Bedrijven die meer dan 25 werknemers hebben moeten hun ingevulde RI&E laten toetsen door een Arbodienst of gecertificeerd kerndeskundige. Houtstof is in alle branche-RI&E’s van de houtbranches een belangrijk onderdeel van de inventarisatie.
Bedrijven met méér dan 25 werknemers moeten hun RI&E altijd laten toetsen door een gecertificeerde arbodienst of één of meer gecertificeerde kerndeskundigen. Lees meer over toetsing en de uitzonderingen op de website van Steunpunt RI&E.
In het kort: ja, BHV is verplicht. Ieder bedrijf met medewerkers (al bij 1 medewerker) is verplicht om de BHV te regelen. In kleine bedrijven kan een werkgever ook zelf de BHV'er zijn.
De arbowet omschrijft dat dat bedrijven verplicht zijn om om maatregelen te treffen op gebied van BHV. Alle werkgevers zijn verplicht om zich goed voor te bereiden op ongelukken, brand en ontruimingen. Bij deze ongevallen ligt een duidelijke taak voor de opgeleide BHV-er.
De werkende moet meewerken aan een goede uitvoering van het arbobeleid. De werkende meldt gevaren voor de veiligheid of gezondheid bij de werkgever of leidinggevende. De werkende volgt instructies en cursussen op het gebied van gezond en veilig werken.
In de Arbowet is opgenomen dat bedrijven verplicht zijn om doeltreffende maatregelen te treffen op het gebied van bedrijfshulpverlening. Dat kan op verschillende manieren. Daarom is het aantal BHV'ers niet wettelijk vastgelegd.
Het aantal bhv'ers is afhankelijk van de risico's en de bedrijfsgrootte en aard van de werkzaamheden van een bedrijf. Er moet minimaal één werknemer zijn die de bhv-taken kan uitvoeren. Het aantal benodigde bhv'ers wordt afgeleid van de verschillende incidenten die bij het bedrijf kunnen voorvallen.
In artikel 15 van de ARBO wet is vastgelegd dat: de werkgever zich ten aanzien van verplichtingen op grond van artikel 3, eerste lid onder e, van deze wet laat bijstaan door een of meer werknemers die door hem zijn aangewezen als bedrijfshulpverleners.
Werkgevers zijn wettelijk verplicht om BHV te organiseren, maar de invulling hiervan kan variëren afhankelijk van de aard en grootte van het bedrijf. Het is alvast goed om te weten dat het doorgaans als werknemer niet is toegestaan om te weigeren deel te nemen aan BHV-activiteiten.
Verplichtingen en taken BHV'er
Allereerst ben je als BHV'er verplicht om hulp te verlenen in het geval van incidenten en calamiteiten binnen je werkomgeving, maar ook ben je – net als Eerste Hulpverleners – in staat op te treden in noodsituaties buiten je eigen werkomgeving.
Dat is een vraag die vaak wordt gesteld. Het antwoord is eenvoudig: de geldigheid van het BHV-certificaat is 1 jaar. In de ARBOwet is bepaald dat men de BHV periodiek moet herhalen.
De wettelijke verplichtingen van de werknemer
Ze moeten zich inzetten voor hun eigen veiligheid en die van hun collega's. Werknemers zijn ervoor verantwoordelijk dat ze de juiste voorlichting en instructie van de werkgever ontvangen. Ze moeten veilig werken en zich houden aan veiligheidsvoorschriften.
Als werkgever ben je verplicht een arbeidsreglement op te stellen. Bij de indiensttreding van je nieuwe medewerker overhandig je hem of haar altijd een kopie. Bovendien moeten je medewerkers het arbeidsreglement altijd en op elke tewerkstellingsplaats kunnen inkijken.
Het is voor elk bedrijf verplicht om een RI&E te hebben.
Je houdt je diploma geldig en de in de basiscursus aangeleerde kennis en vaardigheden op peil, door jaarlijks de herhalingscursus bhv te volgen. Een concrete wettelijke termijn daarvoor is er niet. Uitgangspunt is dat de bhv'ers in noodsituatie (zoals een reanimatie of een brand) adequaat kunnen optreden.
Medewerkers die op verzoek van de werkgever naast hun werkzaamheden tevens bedrijfshulpverlener (BHV-er) zijn, krijgen hiervoor een vergoeding van maximaal €75,- bruto/jaar bij het behalen of het verlengen van het certificaat.
Nee, tenzij… In artikel 3 van de Arbeidsomstandighedenwet, kortweg Arbowet, staat dat een werkgever moet zorgen voor de veiligheid en gezondheid van werknemers. Als zelfstandige zonder personeel ben je geen werkgever en geen werknemer. Dus wettelijk gezien is BHV daarom niet verplicht.
Moet ik verplicht over op NIBHV Competent? Er is geen verplichting, maar het wordt sterk geadviseerd.
Het is dus belangrijk dat twee jaar na het behalen van het BHV basis certificaat de cursist weer op cursus gaat om zijn kennis te actualiseren. Omdat het BHV-certificaat bij Vakles 2 jaar geldig is duur de herhalingscursus niet een halve dag, maar net zoals de BHV basiscursus ook een hele dag (van 9.00u – 16.30u).
De werkgever is altijd eindverantwoordelijk voor het bedrijfsnoodplan en kan daarom ook aansprakelijk worden gesteld na gebeurtenissen met een slechte afloop. Het hoofd BHV is verantwoordelijk voor en maakt het veiligheidsbeleid. Het hoofd BHV: is verantwoordelijk voor de onderlinge communicatie en samenwerking.
Het ontwikkelen en uitvoeren van een arbeidsomstandighedenbeleid (Arbobeleid). De arbeid die in de organisatie verricht wordt, mag geen nadelige gevolgen hebben voor de veiligheid en gezondheid van de werknemers.
In de Arbeidsomstandighedenwet - of kortweg: de Arbowet - staan regels voor werkgevers en werknemers om de gezondheid, veiligheid en welzijn van werknemers te bevorderen. De Arbowet is een zogeheten kaderwet. Dat betekent dat er geen concrete regels staan, maar algemene bepalingen over het arbobeleid in bedrijven.