Zelfdeterminatietheorie. Volgens de zelfdeterminatietheorie (ZDT) wordt er onderscheid gemaakt tussen verschillende vormen van motivatie. De bekendste zijn intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatie, maar volgens deze theorie zijn er ook nog tussenvormen, genaamd belang en interne verplichting.
Motivatie bestaat uit drie componenten, namelijk gereedheid, bereidheid en vermogen (of willen, kunnen en er klaar voor zijn).
Zo is extrinsieke motivatie ideaal voor motivatie op korte termijn, terwijl intrinsieke motivatie beter gediend is voor motivatie op lange termijn. Een voorbeeld van extrinsieke motivatie is gewicht kwijtraken omdat je er beter uit wilt zien voor andere mensen.
Motivatie is de reden waarom je in beweging komt. Het woord motivatie komt van 'to motion'. Je kunt gemotiveerd zijn om iedere dag een uur te sporten, een studie te beginnen of naar jouw werk te gaan. Wanneer je intrinsiek gemotiveerd bent, kom je uit jezelf in beweging.
Je motivatie hoeft ook niet heel groots te zijn. Als jij aan het einde van een werkdag met een blij gevoel naar huis gaat, als je je klanten naar tevredenheid hebt geholpen, dan is dat een prima motivatie. Vertel in ieder geval met enthousiasme wat je leuk vindt om te doen en welke resultaten je een goed gevoel geven.
Open motivatiebrief voorbeeld
Zorg dat je een vragenlijstje hebt. Stel je kort voor en vertel waarom je belt. Vraag of er binnenkort een passende vacature vrijkomt. In dit telefoongesprek kun je ook vertellen waarom je zo graag bij het bedrijf wilt werken.
Met de Intrinsic Motivation Inventory (IMI) van Ryan & Desi kan motivatie worden gemeten. De verkorte Nederlandse versie, waarmee in eerder onderzoek goede ervaringen zijn opgedaan, meet drie aspecten van motivatie: intrinsieke motivatie, competentie en autonomie. Deze vragenlijst bestaat uit 24 vragen voor leerlingen.
Bij extrinsieke motivatie zijn het vermijden van sancties of het streven naar een beloning belangrijkere drijfveren dan nieuwsgierigheid of interesse. Bij extrinsieke motivatie wil je iets bereiken als gevolg van externe factoren. Dus bijvoorbeeld omdat er een beloning in het vooruitzicht staat.
De betekenis van extrinsieke motivatie is dat de motivatie van buitenaf komt. Een voorbeeld van extrinsieke motivatie is het ontvangen van een beloning voor je werk, bijvoorbeeld in de vorm van een salaris of een bepaalde status.
Motivatie is het gevoel dat je aanzet tot het beginnen én afmaken van een taak. Of nog ruimer, dat je aanzet tot bepaald gedrag. Met dat gedrag denk je iets te krijgen dat je nodig hebt. Of iemand gemotiveerd bezig is met een taak, kun je meestal aan de buitenkant wel zien.
Motivatie is de wil om iets te leren of iets te doen. Gemotiveerde mensen zijn erg nieuwsgierig, betrokken en niet bang voor een moeilijke uitdaging. Motivatie kan je opdelen in twee groepen; intrinsieke en extrinsieke motivatie. Bij deze twee soorten zit er een verschil in de bron.
Miller en Rollnick (2002) menen dat motiverende gespreksvoering gebaseerd is op de volgende principes: empathie uitdrukken, ontwikkelen van discrepantie, vermijden van discussie, omgaan met weerstand en self-efficacy ondersteunen.
Als werknemer zorgt intrinsieke motivatie ervoor dat je met meer plezier naar je werk gaat en je je meer betrokken voelt bij de organisatie waarvoor je werkt. Als je werkgeluk ervaart, zal dit ook een positieve invloed hebben op het welzijn buiten je werk.
Autonome motivatie
Intrinsieke motivatie komt voort uit de eigen wil om iets te doen. De mogelijkheid zelf keuzes te kunnen maken is hier voor nodig. In het onderwijs is het daarom belangrijk dat er ruimte is voor het maken van eigen keuzes. Daarmee wordt tegemoet gekomen aan deze behoefte van autonomie.
Volgens de zelfbeschikkingstheorie is extrinsieke motivatie de motivatie die ontstaat vanuit een externe bron, bijvoorbeeld het vooruitzicht op een beloning of een straf bij een bepaalde handeling. Bij intrinsieke motivatie komt de motivatie vanuit de persoon zelf.
Autonome motivatie
Dit wil zeggen dat je iets doet omdat je dat zelf wil ('goesting', 'zin' of 'vrijwillige motivatie'). Er zijn drie soorten autonome motivatie: Bij interesse gedreven (intrinsieke) autonome motivatie stel je een gedrag omdat je omdat het je echt interesseert of omdat je het leuk vindt.
Vertrouwenstaal uitlokken
Vertrouwenstaal omvat uitingen van de persoon die wijzen op vertrouwen in de eigen slaagkans. Vertrouwenstaal is een onderdeel van verandertaal. Het gaat namelijk over uitspraken die duidelijk maken dat men overtuigd is van de haalbaarheid van een gewenste gedragsverandering.
Motivatie wordt gedefinieerd als de bereidheid om tot actie over te gaan. Intrinsieke motivatie stuurt gedragingen die inherent bevredigend zijn en die niet gestuurd worden door fysieke drang of externe beloning/bestraffing.
In een korte motivatiebrief vertel je kort en krachtig waarom jij de beste kandidaat bent. Tips voor een korte motivatiebrief en voorbeelden ter inspiratie. Een goede korte motivatiebrief schrijven, is uitdagender dan een lange brief opstellen. Het dwingt je namelijk om keuzes te maken.
Over het algemeen moet je brief niet korter zijn dan een halve pagina en niet langer dan 1 A4tje. Onderzoek laat zien dat 70% van de recruiters een brief van minder dan 1 A4 prefereren en 25% zegt zelfs: hoe korter hoe beter.
In je motivatiebrief beschrijf je onder andere waarom de werkgever jou moet kiezen en waarom jij voor het bedrijf kiest. Wanneer je in deze context uitweidt over een aantal kenmerken van de functie of het bedrijf, is het aan te raden om de kenmerken te kiezen waar je (het meest) gepassioneerd over bent.
Drijfveren zeggen iets over je motivatie, houding, voorkeur en waarden. Je drijfveren kunnen als gevolg van tijd, ervaring of anderszins veranderen. Hoe meer je drijfveren terug te vinden zijn in je studie of werk, hoe beter je je op je plek zult voelen.
Passie, erkenning en zelfontplooiing zijn voorbeelden van intrinsieke motivatie. Om een sterk antwoord te geven op de vraag “Waarom wil je hier werken?”, is het aan te raden om te focussen op de factoren die je intrinsiek motiveren. Intrinsieke motivatie vertaalt zich namelijk direct in een voordeel voor de werkgever.