Een te kleine luier omsluit de billetjes niet volledig en de afdichting zit te laag rond de middel van je kindje. Daardoor kan de luier gaan lekken. Vooral bij pasgeborenen wachten ouders vaak met de stap naar een grotere luiermaat.
Bij jongens heb je kans dat ze je onder plassen tijdens het verschonen. Om dat te voorkomen, is het handig om bij jongetjes het piemeltje naar beneden te houden (of leg er een billendoekje op!). Prullenbak bij de hand? De vieze doekjes rol je in de luier en die kan vervolgens gelijk in de emmer of in het luierzakje.
Conclusie. In deze test hebben we verschillende soorten luiers getest, van newborn luiers tot zwemluiers. De allerbeste vonden wij de Pampers Baby Dry pants luierbroekjes. Ze zijn zacht, absorberen goed en je kindje kan ze zelf aan- en uittrekken.
Verschonen als het echt nodig is
Verschoon 's nachts alleen als het echt nodig is. Heeft je baby een kwetsbare huid en luieruitslag, dan is dat wel een reden om ook 's nachts een schone luier te geven. In de warme zomermaanden hebben baby's sneller geïrriteerde billetjes. Ook dan is vaker verschonen fijn.
Controleer de luier van je baby om de 2 tot 3 uur. Het is niet altijd nodig om de luier te verschonen zodra je baby geplast heeft. Pasgeborenen plassen wel ieder uur. Alert zijn op het verschonen van luiers kan uitslag voorkomen.
Pampers Baby-Dry
Pampers Baby Dry luiers zijn ontworpen om er voor te zorgen dat baby's droog blijven. De luier neemt dus heel veel vocht op.
Ook kregen de luiers van Kruidvat een mooi cijfer (8.0) voor 'draagcomfort en pasvorm'. Het is goed om te weten dat een luier goed beoordeeld is op draagcomfort en pasvorm, want het is gewoon niet fijn om te zien als je kleine uk meer last dan gemak heeft van zijn/haar luier.
De populairste luiers, Pampers, zijn dan ook de duurste. Daarbinnen zijn ook verschillende lijnen met een prijsverschil, zoals Active Fit dat 4 cent minder kost dan Premium Protection. Maar ook als je voor een duurzame oplossing kiest, zoals Tidoo of Naty, betaal je een stuk meer.
De juiste maat voorkomt ook een lekkende luier wanneer je kindje het liefst op de rug slaapt. Tip: controleer ook of het rompertje niet te strak zit. Luiers zwellen namelijk op door het vocht dat ze opnemen. Een volle luier kan in de romper gaan knellen en dat zorgt voor lekkage.
Wij raden bijvoorbeeld aan om met een droge vinger langs de onderkant van de luier te vegen. Omdat luiers zo goed absorberen is het aan het begin lastig te herkennen maar indien je het vaker hebt gedaan zul je het verschil voelen tussen een schone en vieze luier! Ook hebben sommige luiers een plasindicator.
Controleer of de luier niet te strak zit. Dit kan je zien door te kijken of je wijsvinger ongeveer er tussen past als speling. De luier is verschoond en de nieuwe luier zit goed. Tijd om de kleren weer aan te doen!
De eerste maanden verschoon je de baby het beste na elke voeding. Na een maand of drie is vier à vijf schone luiers per dag meestal voldoende voor je baby.
De verloskundige: niet meer 's nachts verschonen maar foppen
Zijn geboortegewicht was hoog en omdat hij nu al aankomt, is een schone luier om de drie uur echt niet meer nodig. Wij kunnen hem het beste voortaan om de vier uur verschonen en hem een wat dikkere luier geven.
Hoe vaak moet je een luier verschonen? Omdat een pasgeboren baby vaak kleine beetjes plast, controleer je de luier best om de 2 à 3 uur. En na elke voeding, want dan worden de darmen geprikkeld. Hoe sneller je de volle pamper ontdekt, hoe minder kans op huidirritaties.
Gemiddeld verbruikt een baby in het eerste levensjaar zeven luiers per dag. Dat is een behoorlijk aantal, dus je kunt er maar beter voor zorgen dat je altijd voldoende luiers op voorraad hebt. Wanneer je dit aantal per dag doorrekend naar een aantal luiers per jaar, dan kom je uit op een aantal van 2555 stuks!
Een kleine luier kan ongeveer drie glazen water opnemen. Een grotere luier kan wel meer dan zes glazen opnemen, dat is ongeveer 1,5 liter! In de luier zitten watten en korrels. Allebei kunnen ze water opnemen.
Als je baby tijdens de nacht plast of poept dan is Baby Dry een uitstekende optie, omdat deze luier je kindje goed droog houdt en hij/zij tot de ochtend door kan slapen. De Premium Protection is een meer ademende luier, waardoor hij zeer geschikt is voor overdag.
voor de meeste kinderen werken de meeste luiers prima. een kindje dat veel plast (dat merk je wanneer deze een zware luier heeft of lekken) draagt best een voorgevormde luier. Deze luiers absorberen een 300 ml, wat al veel is. luiers met een absorptie vanaf 370ml zijn het best voor kinderen die écht veel plassen.
Het kan ook zijn dat je kindje op dat moment erg moe is en niet verschoond wilt worden. Een baby kan ook last hebben van de kou op zijn billetjes wat onprettig kan voelen. Maar er is geen duidelijke eenduidige oorzaak waarom je kindje een hekel heeft aan luier verschonen.
Je hebt baby's die na elke voeding poepen en baby's die één keer per 4 dagen poepen. Als een baby borstvoeding krijgt kunnen er zelfs 10 dagen tussen twee poepluiers in zitten. Bij flesvoeding poept een baby meestal om de 1 tot 3 dagen.
Een baby wassen na de geboorte hoeft niet elke dag in een babybadje. Twee of drie keer per week is voldoende als je het luiergebied goed schoonhoudt en zijn/haar handen regelmatig schoonmaakt. Doe je baby in bad vóór etenstijd. Te snel na het eten zal hij/zij misschien moeten overgeven.