steak, is een red ale bijvoorbeeld een geweldige match. Rode ales zijn zwaar en hebben een fijne aroma waardoor ze de smaak van het sappige vlees versterken. Ook porters passen geweldig bij een biefstuk - vooral bij een een porterhouse steak.
Je kunt een biefstuk ook in olijfolie bakken. Olie kan veel heter worden dan boter zonder te verbranden. Maar mijn voorkeur heeft boter.
Kruid de steak tot 2 uur van tevoren met zout en vlak voor het bakken met peper. Verhit een koekenpan met dikke bodem tot zeer heet maar niet rokend. Druppel wat olie in de pan en laat even staan. Voeg eventueel de biefstuk, een klontje boter en stevige kruiden (eventueel ook wat knoflook) toe.
Baktip 6: Laat de biefstuk rusten
Wikkel de biefstuk na het bakken losjes in aluminiumfolie, met een kleine opening voor de stoom. Laat hem nog 3-5 minuten rusten. Zo kunnen de sappen in het vlees zich goed verspreiden en dat zorgt voor een malser resultaat. Eet smakelijk!
Schroei het vlees op een hoog vuur in 1 minuut per kant goudbruin. Zet het vuur lager en bak de biefstuk nog een minuut of 3 – 4 voor een medium garing. Houd je van rare houd dan 3 minuten aan. Liever doorbakken dan is 6 minuten een goed uitgangspunt.
'Alle biefstukken worden, typisch Loetje, geserveerd met heerlijke jus, en stukken wit brood', zegt Veldman. En goed nieuws voor wie erge honger heeft: er zijn ook XL-porties te krijgen. Je krijgt dan geen biefstukje van 200 gram, maar een exemplaar 300 gram.
Een biefstuk met pepersaus gaat uitstekend samen met een Cabernet Sauvignon die een houtrijping heeft gehad. Dat kan een Franse Médoc zijn, maar ook een Cabernet uit de Nieuwe Wereld. Serveer je een saus van blauwe kaas bij de biefstuk dan is behalve Cabernet Sauvignon een Italiaanse Sangiovese uit Chianti een optie.
Voor de ultieme smaakbeleving van uw perfect bereide hertenbiefstuk gaat u bij voorkeur voor een stevige, klassieke rode wijn als krachtige Rioja, een fijne Brunello of stevige Chianti Classico. Maar ook een goede Merlot, Pinot Noir of Cabernet Sauvignon misstaan zeker niet.
Er zijn legio wijnen van over de hele wereld die je met je tournedos kunt combineren. Over het algemeen vind je die in de wat zuidelijkere landen van Europa, of waar dan ook in de Nieuwe Wereld. Steekwoorden: Cabernet Sauvignon, Bordeaux, Vino Nobile, Amarone, Shiraz, Rioja.