Er zijn twee soorten harttonen. De eerste harttoon is te horen bij het sluiten van de hartkleppen tussen boezem en kamer, de mitraalklep en de tricuspidaalklep. De tweede harttoon is te horen bij het sluiten van de kleppen boven in het hart, de pulmonaalklep en de aortaklep.
Bij hartruis ontstaan golfjes of wervelingen, die zijn te horen met een stethoscoop. Meestal is een hartruisje onschuldig. Er is dan niets aan de hand met het hart. Het geruis ontstaat door het krachtige en snelle stromen van het bloed in het hart en de grote bloedvaten rond het hart.
De 2 additionele tonen
Bij volwassenen ligt er een andere oorzaak aan de basis van deze derde harttoon. Meestal is S3 het gevolg van een ventrikel waar nog te veel volume in zit na de systole. Als er dan nog eens het volume bij komt van de diastole, dan zal er bloed terugstromen van het ventrikel naar de atria.
Een hartgeruis is een geluid dat ontstaat als de bloedstroom weerstand ondervindt. Een arts kan het waarnemen bij het beluisteren van het hart met een stethoscoop. Meestal is een hartgeruis onschuldig. Dat onschuldig geruis kan het gevolg zijn van een snelle hartslag, zoals bij koorts.
Een stethoscoop bestaat uit een klok en een membraan die via een of twee slangen verbonden zijn met de oordoppen. Hierdoor hoort de arts de geluiden van het hart. Luisteren met een stethoscoop vraagt veel oefening. Een arts luistert op meerdere, vaste punten op de borstkas.
De eerste harttoon is te horen bij het sluiten van de hartkleppen tussen boezem en kamer, de mitraalklep en de tricuspidaalklep. De tweede harttoon is te horen bij het sluiten van de kleppen boven in het hart, de pulmonaalklep en de aortaklep. Het ene stel kleppen opent als het andere stel sluit, en vice versa.
De dokter kan dan soms horen dat er op een bepaalde plek in je longen niet genoeg lucht stroomt. Ook kan hij of zij het horen wanneer er slijm in je longen zit. Op de plek waar het slijm zich heeft opgehoopt, kan een ontsteking zitten.
Bij onschuldig hartgeruis is er geen afwijking aan je hartkleppen. De arts hoort dan geruis omdat er meer bloed door je hart stroomt dan normaal. Dat kan gebeuren als je koorts hebt of als je een inspanning levert. Het geruis kan voortdurend hoorbaar zijn, of maar af en toe.
Bij een onschuldige hartruis ervaart u vaak geen specifieke klachten. Indien uw hartruis wordt veroorzaakt door een onderliggende afwijking kunt u last hebben van vermoeidheid. Het probleem wordt in de meeste gevallen per toeval ontdekt door de huisarts of bedrijfsarts.
Wat zijn harttonen? Harttonen zijn de geluiden die worden veroorzaakt door het kloppen van het hart. Er zijn 4 verschillende tonen. In een normaal hart zijn alleen de eerste 2 tonen hard genoeg om te kunnen horen met een stethoscoop.
De aortaklep en de pulmonalisklep, dat zijn de kleppen tussen de ventrikels of kamers en de aorta en de longslagader, staan wijd open. De systole begint als de atrioventriculaire kleppen sluiten, wat te horen is als de eerste harttoon.
10.7.2 Extra tonen: diastolische tonen. Een derde harttoon geeft belangrijke informatie over het functioneren van het hart. De derde harttoon ontstaat op het moment van de snelle vulling van het ventrikel als de atrioventriculaire kleppen optimaal open zijn (zie figuur 10.6).
Een vernauwd bloedvat kan het geluid veroorzaken. U hoort dan de bloedstroom op de maat van de hartslag door uw hoofd of langs een oor suizen. Bepaalde medicijnen (zoals acetylsalicylzuur) kunnen als bijwerking tijdelijk oorsuizen veroorzaken. Soms is een verkoudheid of oorontsteking de oorzaak van tijdelijk oorsuizen.
De kwaliteit van leven kan door het kloppend gevoel in het oor verminderen. En hoewel een hartslag voelen in het oor op zich geen zorgelijk verschijnsel is, kunnen de oorzaken wel reden zijn om een arts te bezoeken. Maak een afspraak als het kloppend geluid in het oor langer dan 3 dagen aanhoudt.
Oorzaken van pulserende tinnitus
Veel gevallen worden veroorzaakt door een verandering in de bloedstroom via de bloedvaten in en nabij uw oor (rondom uw hoofd of hals), of een verandering in uw bewustwording hiervan.
Een lekkende hartklep kan leiden tot ernstig zuurstofgebrek in het lichaam en als klachten ontstaan kan de levensverwachting snel dalen.
Bij een hartinfarct stopt de toevoer van bloed naar een deel van het hart. Het hart kan zijn werk dan minder goed doen. Het deel van het hart dat achter de verstopping ligt krijgt geen zuurstof meer en raakt beschadigd. Een hartinfarct wordt ook wel hartaanval genoemd.
Het hart is ongeveer zo groot als een gebalde vuist. Deze regel geldt altijd, het hart groeit met je lichaam mee. Het hart bestaat uit 4 holle ruimtes: linkerboezem: hier stroomt zuurstofrijk bloed uit de longen binnen.
In de meeste gevallen is er niets aan de hand. Maar soms wordt een hartruis veroorzaakt door een hartafwijking. In Nederland worden per jaar ongeveer 1500 kinderen geboren met een hartafwijking, zoals een gaatje in het hart of een afwijking aan de hartkleppen.
Roken, vet eten, alcohol en overgewicht kunnen uw bloedvaten nauwer en stijver maken. Daardoor kan de bloeddruk hoger worden. In zeldzame gevallen komt de hoge bloeddruk door een nieraandoening.
Pericarditis is een ontsteking aan het hartzakje, een dubbel vlies omheen het hart. Dit stevig elastisch vliesje beschermt het hart tegen infecties en zorgt ervoor dat het hart op zijn plaats blijft zitten. De binnenste laag van het hartzakje is vergroeid met de hartspier (myocard).
Lange tijd hoesten is vaak de eerste klacht bij longkanker. Andere klachten die u kunt krijgen: bloed ophoesten, moe zijn, geen zin in eten en afvallen als u dat niet wilt. Longkanker komt vaak door lang en veel roken. Soms ontstaat het bij mensen die nooit gerookt hebben.
Misschien kan er dan ook iets aan gedaan worden. Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken.
Wie kortademig is, gaat vaak hijgen. Dit komt omdat het voelt alsof een deel van de longen dichtzit en u daardoor korte ademteugen neemt. Een piepende ademhaling komt ook voor. Dat klinkt als een ballon waaruit je langzaam lucht laat ontsnappen.