Door de koude, strenge winters in Zweden moet een warmtepomp van NIBE dan ook niet alleen in het gemiddelde Noord-Europese klimaat maar ook in extreme kou nog voor een comfortabel binnenklimaat kunnen zorgen.
Koken doet men daar voornamelijk elektrisch en verwarmen gebeurt op verschillende manieren; houtkachels, olie, pelletkachels, elektriciteit, aardwarmte of geothermie (op zijn Zweeds: jordvärme), luchtwarmte via een luchtwarmtepomp en fjärrvärme (oftewel stadsverwarming) zijn enkele opties die de Zweden benutten.
Zoals in Noorwegen de gewoonte is, gebruiken de warmtepompen groene stroom uit waterkrachtcentrales. De warmte wordt over de kamers en gemeenschappelijke ruimtes verdeeld door vloerverwarming. Daarnaast zorgt een ventilatiesysteem voor verwarmde lucht.
Bijna 60% van de huishoudens in Zweden verwarmt hun woning met een warmtepomp. Al sinds de oliecrisis van de jaren tachtig is Zweden begonnen met de afbouw van het gebruik van fossiele energie.
Noorwegen heeft net als Nederland een enorme voorraad aan gas. Noren koken en verwarmen echter voornamelijk met stroom. Die stroom komt uit hernieuwbare bronnen, vooral opgewekt door waterkracht.
In Zweden en Finland liggen de meeste van haar waterkrachtcentrales. De nucleaire energie komt van twee kerncentrales in Zweden (Forsmark en Ringhals). De gas- en kolencentrales staan met name in Duitsland, Polen en Nederland.
Ze gebruiken veelal grote houtkachels waar ongeveer een of twee kruiwagens hout in gaan. Met deze kachels wordt in een keer en hoeveelheid water van 1000 tot 3000 liter water tot ongeveer 80 graden verwarmd. Dit water bevindt zich in een of meerdere opslagtanks.
Berkenhout is veruit favoriet in de Scandinavische landen Noorwegen, Zweden en Finland. Deze houtsoort is wijdverspreid en het is ook een zware soort die veel warmte verspreidt. In Groot-Brittannië en de VS wordt er vooral eikenhout gebruikt bij het stoken, terwijl de Duitsers meest beukenhout gebruiken.
De huizen in Zweden zijn goedkoper dan in Nederland. Dat komt omdat ze veelal van hout worden gemaakt (Nederlandse huizen zijn meestal van baksteen). Hoewel dit erg idyllisch kan zijn, kan het wel betekenen dat een Zweeds huis meer onderhoud nodig heeft dan een Nederlands huis.
Je moet een aanbetaling doen.
Wil je een huis kopen in Zweden, dan is een mondelinge toezegging niet rechtsgeldig. Ook als je eenmaal een handtekening onder het koopcontract hebt gezet, ben je er nog niet. De verkoop is pas rechtsgeldig als je tien procent van de overeengekomen koopsom hebt betaald.
De best geteste hybride warmtepompen volgens de consumentenbond zijn: Best geteste hybride warmtepomp Consumentenbond: Remeha Elga Ace. Best geteste hybride warmtepomp monoblock Consumentenbond: Atlantic Aurea Hybride 5kW.
Naast collectieve warmte zijn elektriciteit (17%), een warmtepomp (15%), hout, (13%) en olie (8%) veel voorkomende opties. Voor warmtenetten halen de Finnen warmte uit bijna alles dat brandt, zoals biogas en -massa, aardgas, olie, diesel, LNG, LPG, kolen, turf en afval.
In 2016 werd meer dan 50% van de elektriciteit geproduceerd door wind- en zonne-energie, ongeveer 40% door kernenergie en minder dan 10% door traditionele thermische centrales die voornamelijk biobrandstoffen branden.
In de zomer is het in Zweden vrijwel overal even warm. In het noorden waar de zon permanent schijnt is het gemiddeld maximaal 19°C en in het zuiden 21°C.In Västeras en Stockholm bijna 22°C. Langs de grens met Noorwegen is het een stuk koeler, dat komt door de hoogteligging.
Zweden en Nederland hebben een overeenkomstig prijsniveau. Sommige dingen zijn in Zweden duurder dan bij ons, zoals kleding en alcohol. Andere zaken zijn ook weer goedkoper, zoals benzine. Ook de aanschaf van een auto, onroerend goed of grond is vaak goedkoper dan bij ons.
De meeste Nederlanders komen terecht in Värmland en Dalarna, prachtige gebieden met heuvels en bossen, dat zij kennen van hun vakanties.
Elk jaar dat je in Zweden woont of werkt en belasting betaalt, bouw je pensioen op. Deze nationale AOW bestaat weer uit verschillende onderdelen: inkomenspensioen, inkomenspensioenaanvulling, premiepensioen en gegarandeerd pensioen.
Zweden hoort bij de Europese Unie, wat betekent dat iedere EU-burger in Zweden kan wonen. Wel zijn er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen, om er te mogen verblijven: Je hebt een inkomstenbron. Je hebt een Zweeds peroonsnummer.
In tegenstelling tot het stoken van gas kan een houtkachel 100% besparen, aangezien deze CO2-neutraal kunnen zijn. Op jouw energierekening is een besparing van wel 50% mogelijk. Jaarlijks begint men vaak met dezelfde missie, namelijk het besparen op de gaskosten.
Hout is duurzaam en milieuvriendelijk
Niet alleen de beschikbaarheid van hout leidt ertoe dat veel huizen in Zweden van hout zijn. Hout is een duurzaam en milieuvriendelijk bouwmateriaal. Het is een natuurlijke grondstof die snel groeit en kan worden gerecycled of opnieuw worden gebruikt.
Hoelang mag je nog hout stoken? Zoals hierboven omschreven, mag er hout worden gestookt zolang de Europese regels niet veranderen. Wij hebben geen glazen bol, maar vooralsnog zijn er geen plannen voor een verbod op houtkachels.
De meeste warmtepompen geven warmte af via het verwarmingswater dat door je verwarming stroomt. Een warmtepomp warmt het verwarmingswater meestal op tot 35 tot 55 graden, een cv-ketel staat vaak afgesteld op maximaal 60 of 80 graden. Een warmtepomp werkt dus met een lagere temperatuur.
Drinken in Zweden: Het water uit de kraan is in Zweden veilig te drinken. In Zweden is het in de meeste cafés en restaurants heel normaal dat als je 'normale' koffie bestelt, je dan gratis een tweede kopje mag nemen. Je kunt uit een koffiekan je kopje dan gewoon weer bijvullen.
Wij zitten hier in Zweden dus bijna zes keer hoger dan het Nederlandse jaargemiddelde. Hoewel het voor Nederlanders veel lijkt, schrikt de gemiddelde Zweed helemaal niet van een jaarlijks energieverbruik van 20.000 kWh. In Nederland zou je voor zo'n verbruik bijna 400 euro per maand kwijt zijn.