Wat je niet moet doen is het opnieuw invriezen nadat het alleen ontdooit is en je het niet goed verhit hebt (dus bijv. ontdooien, in stukjes hakken en weer invriezen). De structuur van groentes wordt vaak wel aangetast door herhaaldelijk invriezen dus er kan wel wat van de smaak en textuur verloren gaan.
Een voedingsmiddel dat na ontdooien opnieuw wordt ingevroren bevat meer bacteriën dan daarvoor en deze zullen zich verder ontwikkelen als het voedingsmiddel opnieuw wordt ontdooid. Hierbij komt opnieuw meer vocht vrij. De textuur en de smaak van het voedsel kan hierdoor veranderen.
Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in. De kans is namelijk groter dat mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën dan uitgroeien tot aantallen waar je ziek van kunt worden.
Als je geen risico's wilt nemen, kun je het beste geen voedsel twee keer invriezen. Pas vooral op met kip, vlees en vis. Daarbij is de kans op voedselvergiftiging het grootst.
De toppings van soep laat je beter achterwege. Je kunt ontdooide gerechten bovendien opnieuw invriezen als ze opgewarmd werden. Je laat ze opnieuw snel afkoelen. Daarna kan je de restjes invriezen.
Wel gaat de kwaliteit en smaak van het voedsel erop achteruit als je iets nogmaals invriest. Dit geldt vooral voor vers vlees en verse vis. Dekker: ”Water dat bevriest, zet uit en vormt kristallen met scherpe punten. Hierdoor gaan veel cellen kapot en verliezen ze hun inhoud,' vertelt hij over kwaliteitsverlies.
“Wat dan weer geen goed idee is, is het opnieuw invriezen van restjes van maaltijden. Tijdens de maaltijd zijn er massaal bacteriën uit de omgeving in terechtgekomen. Daardoor neemt het aantal bacteriën toe en is er kans op voedselvergiftiging wanneer het product later wordt ontdooid.”
Het is dus een kwestie van op de juiste manier het product ontdooien. Kok Mounir Toub heeft een dringend advies: “Je moet het product sowieso niet opnieuw invriezen als je het ontdooit buiten de koelkast, of nog erger: in de magnetron.
Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft. Het invriezen van fruit is een iets lastiger proces. Fruit bevat over het algemeen veel vocht en moet daarom snel worden ingevroren.
Na het bereiden van vlees door het bijvoorbeeld te braden of grillen is een nieuw product ontstaan. Dit kan gewoon worden ingevroren en weer worden ontdooid.
Brood dat is ontdooid, kun je beter niet meer invriezen.
Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.
Kun je vlees twee keer invriezen? Ja dat kan. Ontdooid vlees opnieuw invriezen kan, maar dat gaat wel ten koste van de kwaliteit en de hygiëne. Het is beter om het vlees te bereiden en het gare vlees daarna pas in te vriezen.
Nee, een product een tweede keer invriezen, doe je beter niet. Bij het invriezen wordt de vermenigvuldiging van bacteriën onderbroken. De bacteriën gaan echter niet dood. Wanneer je een ingevroren product ontdooit, zullen de bacteriën weer actief worden en zich weer vermenigvuldigen.
Je kunt zowel gekookte groenten als gesneden groenten invriezen. Voordat je de groenten invriest is het belangrijk om ze te laten afkoelen. Dit voorkomt dat de warmte het vriesproces beïnvloedt en condensvorming veroorzaakt. Verpak de groenten vervolgens in een luchtdichte verpakking en plaats ze in de vriezer.
Wij blancheren de groenten die we gebruiken voor roerbakgerechten nooit voor het invriezen. We eten ze bijna altijd binnen een half jaar op. Daarnaast maakt het voor de kwaliteit niet veel uit, is ons idee. Wel is het zo dat de cellen van groenten bepaalde enzymen bevatten die de cellen langzaam afbreken.
Als een diepvriesproduct ontdooit, krijgen de bacteriën echter weer de kans om zich te ontwikkelen. Als u het ontdooide product weer invriest, worden de bacteriën weer stilgelegd maar ze blijven aanwezig.
Alleen een andijviestamppot of spinazie-stamppot kun je beter niet invriezen. Deze groente bevat veel water en wordt dan snotterig. Maar alle andere soorten stamppot kun je invriezen in een afgesloten bakje, nadat je de stamppot goed hebt laten afkoelen. In de vriezer kun je de stamppot 1 tot 2 maanden bewaren.
Op de vraag of je eten twee keer kunt invriezen, is het antwoord volgens het Voedingscentrum 'nee'. De kans dat je hier ziek van wordt, zou bij een tweede keer opwarmen een stuk groter zijn dan bij de eerste keer opwarmen na invriezen.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Natuurlijk zet je ze in de koelkast van zodra de soep afgekoeld is. Vries je je soep toch in, dan hou je best rekening met deze richtlijnen: Soepen bewaar je makkelijk 3 maand in de diepvriezer. Bouillons kun je dubbel zo lang in de diepvries kwijt.
Liever niet
Er zijn wel een paar soepen die zich minder goed lenen voor invriezen en opwarmen. Soep met veel zetmeelhoudende ingrediënten als rijst of pasta kan in een tweede ronde dikkig en plakkerig worden, dat is niet lekker.
Natuurlijk kun je de geheel afgekoelde erwtensoep ook invriezen. De soep kun je zo maximaal 3 maanden bewaren.
Als je niet van plan bent om de restjes rijst binnen één of twee dagen te gebruiken, kun je ze gelukkig ook gewoon invriezen. Bevroren rijst kan zo'n drie maanden worden bewaard. Let bij het ontdooien en opnieuw verwarmen wel heel goed op dat je het traag laat ontdooien en daarna grondig verhit.