Ongeveer 60 a 80 minuten voor zonsopgang beginnen roodborsten, merels en zanglijsters met hun concert. Rond 40 a 60 minuten voor de zon opkomt gaat het snel: je hoort nu de eerste koekoeken, maar ook de zwartkop, heggenmus, winterkoning en geelgors.
Dat vogels 's ochtends zingen en niet op een ander moment van de dag, is overigens ook een kwestie van efficiënt timemanagement. 's Ochtends heeft een vogel namelijk nog niet veel anders te doen. Het is dan nog te donker om voedsel te zoeken. Oftewel: een prima tijd om te zingen.
Vogels zingen van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Vanaf een half uur voor tot een uur na zonsopkomst zingen zij het uitbundigst. De merel is de eerste vogel die 's ochtends begint met zingen. Zo'n half uur, driekwartier voor zonsopkomst zijn de eerste tonen van deze luidruchtige zangvogel te horen.
In de bossen begint een aantal soorten dus al met zingen. Koolmees, zwarte mees, merel, bosuil en natuurlijk de verschillende soorten spechten, hoewel je bij spechten niet van zingen kunt spreken.
Maar in milde winters hoor je ook de Winterkoning en de Heggemus hun liedjes oefenen voor het voorjaar. Als de dagen na half januari gaan lengen, dan meldt ook de Zanglijster zich weer met zijn harde herhaalde vrolijke zangstrofen.
Wil je een vogelgeluiden app die aan de hand van opnames de vogel kan herkennen? Dan adviseren wij de app Tjilp. De app kost €4,49 maar dan heb je wel toegang tot een grote database van vogels uit Europa. Daarnaast kan de app aan de hand van geluidsopnames de vogel herkennen.
's Ochtends vroeg is in het binnenland dus het meest ideale tijdstip om erop uit te gaan. Ook de avond is echter een goed tijdstip. Dan gaan de vogels de nacht in en zullen ze energie tanken. Veel vogels worden vlak voor zonsondergang nog even actief.
De nachtegaal zingt, fluit, tsjilpt … 's nachts én overdag. Hij kent tot 260 verschillende melodietjes, telkens tussen de 2 en de 4 seconden lang, en kan volgens sommige bronnen zelfs meer dan 1000 verschillende geluiden produceren.
Ransuilen broeden vaak in halfopen (natuur)gebieden, waar ook veel campings zijn te vinden. Je hoort ze 's nachts al van ver met hun typische hoge, piepende, bijna klagende aanhoudende geluid. Ransuilen zijn tijdens de zomer zo luidruchtig omdat de uilskuikens hun nest verlaten en door de omgeving gaan zwerven.
De ene reden voor de vogelmannen om te zingen is het verdedigen van zijn territorium tegen rivalen. Met veel van hun gefluit strijden ze in de lente geweldloos met de concurrentie. Ze zingen: 'Let op, hier ben ik! ', 'ga weg of ik vlieg je aan', 'ik heb ben de sterkste' of nog beter: 'ik ben de baas!
Oink oink, prrr prrr, boe, iaaaaa iaaaaa.
Liervogels staan vooral bekend door hun buitengewone vermogen om natuurlijke en kunstmatige geluiden uit hun omgeving te imiteren. De roep van de liervogel is een rijke mengeling van zijn eigen lied en een willekeurig aantal geluiden dat het dier ooit eens heeft gehoord.
Ze zijn de frustratie voor menig beginnend vogelaar: piepers! Het zijn kleine, bruine, onopvallende en vliegensvlugge vogels. Sommige soorten lijken ergerlijk veel op elkaar. De twee meest algemene in Nederland zijn graspieper en boompieper.
Geluid. Kenmerkend getsjilp, in veel variaties. Diverse minder bekende, maar toch kenmerkende roepen.
Zo weet u vrij snel om welke vogel het gaat. BirdNET is gratis te gebruiken en is beschikbaar voor iOS en Android. Vogels zijn overal te vinden.
iNaturalist. Met iNaturalist kan je planten én dieren identificeren. Je moet wel even een account aanmaken, vervolgens kan je gemakkelijk zoeken door een foto te maken of een afbeelding uit je galerij te kiezen. De app geeft de top-10 suggesties op basis van je afbeelding en locatie.
Een aanhoudend lang geratel, alsof iemand maar niet wakker wil worden. Het is de zang van de snor óf de sprinkhaanzanger. Het klinkt enigszins mechanisch. Klinkt niet alleen als een wekker, maar je zou er ook het geratel van een 'tractor in de verte' in kunnen herkennen.
De vink is dan ook een zeer algemene en veel voorkomende vogel. In de lente zingen ze de bekende vinkenslag, die gaat van 'driiiiiii-tsitsitsi-kawiet! '. En vaak roepen ze ook heel hard “wiet-wiet-wiet!”.
Vink (Fringilla coelebs)
De vink is met zijn grijsblauw petje, roestrode borst en witte vleugelstrepen een bekende tuinvogel. De zang eindigt (bij ons) vaak op suskewiet.
De hardst zingende nachtegaal kwam tot 92 decibel. De zanglijster kwam wel tot de 100 decibel.
Vogels zingen vrijwel alleen in het broedseizoen. Dit doen de mannetjes om de vrouwtjes te imponeren en samen een nest te bouwen. Daarom zult u ze vooral horen tussen december en juli met het hoogtepunt van zang tussen eind april en begin juni.
De koolmees hanteert eenzelfde tactiek: eerst zingt hij op één plek een strofe, daarna vliegt hij naar een andere plek om er een ander liedje te zingen. Hierdoor krijgen concurrerende mannetjes de indruk dat het territorium al dicht bevolkt is, raken ze geïntimideerd en verlaten ze het gebied.