Vrijwel alle sierkussens hebben een grootte van 40 bij 40 centimeter of 50 bij 50 centimeter. Sierkussens in deze formaten passen goed op een normale tot grote bank of stoel. Voor een wat kleinere bank of stoel, kun je het best voor kleinere kussens kiezen.
Als je van grote kussens houdt dan kun je de volgende vuistregel aanhouden qua aantal: het aantal zitplaatsen + één. Heb je dus een grote bank met bijvoorbeeld 4 zitplaatsen, dan zijn 5 grote kussens een goed uitgaanspunt. Hetzelfde geldt voor een kleinere bank met 2 zitplaatsen, dan staan 3 grote sierkussens mooi.
De standaardmaat is in Nederland 60×70 cm. Van deze maat bieden wij dan ook de meeste kussens aan. De speciale maten zijn vooral te krijgen bij de kussens met neksteun, wij bieden hier de maten 40×60 cm, 50×35 cm, 50×70 cm en 60×60 cm aan.
Doorgaans heeft u een kussensloop in de maat 60x70 of een kussensloop 40x60 nodig voor uw hoofdkussen. Een kussensloop 40x60 en kussensloop 60x70 zijn dan ook de meest gangbare maten voor kussenslopen.
De standaardmaat is in Nederland 60×70 cm. In Duitsland is de standaardmaat 80x80 cm nog steeds een van de meest gangbare. Oostenrijkers geven de voorkeur aan hoofdkussens van 70x90 cm of 60x80 cm.
Kussens opmeten
Meet de hoogte van boven naar beneden en meet de diepte van voor naar achter. Houd bovendien rekening met de dikte van de kussens. Kijk naar de dikte van de arm- en rugleuning en stem die daar goed op af. Dit helpt u de juiste maten op te meten en vervolgens de kussens op maat te bestellen.
Je slaaphouding bepaalt hoeveel steun je hoofd nodig heeft. Buikslapers liggen met hun hoofd dicht tegen de matras en hebben dus een dun kussen nodig. Zijslapers hebben een dikker kussen nodig dat veel steun geeft. Rugslapers kiezen best iets tussenin.
Zijslaper: mensen met brede schouders hebben een dikker kussen nodig. Voor zijslapers is het extra belangrijk dat hun schouders niet op het kussen liggen, maar er tegenaan. Het kussen begint dus boven de schouder. Buikslaper: kies een heel dun kussen.
Je kunt de benodigde hoeveelheid stof berekenen met de volgende formule: Hoogte = Hoogte van het kussen + 3 cm. Breedte = Breedte van het kussen + 3 cm.
Bij een traagschuim hoofdkussen vormt de vulling, het traagschuim, onder invloed van warmte en druk zich volledig naar de contouren van het hoofd en de nek. Hierdoor komen je spieren tot rust en wordt de bloedsomloop gestimuleerd. Een traagschuim hoofdkussen is geschikt voor zowel rug- als zijslapers.
Hoe lang gaat een kussen mee en hoe vaak moet ik mijn kussen vervangen? Gemiddeld gaat een kussen ongeveer 2 tot 3 jaar mee. Dit houdt in dat een hoofdkussen inderdaad veel minder lang mee gaat dan een dekbed.
Sierkussens moeten niet zo vaak gewassen worden als kussens die je gebruikt om op te slapen. Het wordt aangeraden om sierkussens om de 6 maanden tot een jaar te wassen. Als er viezigheid of vlekken op de kussens komen, moet je ze natuurlijk eerder wassen.
Is je bank grijs of antraciet, dan heb je een breed scala aan kleuren om mee te werken. Dit geldt voor iedere grijstint die bestaat. Wij raden aan om je kussens goed op te laten vallen om goed te contrasteren met het grijs. Denk bijvoorbeeld aan felrood, limoengroen, diep oranje of okergeel.
Op een grijze bank past eigenlijk (bijna) elke kleur, lekker makkelijk! Een kleur als blauw matcht heel goed met grijs, terwijl een knalkleur als roze en geel juist weer lekker opsteken tegen het sobere grijs.
Een kussen tussen de benen leggen helpt ondersteun het bovenbeen en vermijd deze druk, terwijl het een goede uitlijning van het bekken en de wervelkolom bevordert.
Idealiter zorgt je kussen ervoor dat je nek en ruggengraat in een rechte lijn komen te liggen als je slaapt. Een te hoog kussen zorgt ervoor dat je nek ligt omhoog knikt.een te laag kussen zorgt ervoor dat je nek omlaag knikt.
Wil je zonder nek- of schouderpijn ontwaken, dan heb je een goed hoofdkussen nodig.Eentje dat je hoofd, bovenste rug- en nekwervels optimaal ondersteunt. De holte tussen je hoofd, hals en schouder moet perfect opgevuld zijn, zodat je wervelkolom een comfortabele, gezonde en natuurlijke houding aanneemt.
Een latex kussen is volledig vormvast. Door deze vaste vorm biedt een latex hoofdkussen een goede ondersteuning. Dit kussen is een ideale keuze voor zijslapers en mensen met nekklachten.
Het beste kussen tegen nekklachten is zonder twijfel de Het Cloudpillo Hoofdkussen. Andere goede keuzes die je kan maken zijn onder andere Best Life Guna Stevig en het CozySense® - Traagschuim Hoofdkussen.
De meest voorkomende diktes in zitkussens zijn 5,6 8,10,12 en 15 centimeter. Bij het vervangen van de huidige vullingen van je zitkussens kun je het beste niet 'te zuinig' meten. Het kussen is liever 1 centimeter te dik dan te dun is een goede stelregel.
Wat heel veel mensen niet weten, is dat de gemiddelde levensduur van een kussen tussen de 2 à 3 jaar ligt. Een stuk korter dan bijvoorbeeld de levensduur van een matras of dekbed. Veel mensen hebben geen idee van deze korte levensduur. Vanuit hygiënisch oogpunt raden we je zeker aan om je kussen na 3 jaar te vervangen.
De levensduur van een hoofdkussen
Hoe vaak je jouw hoofdkussen moet vervangen hangt af van het type hoofdkussen waar je op slaapt. Over het algemeen heeft jouw hoofdkussen een levensduur van 2 à 3 jaar.