Uit de resultaten van bedreigde diersoorten per land (LPI), consumptie per land, houtverbruik per land, CO2-uitstoot per land, cementverbruik per land wordt de ecologische voetafdruk berekend.
Wat is een goede ecologische voetafdruk? Hoe kleiner je ecologische voetafdruk, hoe minder schade je aanricht aan het milieu. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de natuur voldoende ruimte krijgt om zichzelf te herstellen als iedereen gemiddeld een voetafdruk zou hebben van 1,8 hectare.
De tien landen met de grootste ecologische voetafdruk per persoon zijn, in aflopende: Koeweit, Qatar, Verenigde Arabische Emiraten, Denemarken, België, Trinidad en Tobago, Singapore, Verenigde Staten, Bahrein en Zweden. Globaal wordt meer dan de helft van de ecologische voetafdruk veroorzaakt door uitstoot van CO2.
De Ecologische Voetafdruk voor Nederland was 5,7 hectare per persoon (in 2018) De beschikbare biocapaciteit was 1,6 hectare per persoon (in 2018)
De hoogste ecologische voetafdruk in Afrika is te vinden in Zuid-Afrika, met een voetafdruk van 3,8 gha per persoon. De laagste ecologische voetafdruk is te vinden in Eritrea, met een voetafdruk van 0,8 gha per persoon.
naamw. (m.) Afbreekpatroon: voet·af·druk Verbuigingen: voetafdrukken (meerv.) Verbuigingen: voetafdrukje (verkleinwoord) 1) een spoor dat iemand die loopt achterlaat met zijn voeten Voorbeeld: 'De politie vond een voetafdruk van de inbreker in de tuin van het huis waar was ingebroken.
Sinds 2005 is China de grootste uitstoter van broeikasgassen, direct na de Verenigde Staten. In 2019 waren ze verantwoordelijk voor respectievelijk 26,7% en 12,6% van de totale broeikasgasuitstoot. Ook India, Rusland, Indonesië, Brazilië en Japan stootten toen meer dan 2% van de wereldwijde uitstoot uit.
De Global Footprint Network rekent ieder jaar de Ecologische Voetafdruk uit voor verschillende landen. Als we alles eerlijk verdelen zou iedere wereldburger recht hebben op 1.7 gha. Gebaseerd op voorlopige cijfers uit 2019 verbruiken we echter meer. Gemiddeld is het 2.8 gha, dat is dus ongeveer 1,6 aardbol.
Nederland zit met een voetafdruk van 4,7 net onder het Europese gemiddelde. Europese landen met de grootste voetafdruk zijn: Zweden (7), Finland (7), Estland (6,9) en Denemarken (6,4). Overigens is in Amerika de consumptie van de biologische capaciteit nog veel groter dan in Europa. Amerikanen hebben 9 hectare nodig.
Verder draagt een vliegreis 1 tot 4 keer zoveel bij aan het broeikaseffect als dezelfde reis per auto. Ook hier is het verschil het grootst op de korte afstand. Het verschil wordt kleiner als de auto een caravan moet slepen of als er maar 1 persoon in de auto zit.
Wat is een klimaatvoetafdruk? Een klimaatvoetafdruk is een maatstaf voor de hoeveelheid broeikasgassen je als individu of gezin uitstoot. Door te kijken naar je voedingsvoorkeuren, energieverbruik, transportkeuzes en consumptiegedrag kun je meten hoeveel CO2 je uitstoot als individu.
De Koolstof of CO2-voetafdruk (carbon footprint) is een maat voor de uitstoot van broeikasgassen (vooral koolstofdioxide CO2, methaan CH4 en distikstofoxide N2O) die toegerekend wordt aan een bepaalde consumptie, productie, een product, bedrijf of een regio of land.
Een van de ergste problemen hiervan is toch de klimaatverandering. Denk aan je dagelijkse consumpties. Om jouw voedsel te verbouwen en drinkwater te produceren is veel ruimte nodig. Maar ook papier gebruik, denk aan bomenkap en energie verbruik (bijvoorbeeld het opladen van je laptop.
De ecologische voetafdruk is een soort meetinstrument waarmee het ruimtebeslag van een mens op de Aarde bepaald kan worden aan de hand van iemands leefstijl. De ruimte die iemands leefstijl inneemt wordt uitgedrukt in hectares. Hoe groot deze voetafdruk is hangt met name af van het consumptiegedrag.
Volgens het Global Footprint Network, dat gespecialiseerd is in voetafdrukmetingen, heeft een gemiddelde Nederlander een voetafdruk van 5,5 hectare, wat betekent dat het 5,5 hectare nodig heeft om zo te leven als wij doen. En dit terwijl er wereldwijd per persoon maar 1,7 hectare beschikbaar is.
Modelantwoord: Noord-Amerika heeft de grootste ecologische voetafdruk. Daarnaast scoren Australië, Europa en Nieuw-Zeeland ook heel slecht. Afrika heeft de kleinste ecologische voetafdruk, opgevolgd door Azië. valt op dat de vooral de Westerse en rijke werelddelen een grote ecologische voetafdruk hebben.
Wat is een goede ecologische voetafdruk? Het Global Footprint Network heeft berekend dat iedereen zou moeten leven van ongeveer 1.7 hectare per persoon. Een stuk minder dus dan we in ons land op dit moment gebruiken.
China droeg in 2022 met 29% het meeste bij. Daarna volgen de Verenigde Staten (11%), India (7,3%), EU (6,7%), Rusland (4,8%), Brazilië (2,4%), Indonesië (2,3%) en Japan (2,2%). Samen zijn deze landen goed voor 66% van alle uitstoot van broeikasgassen.
In de top 5 meest vervuilende landen staat China aan kop, met een aandeel van 30 procent van de wereldwijde uitstoot, gevolgd door de VS met 15 procent. Daarna volgen India (7 procent), Rusland (5 procent) en Japan (4 procent).
1. Elektriciteitsproductie stoot meeste CO2 uit. De energieproductie is de grootste uitstoter van CO2 ter wereld. Hoeveel CO2 stoot de elektriciteitsproductie uit: 32,10 miljard ton CO2 per jaar.
Als de hele wereld zou leven, zoals wij leven in Nederland, is één aarde niet genoeg. We zouden jaarlijks drie aardes nodig hebben, om in onze behoefte te voorzien. Nederland staat wereldwijd hoog op de ranglijst. Samen met Duitsland staan we op de 17e plaats.
"Het is een vrij simpel concept, maar communicatief heel sterk." De voetafdruk wordt uitgedrukt in aardbolletjes. Zo hebben wij wereldwijd 1,7 aardes nodig om in onze behoeften te voorzien. En als iedereen zou leven als een Nederlander is dat zelfs zo'n 3,5 aarde.