Ook de zebravink is een vrij gastvrije vogel. Samen met bijvoorbeeld een Japans meeuwtje, zilverbekjes of rijstvogels gaat dit vaak prima. Zebravinken passen minder goed bij parkieten, Gouldamadines en kromsnavels omdat de zebravink een wat teer vogeltje is.
Zebravinken kunnen over het algemeen zonder problemen met diverse andere soorten vogels samen gehouden worden in een volière, denk bijvoorbeeld aan japanse meeuwtjes, zilverbekjes, amadines, rijstvogels, etc. Zolang de volière uiteraard groot genoeg is, en er voldoende nestgelegenheid aanwezig is.
Zebravinken kunnen per koppel gehouden worden, met soortgenoten of in combinatie met andere vogelsoorten (exoten, kanaries en inlandse vogels; geen parkieten).
Ook Gouldamadines en Zebravinken passen niet samen.
Zeearenden leven monogaam: een koppel blijft hun hele leven bij elkaar. Pas als één van de partners sterft, zoekt de overblijver naar een nieuwe partner. Zeearenden zijn niet de enige vogelsoorten die dit doen! Zo leven onder andere zwanen, tortelduiven en grutto's ook monogaam.
Kanaries en zebravinken, die op foto's vaak samen te zien zijn met grasparkieten, zijn niet geschikt. Onafscheidelijke dwergpapegaaien kunnen ook niet goed overweg met grasparkieten. In een grote volière kun je de kleine papegaaien goed samen met kwartels houden. Ze wonen op de grond van de volière.
Jazeker!Je kan zonder problemen meerdere mannetjes zebravinken bij elkaar zetten.
Hoeveel koppels zebravinken kunnen er dan samen in een kooi? Als je meerdere koppels zebravinken gaat houden, dien je altijd minimaal 3 koppels zebravinken bij elkaar te houden. Wanneer er namelijk 3 koppels zebravinken samen in 1 kooi gehouden worden, heb je minder kans op ruzies.
Hoeveel zebravinken je samen kunt houden is voornamelijk afhankelijk van de ruimte die je voor ze hebt. Een koppeltjes Zebravinken hebben een kooi nodig van minimaal 50 x 50 centimeter maar dit is al aan de krappe kant. Echter als je er meerdere wilt houden kom je al snel uit op een volière.
Jazeker! Zebravinken zijn winterhard en kunnen dus het hele jaar buiten in een volière gehouden worden. Je hoeft zebravinken dus niet naar binnen te halen als het heel koud of slecht weer wordt.
Zebravinken mogen allerlei soorten fruit en groente, zoals sinaasappel, sla, appel, ijsbergsla, komkommer, meloen, etc. Het enige wat écht giftig is voor vogels is avocado. Daarnaast mogen ze ook sommige soorten planten, zoals bijvoorbeeld paardenbloem bladeren.
Welke vogels kan ik houden in een volière? Er zijn verschillende soorten vogels geschikt om buiten te houden, waaronder allerlei soorten parkieten, vinken, kwartels en kanaries. Je kunt dan denken aan valkparkieten, zonparkieten, grasparkieten of agapornissen.Zilver- en loodbekjes, de Cubavink of de zebravink.
Prachtvinken worden gemiddeld zo'n vijf jaar oud, hoewel bijvoorbeeld zebravinken ook wel eens tot ongeveer negen jaar oud worden.
Ze hebben een zacht karakter en kunnen in een gemeenschapsvolière eenvoudig samen gehouden worden met kanaries, exotische vogels en andere inlandse vogels.
Het geluid van zebravinken is heel anders dan die van 'krassende' parkieten. Typisch is het korte geluid dat velen omschrijven als “ehet”, “dedet” of als trompet. Dit geluid, dat hun stemming aangeeft, hoor je vaak op een dag. Hiermee bevestigen de vogels continu dat hun partners of groepsleden in de buurt zijn.
De mannetjes zijn te herkennen aan hun oranje wangen, die het vrouwtje (popje) niet heeft. Bij de witte zebravinken kan men het geslacht zien aan de kleur van de snavel. Het mannetje heeft dan een snavel met een donkere oranje kleur, het vrouwtje heeft een lichtoranje gekleurd snaveltje.
Ze moeten zich terug kunnen trekken in een slaapnestje. Voedsel: Tropisch zaad en grit, aangevuld met trosgierst, onkruidzaden, groenvoer en eivoer. Omschrijving: Zebravinken zijn actieve, niet schuwe vogeltjes. Ze zijn veel op de grond te vinden, slapen in een nestje en nemen graag een bad.
Het hanteren van vinken en kanaries
Het is onwaarschijnlijk dat vinken zo tam worden dat ze op uw vinger komen zitten. Uitzonderingen zijn vogels die met de hand zijn grootgebracht (zoals de zebravink op de foto hieronder) en kanaries. Kanaries, als ze alleen worden gehouden, kunnen handtam worden gemaakt.
De zebravink behoort tot de groep van de zangvogels en deze leven beduidend korter dan andere groepen binnen de orde der vogels. De gemiddelde leeftijd bij een juiste verzorging is ongeveer 4 tot 5 jaar, met een enkele uitschieter naar 10 jaar.
Voor vogels zoals een kanarie of zebravinken en andere tropische vogels is spelen minder van belang, deze vogels doet u meer een plezier met natuurlijke zitstokken en een badje of waterschaal.
verschillende jonge zebravinken te koop 3€ man en 5€ pop...
Welke vogels kunnen samen met de Zebravink? Ook de zebravink is een vrij gastvrije vogel. Samen met bijvoorbeeld een Japans meeuwtje, zilverbekjes of rijstvogels gaat dit vaak prima. Zebravinken passen minder goed bij parkieten, Gouldamadines en kromsnavels omdat de zebravink een wat teer vogeltje is.
Poppen kunnen goed samenleven
Hetzelfde geldt voor twee mannetjes en een enkel vrouwtje. Drie poppen samen houden is geen enkel probleem. Parkieten kunnen goed samenleven met andere kleine vogels, zoals de eveneens Australische valkparkiet (Nymphicus hollandicus) en andere kleine papegaaien.
Zebravinken zijn winterhard en kunnen het hele jaar buiten in een volière gehouden worden. Andere prachtvinken, zoals de wat minder bekende Bichenowastrilde, zijn erg slecht bestand tegen kou en vocht.