Iedereen heeft een intern beloningssysteem dat ervoor zorgt dat je steeds op zoek bent naar dingen die je plezier geven. Het zorgt voor motivatie om je doelen te bereiken. Wanneer je dat hebt gedaan komt er dopamine vrij. Het plezierige gevoel dat je krijgt zorgt voor herhaling van het dopamine-opwekkend gedrag.
Het gevoel van geluk wordt o.a. veroorzaakt door de drie zogenaamde gelukshormonen: serotonine, dopamine en oxytocine.
Een gezonde leefstijl helpt je om je beter in je vel te voelen en draagt bij tot een hoger geluksgevoel. Omgekeerd slagen gelukkige mensen er veel beter in om gezond te leven. Voldoende bewegen, gezond eten en een regelmatig slaappatroon zijn dus van essentieel belang.
Je darmen zijn verantwoordelijk voor maar liefst 90% van de aanmaak van serotonine. De grondstof die je darmen hiervoor nodig hebben is het aminozuur tryptofaan. Wat je eet en de gezondheid van je darmen is dus erg belangrijk voor de productie van dit gelukshormoon.
5 tips om je gelukshormoon te boosten
Kies voor voeding dat rijk is aan L-tryptofaan. Samen met 5-HTP is het aminozuur L-tryptofaan de belangrijkste stimulator voor de aanmaak van serotonine. Tryptofaanrijk voedsel is bijvoorbeeld zalm, kalkoen, eieren, kaas, tofu, ananas, noten en zaden.
Testosteron is bij zowel mannen als vrouwen het belangrijkste hormoon op het vlak van seks. Het stimuleert namelijk het seksueel verlangen. Een gebrek aan testosteron kan bij mannen tot erectieproblemen leiden. Bij vrouwen kan door een tekort het seksueel verlangen verminderen of zelfs verdwijnen.
Hoe ervaar je geluk? Geluk heeft veel te maken met het gevoel van dankbaarheid en waardering voor de dingen die je hebt, en die op dit moment goed gaan in jouw leven. Als je je dankbaar voelt ben je bijna per definitie gelukkig.
WE KUNNEN ONSZELF GELUKKIG MAKEN
50% van de mate waarin wij geluk kunnen ervaren is genetisch bepaald en krijgen we mee van onze ouders. Op dit gedeelte hebben wij helaas weinig tot geen invloed. 10% van de mate waarin wij geluk ervaren hangt af van onze eigen omstandigheden, ons huis, werk, geld, gezondheid etc.
Met de geluksdriehoek willen we informeren en inspireren. We willen mensen bewuster maken over geluk. En over hoe ze zich gelukkig en goed in hun vel kunnen voelen. We willen hen de weg wijzen over wat ze kunnen doen om zelf aan hun geluksgevoel te werken.
Er zijn 4 soorten gelukshormonen namelijk: Serotonine, Oxytocine, Dopamine en Endorfines. Dit zegt je waarschijnlijk helemaal niks. Maar daar gaat vandaag verandering in komen.
De sleutel naar een gelukkiger leven
Geluk is dus voor iedereen anders. Wat wel bewezen is, is dat geluk ontstaat van binnenuit, in je denken. Je gedachten zorgen voor emoties, emoties voor gevoelens en vanuit gevoelens onderneem je actie en vormt zich je gedrag. Oftewel: geluk begint in je brein, in je gedachten.
In gezonde hersenen bevinden zich grote hoeveelheden dopamine in de basale ganglia, een hersengebied dat belangrijk is voor beweging. Dit hersengebied zorgt er onder andere voor dat bepaalde bewegingen makkelijker gedaan worden, of ongewenste bewegingen juist onderdrukt kunnen worden.
Finland is volgens het World Happiness Report 2023 voor het zesde opeenvolgende jaar het land met de gelukkigste bevolking ter wereld. De Finnen worden daarin gevolgd door de bevolking van Denemarken. Nederland staat, net als vorig jaar, op plek vijf.
Geluk wordt vaak omschreven als een gevoel van tevredenheid over je leven en wie je bent. Maar geluk is heel persoonlijk. Het betekent voor iedereen wat anders. Dat maakt het ook lastig om te meten hoe gelukkig iemand is.
Geluk draait onder andere om positieve emoties
Maar, dat niet alleen. Ook relaties, zingeving, succes en flow ervaren zijn allemaal factoren die in belangrijke mate bijdragen aan gelukkig zijn. En juist door te zorgen voor een goede balans tussen de verschillende onderdelen draagt het bij aan je geluk.
Het woord 'geluk' heeft twee betekenissen. Geluk hebben betekent dat het lot meezit, gelukkig zijn betekent dat men plezier heeft in het leven.
Geluk zit in acceptatie.
Het zit dus in de acceptatie van jezelf en de acceptatie van je leven – op dit moment. Geluk is het accepteren van het goede, terwijl je verder groeit in de richting die nog beter bij je past.
Je immuunsysteem verzwakt
Seks versterkt het immuunsysteem. En dat systeem komt goed van pas in deze tijden. Tijdens seks maak je namelijk antilichaampjes aan die bacteriën en infecties buiten de deur houden. Als je langere tijd geen seks hebt dan staakt dit proces helaas en gaat je immuunsysteem omlaag.
Waarom goede seks belangrijk is
Het is de lijm in je relatie; door de hormonen die je tijdens het vrijen aanmaakt, krijg je samen een diepere verbinding dan je op andere manieren kunt krijgen. Seks is een manier om af te stemmen, elkaar terug te vinden, opnieuw te beginnen, te vergeven en te ontdekken.
Bij het ontstaan van een depressie zijn vooral serotonine, noradrenaline en dopamine van belang. In bepaalde delen van de hersenen zou er bij depressie een tekort optreden van deze neurotransmitters.
Boodschapperstoffen (neurotransmitters) spelen een grote rol in het angstcircuit in de hersenen. Het gaat vooral om de stoffen serotonine, dopamine en noradrenaline. Bij mensen met een angststoornis werken deze boodschapperstoffen niet goed. Dan is de verwerking van angstsignalen uit balans.
Sommige voedingsmiddelen helpen bij het aanmaken van dopamine in de hersenen. Eet daarom meer van de volgende dingen en bezorg niet alleen je buik een goed gevoel, maar ook je brein: Denk aan aardbeien, bananen, appels, avocado's, watermeloenen.Of aan groene groenten, bieten, koffie of thee.