Belangrijke waarden zijn bijvoorbeeld: betrouwbaarheid, respect, eerlijkheid, rechtvaardigheid, niet schaden, respect voor de autonomie van de zorgvrager. De Beroepscode helpt je bij je handelen en de verantwoording daarvan.
De Beroepscode is een leidraad voor je handelen als professional. Hij geeft je aanknopingspunten om te bepalen hoe je je in je beroepsuitoefening als professional gedraagt. De code biedt je ook handvatten om in complexe situaties een weloverwogen afweging te maken over wat goede zorg in deze situatie vraagt.
Principes van sociale rechtvaardigheid, mensenrechten, collectieve verantwoordelijkheid en respect voor diversiteit staan centraal in het sociaal werk.
Een bekend voorbeeld van een beroepscode is de eed van Hippocrates die medici afleggen wanneer ze hun beroep gaan uitoefenen: Ik zal mijn vermogens gebruiken om zieken naar beste weten en oordeel te helpen; ik zal me onthouden van het schaden en tekortdoen van wie ook.
De beroepscode is opgesteld door de beroepsgroep en wordt gebruikt in de opleidingen en in de dagelijkse zorgpraktijk. Loop je in je werk ergens tegenaan? Pak de beroepscode erbij en bespreek de situatie met collega's en met je leidinggevende.
Morele waarden in de gezondheidszorg zijn bijvoorbeeld eerlijkheid, weldoen, vertrouwen, privacy, respect voor autonomie, niet-schaden en rechtvaardigheid. Morele waarden vormen de fundamenten van de morele normen. Als morele waarden met elkaar botsen, ontstaat een moreel dilemma.
Een beroepsprofiel zegt iets over taak- en func- tie-inhoud en de beroepscode over hoe je je als beroepsbeoefenaar moet gedragen. De beroepscode en rechtspraak De beroepscode kan als richtlijn fungeren bij de beoordeling wat van een beroepsbeoefenaar verwacht mag worden.
Een beroepscode wordt vaak opgesteld voor beroepen waar gedrag van de professional van directe invloed is op (het welzijn van) andere mensen. Zo zijn er bijvoorbeeld beroepscodes opgesteld door de Politie en de beroepsverenigingen van bijvoorbeeld sociaal werkers en verpleegkundigen.
De Beroepscode van Verpleegkundigen en Verzorgenden biedt de uitgangswaarden voor je handelen. De Beroepscode V&V is beschikbaar als handige app. Je kunt de app gratis downloaden voor iOS-apparaten via de App Store voor Android-apparaten via de Google Play Store.
De beroepscode dient als richtlijn voor het concrete handelen in de dagelijkse praktijk en bij complexe ethische vragen.
Kernwaarden zeggen iets over overtuigingen die je hebt. Het is een combinatie van gedachten die je meekreeg vanuit opvoeding, school, omgeving of die je zelf hebt gevormd. Het is ook wat je gelooft en waar je je veilig bij voelt. Kernwaarden geven aan hoe je in het leven staat, wat je beweegt, wat jou drijft.
De beroepscode draagt bij aan het bewaken van de kwaliteit van hulp en ondersteuning aan cliënten en burgers. Daarmee versterkt een door de beroepsgroep gedeelde beroeps code het aanzien van het beroep. De sociaal werker is ervoor verantwoordelijk dat hij zijn werk zo deskundig mogelijk uitvoert.
De beroepscode is ontwikkeld door de BPSW als beroepsvereniging van alle professionals in sociaal werk. In de beroepscode staan de normen en waarden die alle professionals in sociaal werk met elkaar delen; dat verbindt en versterkt de beroepsgroep.
Tuchtrecht. De beroepscode is leidend voor het handelen van de (ortho)pedagoog. Het handelen wordt -indien nodig- getoetst middels het tuchtrecht. Het tuchtrecht maakt je bewust van je eigen verantwoordelijkheid en helpt de kwaliteit van de beroepsgroep te bewaken en verbeteren.
De Beroepscode geeft richting aan het beroepsmatig handelen van de maatschappelijk werker, waarbij deze zich bereid toont over dit handelen verantwoording af te leggen. Cliënten en de samenleving kunnen maatschappelijk werkers hierop aanspreken.
Het beroepscompetentieprofiel en de EVC-beroepsstandaard voor sociaal werker laten zien wat het vraagt om dit beroep uit te oefenen. Een door de beroepsgroep gedeelde beroepscode die de kwaliteit van het werk bewaakt, versterkt het aanzien van het beroep.
De Beroepscode voor Verpleegkundigen en Verzorgenden biedt richtlijnen om de eigen handelswijze en die van collega's te toetsen. Om goede zorg te bieden, heb je waarden en normen van je beroepsgroep nodig.
Als persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen in de maatschappelijke zorg werk je met mensen die ondersteuning nodig hebben bij de inrichting van hun dagelijks leven. Je denkt mee, coördineert en onderhoudt contact met familieleden. Vaak organiseer je ook activiteiten voor cliënten die samen in een woongroep leven.
De beroepscode (BC) (2019) helpt je om keuzes te maken bij ethische kwesties en morele dilemma's. De code beschrijft het waarden- en normenstelsel van de beroepsgroep van doktersassistenten: wat je in de uitoefening van je beroep wel of niet hoort te doen.
Om jouw eigen gedragsregels vorm te geven is het dus van belang om te weten wat jouw waarden zijn. De 10 meestvoorkomende waarden wereldwijd zijn: vrijheid, eerlijkheid, respect, verdraagzaamheid, rechtvaardigheid, gelijkheid, vrede, vriendelijkheid, liefde, en veiligheid.
Voorbeelden van waarden zijn gelijkheid, trouw, vrijheid, vriendschap, zelfstandigheid, saamhorigheid, rechtvaardigheid, tolerantie, solidariteit. Meer voorbeelden van normen en waarden die met elkaar verbonden zijn zie je hieronder.
Eind jaren 70 van de vorige eeuw beschreven de Amerikaanse bio-ethici Tom Beachamp en James Childress de 4 ethische principes die leidend zouden moeten zijn voor ons medisch handelen in de individuele patiëntenzorg. Deze principes zijn: (a) respect voor autonomie; (b) weldoen; (c) niet schaden; en (d) rechtvaardigheid.