Reuma en vlees en vis. Worst en vet vlees worden afgeraden, met name varkensvlees en rood vlees bij reuma en voeding vermijden. Dit kan negatieve effecten hebben op de reumatische aandoening door het zuurgehalte. Ook zuivelproducten, suiker, koffie en alcohol worden afgeraden.
Het vermijden van de volgende voedingsstoffen en producten zou de klachten kunnen verminderen: zuivel, suiker, (rood) vlees, producten uit nachtschadefamilie, bepaalde kruiden, citrusfruit, chocolade, alcohol, tarwe of peulvruchten.
Citrusvruchten bij reuma
Van citrusvruchten zoals sinaasappels, mandarijnen en citroenen wordt weleens gedacht dat het niet goed is bij reuma. Dit komt omdat het zure vruchten zijn, en bij reuma is het belangrijk dat het lichaam niet verzuurt.
Koffie en ontstekingsreuma
Je hoort weleens dat je reumatoïde artritis kan krijgen van koffie. Of dat RA er erger van wordt. Dat klopt niet. Je hoeft niet minder koffie te gaan drinken als je reumatoïde artritis hebt.
Overgewicht, alcohol drinken, een te hoog cholesterolgehalte en een verhoogde bloeddruk zijn risicofactoren die voorkomen kunnen worden door gezond(er)e leefstijl.
Alle bessen en rode vruchten (blauwe bosbessen, aardbeien, braambessen, aalbessen enz.), citrusvruchten, exotisch fruit (ananas, kiwi's enz.) en gedroogd fruit (dadels, abrikozen, rozijnen enz.) zijn rijk aan antioxidanten. Vergeet ook zeker de groenten niet!
2. Zuivel. Net als vlees is zuivel (melk, yoghurt, kaas en boter) een bekende trigger bij reuma. Dit geldt alleen voor dierlijke zuivel, en dus niet voor plantaardige melk of bijvoorbeeld soja yoghurt.
Er bestaat geen enkel verband tussen zure voeding en reuma. Beweren dat tomaten en yoghurt slecht zijn voor reuma is pure onzin ! Het gebruik van zure voeding maakt het bloed helemaal niet zuur. De zuurtegraad van het bloed blijft tussen zeer nauwe grenzen.
Zuivelproducten, eieren, vlees en suiker staan erom bekend bij sommige artrosepatiënten de gewrichtsklachten te verergeren. Wees hier bij klachten in ieder geval behoudend mee. Een verhoogde inname van vitamine C leidt tot een verminderde kans op achteruitgang van het kraakbeen en pijn in de gewrichten.
Chocolade en artritis
Regelmatige consumptie van fytochemicaliën kan de ernst van de symptomen die gepaard gaan met chronische ziekten verminderen. De sleutel is het consumeren van voedingsmiddelen met een hoog cacaogehalte, idealiter 70 procent of hoger.
Wat is niet gezond? Veel alcohol en sterke drank, suiker in eten en in drankjes zoals frisdrank en energydrank, fastfood zoals hamburgers met patat, mayonaise, veel dierlijke producten, en bewerkt eten zijn niet gezond en zorgen voor bacteriën die ontstekingen juist aanmoedigen.
Onderzoek aan de universiteit van Utrecht toonde bijvoorbeeld aan dat de temperatuur, zon of neerslag nauwelijks invloed hebben op de pijn en vermoeidheid die met fibromyalgie (wekedelenreuma) gepaard gaan. Weersveranderingen bleken maar bij 10 procent van de analyses een klein effect te hebben op pijn en vermoeidheid.
Voeding tegen gewrichtspijn
Zo kun je je glaasje melk, schaaltje kwark of yoghurt en snoep beter laten staan bij erge gewrichtspijn. Vitamine C lijkt juist weer een goed effect te hebben op het verminderen van de pijn.
Vitamine D is voor iedereen belangrijk, maar vooral voor mensen met reuma.
Thee is een van de meest bestudeerde dranken als het gaat om de voordelen voor artritispatiënten. Groene, zwarte en witte thee zijn allemaal rijk aan polyfenolen – verbindingen uit planten die een sterke ontstekingsremmende werking hebben. De hoogste polyfenolgehaltes vind je in groene en witte thee.
Worst en vet vlees worden afgeraden, met name varkensvlees en rood vlees bij reuma en voeding vermijden. Dit kan negatieve effecten hebben op de reumatische aandoening door het zuurgehalte. Ook zuivelproducten, suiker, koffie en alcohol worden afgeraden.
Vetten en gefrituurd voedsel
Hoewel je wel wat goede vetten nodig hebt, zoals avocado's, olijfolie en noten, kan een dieet met veel omega-6-vetzuren, verzadigd vet en transvetten juist ontstekingen en je algehele gezondheid verergeren. Deze "slechte" vetten vind je vaak in boter, kaas, vlees, gefrituurd voedsel en bewerkt voedsel.
In grote hoeveelheden is tomatine of solanine giftig voor de mens. Te veel tomatine of solanine kan leiden tot koorts, slaperigheid, lusteloosheid, buikpijn, diarree, overgeven, zwakheid en depressie. Niet iedereen is even gevoelig voor tomatine of solanine.
Sommige mensen melden dat het eten van eieren hun artritissymptomen verergert, maar wetenschappelijk bewijs hiervoor is beperkt . Of eieren enig effect hebben, kan per persoon verschillen. Ontsteking is een onderdeel van wat artritispijn veroorzaakt. Eieren bevatten enkele pro-inflammatoire verbindingen, wat de link kan verklaren.
Het is niet bekend waardoor mensen reuma krijgen. Omgevingsfactoren zoals roken en overgewicht kunnen een rol spelen.Bij sommige vormen van reuma speelt erfelijkheid een rol: in één familie komt reuma vaker voor.
" Yoghurt wordt geassocieerd met verminderde ontsteking , verminderde insulineresistentie en het kan diabetes type 2 voorkomen," zegt Dr. Hu. Voedingsonderzoekers geloven dat de ontstekingsremmende kracht van yoghurt afkomstig is van de probiotica die het bevat, maar dat moet nog worden bevestigd met strenge tests, zegt hij.
Papaya bevat een natuurlijk voorkomende, ontstekingsremmende verbinding genaamd papaïne. Papaïne is bewezen effectief in het verminderen van gewrichtspijn, stijfheid en is als zodanig een uitstekend supplement voor iedereen die lijdt aan artritis.
Het kraakbeen van de gewrichten wordt daarnaast dunner, onder andere door de slijtage van jarenlange beweging. Ligamenten en pezen worden minder elastisch, waardoor gewrichten strak of stijf aanvoelen. De meeste mensen worden dus minder soepel.