Na het instellen van hoger beroep is de uitspraak in laatste aanleg gewezen. Tegen uitspraken die in laatste aanleg gewezen zijn, is enkel nog een cassatieberoep mogelijk bij het hoogste gerechtshof, het Hof van Cassatie.
Wanneer tegen een uitspraak geen hoger beroep meer mogelijk is, kan (principieel) nog cassatieberoep worden ingesteld bij het hoogste rechtscollege, het Hof van Cassatie.
Wat gebeurt er in een hoger beroep? De officier van justitie of verdachte moet binnen 2 weken na de beslissing van de strafzitting laten weten het niet eens te zijn met de rechter. Rechters van het gerechtshof behandelen de strafzaak opnieuw. De rechters van het gerechtshof heten raadsheren.
Als u het niet eens bent met de uitspraak van het gerechtshof kunt u in cassatie gaan bij de Hoge Raad der Nederlanden.
U heeft in het strafrecht 2 weken na de uitspraak van de rechtbank om in hoger beroep te gaan! De Officier van justitie heeft ook tot 2 weken na de uitspraak om in hoger beroep te gaan. Denk hierom, want als de termijn verstrijkt en de officier gaat ook niet in hoger beroep, dan is uw kans verkeken!
Bij een zaak binnen het bestuursrecht betaalt de partij die de procedure start griffierecht. In civiele zaken bij het gerechtshof betaalt zowel de partij die hoger beroep instelt (eiser of verzoeker) als de partij die zich verdedigt (gedaagde of verweerder die een verweerschrift indient) griffierecht.
Dit is afhankelijk voor het soort zaak. In een burgerlijke zaak doet de rechter meestal uitspraak binnen één maand.Bij complexe zaken kan dit langer duren. Bij strafzaken kan de uitspraak op het einde van de zitting gebeuren of op een latere datum.
U bent in hoger beroep gegaan bij het gerechtshof, maar bent het ook niet eens met die uitspraak. Dan kunt u in cassatie na hoger beroep bij de Hoge Raad. Deze hoogste rechter oordeelt of het recht en de procesregels correct zijn toegepast door het gerechtshof.
De Hoge Raad is een cassatierechter. Dat betekent dat de Hoge Raad beoordeelt of een lagere rechter (rechtbank/gerechtshof) bij een uitspraak het recht juist heeft toegepast en of de procedure op de juiste wijze is gevolgd.
Een beslissing genomen door een rechtbank is een vonnis.Een beslissing genomen door een hof is een arrest. Een strafrechtelijke veroordeling wordt in de regel uitgesproken door de politierechtbank of de correctionele rechtbank. Zeer ernstige misdrijven kunnen echter voor een hof van assisen worden gebracht.
Na het verstrijken van de termijn, is het vonnis onherroepelijk en kan het ten uitvoer worden gelegd. Na een uitspraak in hoger beroep, heeft de verdachte twee weken de tijd om cassatieberoep in te stellen bij de Hoge Raad.
Hoger beroep wordt ingesteld in ongeveer 10 % van de zaken. Hiervan slaagt zo'n 40 %. Het komt dus niet zo vaak voor, maar hoger beroep maakt meer kans dan u denkt.
Bij cassatie is er geen nieuwe zitting. De Hoge Raad beoordeelt alle documenten over de strafzaak en neemt daarna een beslissing. Cassatie is dus een schriftelijk proces en je kunt hier niet bij aanwezig zijn.
In beroep gaan bij de rechtbank is niet gratis. De griffierechten voor particulieren zijn ongeveer € 44. Deze kunt u terugkrijgen als de rechter u gedeeltelijk of geheel gelijk geeft. De rechter bepaalt ook of u recht heeft op vergoeding van andere kosten, zoals reiskosten of kosten van rechtsbijstand.
Aan het indienen van hoger beroep zijn zeker risico's verbonden. In het strafrecht kunt u bijvoorbeeld een hogere straf opgelegd krijgen. Tevens zit u een zekere tijd in onzekerheid. De hele zaak moet opnieuw worden behandeld.
Wat is een arrest? Uitspraak van een gerechtshof of de Hoge Raad.
In de dagvaarding bepaalt de partij die in hoger beroep gaat zelf de dag waarop de zaak voor het eerst zal dienen bij het Gerechtshof. Die datum hoeft niet binnen de beroepstermijn te liggen. De partij die hoger beroep instelt wordt de appellant genoemd en is feitelijk de eiser in hoger beroep.
De uitspraak van een rechter is bindend. Er zijn na een einduitspraak meestal wel mogelijkheden om de zaak opnieuw te laten bekijken.
De duur van de procedure in hoger beroep hangt mede af van de complexiteit van de zaak. Een appelprocedure grofweg tussen de 6 – 12 maanden duren.Bij ingewikkelde rechtszaken kan dat ook langer duren. Bij hoger beroep van een kort geding ook korter.
U kunt in beroep gaan als u het niet eens bent met de beslissing op uw bezwaar. Voordat u in beroep kunt gaan, moet u dus eerst bezwaar maken. Soms kunt u rechtstreeks in beroep gaan, zonder eerst bezwaar te maken. Hoger beroep is mogelijk als u het ook niet eens bent met de beslissing op uw beroep.
Rechters mogen geen zaken behandelen waarbij ze zelf zijn betrokken doordat ze een bepaalde nevenfunctie hebben. Een rechter die in het bestuur zit van een voetbalclub, mag bijvoorbeeld geen zaak behandelen waarin die club een van de partijen is. Zijn onpartijdigheid zou dan ter discussie komen te staan.
Als het vonnis een betalingsveroordeling bevat, sommeert de gerechtsdeurwaarder de veroordeelde partij om binnen twee dagen na de betekening te betalen. Wordt het vonnis niet nageleefd, dan mag de gerechtsdeurwaarder beslag leggen op het vermogen, inkomen of bezittingen van de veroordeelde.
De politierechter of kantonrechter doet meestal onmiddellijk na de zitting mondeling uitspraak. De rechtbank doet meestal niet direct uitspraak, maar uiterlijk 14 dagen na de zitting. U bent niet verplicht om bij de uitspraak aanwezig te zijn.
De politie zal je klacht of aangifte altijd registreren en onderzoeken. We bezorgen je ook de nodige documenten voor je verzekering of advocaat. Maar niet alle dossiers gaan naar het parket voor vervolging. Soms blijven de gegevens bewaard bij de politie.