Zaaien in een kweekkasje in vier stappenVul de potjes met zaai- of stekgrond en gebruik bij fijne zaden een zaadstrooier en precisie zaaier. Dit is speciale grond die voedselarm en luchtig is, zodat de zaailingen goed wortels kunnen vormen. De behoefte aan licht, water en warmte verschilt per plantensoort.
Een kweekbak is ideaal, zaaien kan dan rechtstreeks in de bak. Met een transparant deksel erop wordt het een broeikas, waardoor de plantjes een voorsprong krijgen op buiten gezaaide planten. Zodra er grote druppels aan de deksel gaan hangen, is het tijd om te controleren.
Een kweekkas bestaat uit een aflopende bak zonder bodem. Deze bak zet je namelijk over je planten heen. Doordat er geen bodem in zit blijft het mogelijk om in je eigen tuin te planten. De zijkanten van de kweekbakken van ACD zijn gemaakt van dubbelwandige kunststofplaten van polycarbonaat met een dikte van 16 mm.
In een kweekkas kun je eigenlijk alle soorten planten, groenten, fruit en kruiden zaaien. Kijk dus vooral wat jij graag zou willen planten en hou er rekening mee dat niet alle soorten gewas bij elkaar geplant kan worden.
Tip: geef de plantjes onderaan water, dit stimuleert de wortelgroei naar beneden. Water geven in volle grond: geef zo weinig mogelijk water in volle grond. Eénmaal je water geeft, moet je ook blijven water geven. Water geven in een koude of warme kas: 's morgens is de beste periode om water te geven in een kas.
De gewassen die u bijvoorbeeld kunt kweken zijn: Tomaten, Meloenen, Suikerbroodsla, Veldsla, Uien, Radijs, Tuinkers en Winterandijvie. Augustes is de ideale maand om uw Sla, Radijs, Tuinkers, Tomaten, Paprika, Aubergines, Meloenen en Komkommers te oogsten.
In de vollegrond kun je het beste in regels zaaien. Je maakt dan geultjes waar je de zaden dun in strooit. Het voordeel hiervan is, dat je later in één oogopslag kunt zien wat je zaailingen zijn en wat onkruid is. Om je hierbij te helpen, kun je bijvoorbeeld een draad boven het geultje spannen.
Waarom potgrond wél geschikt is als zaaigrond
Omdat het bedoeld is voor planten in pot, is er veel aandacht besteed aan vochtopname, wortelontwikkeling en lucht. Dat gaat ten koste van de component voeding.” En dat is juist goed voor het zaaien: er mag wel een klein beetje voeding in zitten, maar zeker niet te veel.
Water geven na het zaaien
Ook na het zaaien is het zinvol om bij droogte water te geven. Zorg ervoor dat de grond waarin je gezaaid hebt continu een beetje vochtig blijft. Zo kunnen de zaden goed ontkiemen en groeien. Bij regen hoef je dus echt niet extra bij te gieten.
Vul je moestuinbak met grond
Vul je moestuin tot ongeveer 2 centimeter van de rand. Groenten groeien het best in luchtige, voedzame grond. Een mengsel van potgrond en bodemverbeteraar is ideaal voor je groenten: Het maakt de bodem kruimelig.
Je bak moet ongeveer 20 cm diep zijn. Dan past er genoeg mix in om je plantjes goed te laten groeien. Je moet al je plantjes goed kunnen verzorgen zonder dat je in je bak hoeft te staan. Maak je bak dus niet breder dan 120 cm.
Plaats je potjes in een zwarte kweekbak en giet 5 tot 10 mm water in de bak, het water wordt door de potgrond opgezogen en bereikt zo de wortels van de plant.
Allereerst houdt worteldoek het onkruid tegen dat van onderaf je moestuin ingroeit. Je groenten krijgen zo voldoende kans om op te groeien zonder overwoekerd te worden door onkruid. Je hoeft ook veel minder te schoffelen. Je houdt zo meer tijd over om voor je plantjes te zorgen.
Afdekken met karton is een effectieve manier om ongewenste begroeiing, onkruid of gras te onderdrukken en tegelijkertijd de bodem te verbeteren door het toevoegen van organisch materiaal. Het karton blokkeert zonlicht waardoor de zaden niet zullen ontkiemen en aanwezig onkruid zal afsterven.
Als je tuinaarde mengt met de bestaande grond creëer je een optimaal basisconditie om je gras erin te zaaien en/of graszoden te leggen. Tuinaarde bevat veel organisch materiaal en bevat een deel compost wat als het ware als voeding dient voor het gras.
Met zaaien onder glas wordt het zaaien in een kweekkas, kweekbak of binnenshuis op de vensterbank bedoeld. Door deze methode kun je al in de winter groenten kweken, omdat de temperatuur in een kweekkas, -bak of binnen redelijk constant is. In de zaaikalender vind je wanneer je met welke groente kunt beginnen te zaaien.
Je kunt zaaigrond in het tuincentrum kopen, maar net zo goed zelf maken. Meng ongeveer 4 delen potgrond met 1 deel zand. Kies zand met een grove korrel, zoals brekerszand. Zaai je direct buiten, zorg dan dat de grond goed los en onkruidvrij is.
Naast zaaien in de lente, kan je ook in de herfst zaaien
Deze zaden gaan in ruste, zo kiemen ze pas weer als de winter voorbij is. De verse zaden hebben een bepaald mechanisme in dat ze verhinderd om direct weer te kiemen als ze op de grond vallen aan het einde van de zomer.
Een kas kan in principe veel hebben en heeft een lange levensduur (15+ jaar). Toch raden we af om een kas op een schaduwrijke plek of onder een boom te zetten. Dit heeft te maken met de hoeveelheid vocht die een kas te verdragen krijgt en hoe snel een kas deze afvoert.
Voordelen van een koude bak
Je kan er vroege en late gewassen in kweken zoals (veld)sla, rucola, worteltjes, radijzen, winterandijvie en spinazie. Vanaf februari kan je van start gaan met het zaaien van groenten in volle grond. De bak beschermt zaailingen tegen het slechte weer en de grond warmt er sneller in op.
De perfecte plaats is zonnig, met wat beschutting (niet bij hoge bomen). De ondergrond moet stevig, recht en schoon zijn. Dat betekent: Bestrating of volle, ruim aangetrilde grond (óók 50 cm rondom de kas).