Een winst- en verliesrekening is een periodiek overzicht van opbrengsten en uitgaven van een onderneming. Het is het financiële huishoudboekje over een tijdvak, meestal een jaar. Je maakt een optelsom van alle opbrengsten verminderd met de kosten in je bedrijf.
Waarom de resultatenrekening? De resultatenrekening toont het resultaat van een bedrijf en geeft antwoord op de vraag of er in een boekjaar winst of verlies is gedraaid. Verder geeft de resultatenrekening weer welke kosten en opbrengsten het bedrijf had voordat het tot winst of verlies kwam.
Je stelt een winst- en verliesrekening op door alle opbrengsten van een boekjaar bij elkaar op te tellen. Vervolgens verminder je deze opbrengsten met alle kosten die je voor je bedrijf hebt gemaakt.
Terwijl de balans een foto is van het bedrijf op een specifiek tijdstip in de levensduur van de onderneming, is de winst- en verliesrekening een weergave van de activiteit voor een bepaalde periode, meestal 12 maanden, die overeenstemt met een boekjaar.
Een ander woord voor winst/verlies is bedrijfsresultaat. Deze begrippen duiden dus hetzelfde onderdeel aan, al klinkt het woord resultaat wat neutraler dan winst of verlies.
De norm van winstgevendheid verschilt per branche; 5 à 10% is over het algemeen een gezond getal.
Een mooi streven voor een gemiddelde startende zzp'er in de zakelijke dienstverlening is een (minimale) omzet van € 35.000 het eerste jaar. Dit bedrag komt overeen met het modale (meest voorkomende) inkomen in Nederland.
Een winst- en verliesrekening is een periodiek overzicht van opbrengsten en uitgaven van een onderneming. Het is het financiële huishoudboekje over een tijdvak, meestal een jaar. Je maakt een optelsom van alle opbrengsten verminderd met de kosten in je bedrijf.
Een winst- en verliesrekening wordt ook wel een resultatenrekening of exploitatierekening genoemd. Het geeft een overzicht van de opbrengsten en kosten van een rechtspersoon over een bepaalde periode. Meestal is dit een jaar. Dit overzicht eindigt met de over die periode behaalde winst of verlies.
De jaarrekening bestaat uit een balans, een resultatenrekening en een bijhorende toelichting. Ze geeft een gedetailleerd overzicht van de financiële situatie van je bedrijf.
Meestal hanteert de belastingdienst de norm dat je (zonder dat 'ze' moeilijk gaan doen dan) best drie jaar verlies kan maken.
De balans heeft altijd een linker- en rechterkant. Links is de debetzijde en staan de bezittingen van de onderneming, die noemen we de activa. Rechts is de creditzijde, hier zien we het eigen vermogen en de schulden die je nog moet betalen, de passiva.
Met een winst-en-verliesrekening kun je jouw bedrijfsresultaat uitrekenen. Het wordt daarom ook wel resultatenrekening genoemd. In zo'n rekening staat een overzicht van alle inkomsten en uitgaven van een bedrijf.
Op de balans staat een verlies aan de creditzijde, maar dan als negatief bedrag.
De formule voor nettowinst is: brutowinst - alle indirecte kosten van het bedrijf en belastingen. Een andere berekening is: de omzet - alle kosten, dus directe en indirecte kosten en belastingen.
De winst zelf zal waarschijnlijk op de bank staan en komt hierdoor aan de debetzijde van je balans te staan. De debetzijde bestaat immers uit je bezittingen: de activa. De winst moet ergens in geïnvesteerd zijn of op het banksaldo staan.
Grootboekrekeningen kunnen worden gesplitst in twee categorieën: balansrekeningen en resultaatrekeningen. Een balansrekening vertegenwoordigt een bepaalde waarde of schuld, een resultaatrekening laat juist opbrengsten en kosten zien. Een resultaatrekening wordt daarom ook wel een winst-en-verliesrekening genoemd.
Ieder bedrijf heeft winst nodig om een gezond bedrijf te bouwen. Daardoor moeten we twee dingen gescheiden houden: Bedrijven die winstmaximalisatie als grootste doel hebben om zichzelf en hun bestuurders te verrijken en sociale ondernemers die streven naar winstmaximalisatie om hun maatschappelijke doel te bereiken.
Iedere onderneming maakt zo'n jaarrekening, mede omdat je elk jaar aan de Kamer van Koophandel je jaarrekening moet sturen. Een jaarrekening bestaat uit een balans, een winst- en verliesrekening en een toelichting op beide.
De netto-omzet is de bruto-omzet minus de btw, kortingen aan afnemers, schadevergoedingen aan afnemers en teruggenomen goederen.
Het kan zo zijn dat je al wel kosten hebt, terwijl je nog geen uitgave hebt gemaakt. Bijvoorbeeld: je doet een aankoop en je ontvangt de factuur ervan. Je hebt deze nog niet betaald, dus je hebt nog geen uitgave aangemaakt. Je hebt dan als het ware een kortlopende schuld op je balans.
De winst- en verliesrekening (of resultatenrekening) is een overzicht van alle opbrengsten en kosten van een onderneming in een bepaalde periode. Alle bedragen op de winst- en verliesrekening zijn exclusief btw.
Als je een ondernemer bent vraag jij je af wat een goede winstmarge is. Een goede marge verschilt aanzienlijk per bedrijfstak, maar als algemene vuistregel geldt dat een nettowinstmarge van 10% als gemiddeld wordt beschouwd, een marge van 20% als hoog of goed en een marge van 5% als laag.
Gemiddeld basissalaris
Het gemiddelde salaris voor a zelfstandig ondernemer (m/v) is € 3.546 per maand in Nederland. 8 salarissen doorgegeven, bijgewerkt om 22 juli 2022.
Cashflow is niet hetzelfde als winst of verlies. Het is belangrijk om dat goed te beseffen. Je hebt net kunnen lezen dat winst het bedrag is dat overblijft nadat de kosten zijn verrekend. Daarbij wordt niet gekeken of het geld ook al daadwerkelijk op je eigen rekening staat.