'Hoi', 'Hallo' en 'Goedendag' kan de hele dag door. Andere begroetingen gebruik je juist alleen in de ochtend, middag of avond. Ook is er soms een verschil tussen een formele en informele begroeting. De formele begroeting gebruik je bij zakelijke contacten, mensen die je niet kent of personen die wat ouder zijn.
Hand. In de westerse samenleving is het hand geven de meest gebruikte non-verbale begroeting tussen personen. Dit doet men met de rechterhand terwijl men elkaar in de ogen aankijkt. Een variant die weleens voorkomt is de zogenoemde boks ((en) fist-bump) waarbij de personen elkaar zachtjes met de rechtervuisten aanraken ...
Uit een poll van de Standaard Online blijkt dat 47 procent van onze lezers goede vrienden begroeten met een kus, 31 procent met een handdruk en 7 procent verkiest een knuffel. Opvallend is dat 14 procent goede vrienden begroet zonder aanraking. De handshakes blijken niet zo populair (slechts 1,5 procent).
In Nederland begroeten we elkaar met drie zoenen. Typisch Nederlands, want in het buitenland doen ze dat vaak anders: daar kussen mensen elkaar meestal 1 of 2 keer. Of ze kussen helemaal niet: buigen of neuzen kan natuurlijk ook!
'Doe je het wel, was dan vaak je handen.Een goed alternatief is het wrijfje.Even kort je hand op iemands schouder als begroeting.Mannen doen vaak een hardere klop, maar een zachte wrijf volstaat ook.
Zoenen is goed voor de intimiteit van je relatie
Als koppels regelmatig met elkaar zoenen is er meer kans dat ze gelukkig zijn en zich verbonden met elkaar voelen. Een ander voordeel is dat ze meer oogcontact met elkaar hebben waardoor ze nog meer intimiteit ervaren."
In een e-mail is ook een informelere begroeting als Goedemorgen, Goedemiddag, Goedenavond, Goeiedag, Dag of Hallo zonder aanvulling mogelijk als de naam van de geadresseerde(n) niet bekend is. Als de naam van de aangeschreven persoon wel bekend is, is het aan te bevelen om die toe te voegen na de begroeting.
De een wil er drie geven, terwijl de ander na één kus op de wang het hoofd al wegtrekt. Voor (jonge) mannen is het geven van een zoen een teken van vriendschap en waardering. Daar tegenover staat dat mensen die elkaar voor het eerst dagzeggen vaak niet moeten denken aan die verplichte kussen.
Natuurlijk zijn er omstandigheden, dat men aan dit voorschrift niet strikt de hand kan houden. Jongere personen groeten ouderen het eerst op straat.Lager geplaatsten groeten hun chefs, werkgevers e.a. hooger geplaatsten het eerst. (Dit geldt ook voor vrouwelijke kantoor- en fabriekspersoneel e.d.).
In Nederland kun je het maar het beste bij drie zoenen houden. Die traditie is nog niet zo oud. In Brabant, waar ze wel van gezelligheid houden, zijn ze ermee begonnen. De rest van het land heeft het van hen overgenomen.
De gebruikelijke islamitische begroeting is as-salāmu ʿalaykumu (ٱلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ, 'letterlijk: 'vrede over u'), met als antwoord وَعَلَيْكُمُ ٱلسَّلَامُ) (wa ʿalaykumu s-salām, 'en ook over u de vrede').
Eskimo's. Waarom Eskimo's neuzen is simpel. Zoenen in hele koude streken is niet aan te raden want dan bevriezen de lippen aan elkaar. Maar er wordt ook geneusd op de Fiji-eilanden en daar heeft het niets met kou te maken.
We zeggen 'doei' door een formele hand te schudden, elkaar drie zoenen te geven of door je zakelijke e-mail te eindigen met een slotgroet. Iedereen gebruikt zijn eigen stijl. De een kiest voor de standaard 'Met vriendelijke groet', de ander kiest voor een creatievere en informelere variant.
In Nederland zal een dergelijk onderzoek heel andere resultaten geven. In tegenstelling tot de Ieren kussen wij elkaar gewoonlijk drie maal en beginnen links, waarbij we de ander eerst op de rechter wang kussen.
De Thai begroeten elkaar met een ?wai?.Hierbij leggen zij hun handen tegen elkaar, met de vingers naar boven wijzend, en maken dan een hoofdbuiging. Er gaat een heel ritueel achter schuil met sociaal-culturele regels die heel nauw luisteren.
De ogen geven veel weg. Je kan er vaak een hele hoop uit opmaken. Als een man je lang aanstaart in je ogen, is dat vaak een groot signaal dat hij met je wil zoenen. Vaak probeert hij kalm te worden, het moment op te bouwen en heeft hij een klein glimlachje op zijn gezicht.
''Heteronormativiteit maakt dat vrouwen elkaar wel altijd met 1 of 3 zoenen kunnen begroeten, maar dat dit in veel kringen voor mannen nog steeds een stevige handdruk of een omhelzing is.'' ligt Stengs toe.
Nederland en Zwitserland: drie, in de Scandinavische landen, Oostenrijk en Spanje is twee genoeg. In Duitsland is de begroetingskus gereserveerd voor goede vrienden en familie. 'Het aantal kussen dat Belgen elkaar geven hangt van hun leeftijd af.
Als het gaat om een begroeting van hetzelfde geslacht zijn ze juist heel warmhartig. In Nederland geven we elkaar bij een begroeting een hand of drie zoenen op de wang. In de Verenigde Arabisch Emiraten begroeten vrouwen elkaar vaak met twee zoenen op de wang.
In Portugal en alle Portugeessprekende landen zeg je op een respectvolle manier hallo, door ola te zeggen. Oi is de informele manier.
Groetwoorden worden in allerlei situaties gebruikt. Sommige groeten zijn zowel groetwoorden als afscheidswoorden, of worden gebruikt als uitroep van verbazing. Groetwoorden worden zo vaak gebruikt dat ze met de juiste intonatie op velerlei manieren kunnen worden gebruikt.
De Schorpioen is de beste kusser van iedereen. Als zij je willen, dan willen ze je ook écht. En dat is te zien aan hun manier van zoenen. Bovendien zoent dit sterrenbeeld niet zomaar met Jan en alleman.
Het perineum
Dit is de huid tussen zijn geslachtsorgaan en anus. Als je dit gebied masseert of nog maar zachtjes aanraakt, komt hij zeker en vast al in de mood voor wat meer. Dit stukje is zo gevoelig, dat als hij dichter bij z'n hoogtepunt komt, de huid opzwelt. Op die moment kan je ook meer druk zetten met masseren.
Een chocozoen bestaat uit een dunne koepel van chocolade of cacaofantasie gevuld met gezoet eiwitschuim waarbij een dunne wafel de bodem vormt. Het gebakje staat onder uiteenlopende aanduidingen bekend, waaronder zoen en in Vlaanderen mellowcake, zie het kopje Naam.