Uw werkgever weet welk type veiligheidsschoen u dient te dragen, dit staat in de RI&E van het bedrijf. Binnen de veiligheidsschoenen zijn er verschillende veiligheidsklassen, het beroep dat u uitoefent bepaalt in welke veiligheidsklasse u uw schoen moet kiezen.
Wanneer u in de zorg werkt is het vooral belangrijk dat de schoenen voorzien zijn van een antislip zool en een comfortabele loopzool. Hiernaast moeten de werkschoenen hygiënisch en waterafstotend zijn. Denk hierbij aan speciale, veilige klompen.
Met S2 veiligheidsschoenen ben je dus beschermd tegen een impact, maar ook tegen vocht. Een S3 veiligheidsschoen is op het oog niet anders dan een S2 veiligheidsschoen. Wat is dan het verschil tussen S2 en S3 veiligheidsschoenen? S3 veiligheidsschoenen beschikken over een extra eigenschap van S1P-schoenen.
S3 werkschoenen
Dit is de hoogste veiligheidsnormering voor werkschoenen. S3 werkschoenen zijn een combinatie van S1P en S2 schoenen. Werkschoenen met deze S3 normering zijn het meest gebruikt en meest besteld, omdat deze voor vele werkomstandigheden geschikt zijn.
Wat is het verschil tussen een S1P werkschoen en een S3 werkschoen? Naast S1P werkschoenen biedt Redbrick vooral S3 werkschoenen aan. Het verschil tussen deze soorten werkschoenen is dat S3 werkschoenen in een hogere veiligheidsklasse vallen.
S2 veiligheidsschoenen (S2-classificatie)
Deze veiligheidsklasse houdt in dat de veiligheidsschoenen minimaal een veiligheidsneus (staal of metaalvrij), gesloten hiel, energie-absorberende hak en antistatische eigenschappen hebben.
Wat zijn ESD schoenen? ESD staat voor 'electrostatic discharge', ofwel elektrostatische ontlading. ESD schoenen beschikken over het vermogen om een elektrostatische lading weer te ontladen. Het zorgt ervoor dat de statische elektriciteit die je opbouwt afgevoerd kan worden.
S3. S3 werkschoenen zijn het meest populair en worden het meest verkocht. Een veiligheidsschoen die voldoet aan de S3 norm heeft: Een stalen, aluminium of composiet veiligheidsneus die bescherming biedt tegen vallende objecten en een indeuk resistentie die bestand is tegen een kracht van tenminste 200 Joule.
S4 Klasse zijn Werklaarzen/Veiligheidslaarzen met composite of stalen veiligheidsneus. Deze laarzen zijn gemaakt van PU, rubber of kunststof materialen en zijn daardoor waterdicht.
De eisen bij een S3 normering:
Alle schoenen binnen deze norm moeten zijn voorzien van een beschermneus die gemaakt kan zijn van staal, composiet of kunststof. De beschermneus biedt bescherming tegen vallende voorwerpen en moet een minimale resistentie bieden van 200 joule.
De nieuwste uitvoering van Safety Jogger: lichtste werkschoenen op de markt! Deze werkschoenen wegen slechts 416 gram. Echter doet dit niets af aan de kwaliteit! Door de veiligheidsneus van deze sportieve werkschoenen, zijn het echte lichtgewichten.
Was je voeten twee keer per dag, eventueel met antibacteriële zeep, en droog ze goed af. Je kan ook afwisselen met warm en koud water voor een optimaal resultaat. Zorg ervoor dat je de juiste sokken draagt van een natuurlijk materiaal, zoals katoen of wol.
De normen geven onder andere aan hoeveel druk de schoen moet kunnen verduren. Verder zijn er nog normen voor het al dan niet hebben van een gesloten hak, kou- en hittebestendigheid, antistatische bescherming en waterdichtheid. In Europa wordt de EN ISO 20345:2011 (CE EN-345) norm gebruikt voor veiligheidsschoenen.
S1P werkschoenen zijn het meest geschikt voor werk in een magazijn. Deze werkschoenen zijn namelijk vooral bedoeld voor indoor gebruik. Ze zijn niet waterafstotend, maar wel bijzonder licht! Deze schoenen hebben een aluminium of composiet neus die bescherming biedt tegen vallende voorwerpen.
Joule is de hoeveelheid arbeid die nodig is om een gewicht van 98.1 gram een meter op te tillen. Die energie komt weer vrij als je dat gewicht op je tenen laat vallen (200 joule = 20 kilo). Deze normering is van kracht in Europa onder de norm: EN ISO 20345:2011 (CE EN-345) voor veiligheidsschoenen.
Wat helpt wel!
draag bij voorkeur katoenen of linnen kleding. draag ingelopen schoenen met een lerenzool. draag liever geen schoenen met een nieuwe rubberen zool. gebruik voor kleding wasverzachters met antistatische eigenschappen.
- Smeer je lichaam en gezicht in met een hydraterende crème voor een hogere weerstand. - Draag ingelopen schoenen met een leren zool, rubberen zolen zorgen ervoor dat je elektrische lading opbouwt. - Behandel je kleding met een koolstofvezelborstel, zo veeg je de geladen deeltjes er in een handomdraai af.
S1P werkschoenen hebben dezelfde eigenschappen als de S1 normering, maar heeft daarnaast ook een antiperforatie tussenzool. Zo'n zool is handig als je in een omgeving werkt waar scherpe voorwerpen op de grond kunnen voorkomen waar je in kunt trappen, zoals spijkers of schroeven.
De Nike Zoom Structure biedt als werkschoen de ondersteuning en robuustheid van een ware hardloopschoen. Daarnaast is het crashpad onder de hak getest door honderden hardlopers met als resultaat een zachte, soepele overgang van hak tot teen.
Tegenwoordig zijn er speciale schoenen die juist ontwikkeld zijn voor voetproblemen als hielspoor. Voorbeelden hiervan zijn MBT, Stretchwalker, Wolky en Sketchers. MBT schoenen hebben bijvoorbeeld een ronde zool. Dit stimuleert het permanent aanspannen van de beenspieren en voetspieren.
Gelukkig zijn er zeer geschikte schoenen voor werken in de zorg: de comfortabele klompen van Sanita. Het assortiment voldoet aan de bovengenoemde punten; hoog draagcomfort, geschikte houdingscorrectie, gemaakt van zeer hygiënisch materiaal en voorzien van een antislipprofiel.