U moet van tevoren bloed laten prikken. Zo kan de arts zien of uw nieren goed werken en het contrastmiddel kunnen afbreken. Bij een CT-scan met contrastmiddel mag u meestal 1 uur van tevoren niet eten of drinken. Soms moet u al een dag van tevoren extra water drinken.
Voor het onderzoek mag u geen koffie, thee, cola en energiedranken (of andere dingen met cafeïne) drinken. Ook mag u geen chocolade en bananen eten. U krijgt een infuus om het contrastmiddel te kunnen toedienen. Meer informatie kunt u vinden in CT-scan van het hart.
Voor dit onderzoek is het belangrijk dat u nuchter bent. U mag 3 uur vóór het onder- zoek niet meer eten, drinken, roken en geen kauwgum gebruiken. Uw medicijnen kunt u innemen met een klein slokje water. Vertel de radioloog of laborant in ieder geval vóór het onderzoek - of u medicijnen gebruikt en zo ja, welke.
Het is voor u en voor onze medewerkers prettig wanneer u kleding aan hebt waarin u zich makkelijk kunt bewegen en die u makkelijk aan en uit kunt trekken. Over het algemeen hoeft u zich niet uit of om te kleden voor het onderzoek. Alleen sieraden, piercings, bh-beugels, ritsen of knopen moeten soms uit of af.
Nadelen zijn: een CT-scan betekent een relatief sterke stralingsbelasting: een onderzoek met een CT-scan staat ongeveer gelijk aan 200 röntgenfoto's. het is een kostbaar onderzoek. er is contrastmiddel nodig om de bloedstroom beter af te beelden.
We doen dit onderzoek om te kijken of iemand een bepaalde aandoening heeft. Bijvoorbeeld een abces, verwijd bloedvat, gebroken bot, bloeding, tumor, galsteen, niersteen of ontsteking. Met een CT-scan kunnen we ook controleren wat het resultaat is van een behandeling zoals een operatie of een medicijnenkuur.
Om de buikorganen goed zichtbaar te maken op de scan, moeten uw maag en darmen goed gevuld zijn met water. Daarom is het nodig dat u een half uur voor het onderzoek start met het drinken van een halve liter water (drie goed gevulde glazen).
Het contrastmiddel wordt via de nieren uitgescheiden. Om dit proces te versnellen is het goed om na het onderzoek extra te drinken.
Het gebruik van cafeïne kan dit onderzoek nadelig beïnvloeden. Het is dus heel belangrijk dat u op de dag vóór het onderzoek én op de dag van het onderzoek géén cafeïnehoudende producten gebruikt. Dit betekent geen koffie, thee, cola, chocolade of andere cafeïnehoudende producten eten of drinken, zoals energy drank.
Uw lichaam neemt het contrastmiddel vanzelf op waarna het via de urine wordt uitgescheiden. Ondanks het feit dat het contrastmiddel veilig is, kan het zijn dat uw persoonlijke situatie maakt dat het toedienen van contrast afgeraden wordt.
Voorkomen van nierfunctieverslechtering als gevolg van jodiumhoudende contrastvloeistof. Voor onderzoek met een jodiumhoudend contrastmiddel zoals een CT-scan of angiografie is het van belang dat de nieren van de patiënt goed werken. Om dat te bepalen, is bloedonderzoek nodig.
Soms is een CT-scan met contrastmiddel nodig. Daarop zijn organen en bloedvaten nog beter te zien.
Een CT-scan geeft een arts een compleet overzicht van bijvoorbeeld het gehele boven- en onderlichaam. Een MRI daarentegen laat meestal maar een beperkter deel van het lichaam zien, bijvoorbeeld alleen de onderbuik en toont organen meer op detailniveau.
Een CT-scan kan afwijkingen in de dikke darm (zoals poliepen of tumoren) aantonen.
,,Het is op basis van water of melk. Melk raad ik normaal gesproken af, maar kefir bevat melkzuurbacteriën die goed zijn voor je darmen.
Soms wordt u voor het onderzoek meerdere keren gescand. Tussen de scans moet u dan altijd een paar minuten wachten. Tijdens het wachten blijft u op de onderzoekstafel liggen. Het onderzoek duurt ongeveer 15-20 minuten.
De CT-scanner is een apparaat met aan de ene kant een röntgenbron en aan de andere kant een röntgendetector. De bron geeft een bundel röntgenstraling af. De straling passeert de weefsels en wordt gemeten door de detector. Een CT-scan van de buik maakt een overzicht van de organen, weefsels en vaten in de buik.
De radioloog bestudeert de gemaakte foto's. De uitslag is na 2 à 3 werkdagen bekend. U krijgt de uitslag van uw behandelende arts.
De röntgenstralen geven een zwart, grijs of wit computerbeeld: weefsels die veel röntgenstralen absorberen geven witte beelden, terwijl weefsels die weinig straling absorberen zwarte beelden laten zien.
“Bij CT wordt een dosis röntgenstraling gebruikt die vele malen hoger is dan bij een gewone röntgenfoto. Röntgenstraling is schadelijk en richt zijn schade aan op het moment van toediening. Als standaard zou je kunnen aanhouden dat iemand niet meer dan drie maal per jaar CT-onderzoek mag ondergaan.
Een CT-scan wordt vaak gebruikt bij het opsporen van ziektes. Een nadeel van een CT-scan is dat patiënten tijdens deze scans worden blootgesteld aan straling. Dit kan mogelijk stralingsgerelateerde tumoren veroorzaken.
Na het onderzoek
Neem de tijd om uw darmen tot rust te laten komen. U mag na het onderzoek weer gewoon eten en drinken. Tot enkele uren na het onderzoek kunt u last houden van een onrustige buik. Sommige mensen houden nog een of twee dagen last van diarree.