Mieren zijn verwant met wespen en bijen. Termieten zijn vooral verwant met kakkerlakken. Termieten en mieren lijken op elkaar, maar als je goed kijkt zie je verschillen. Termieten zijn blind, ze leven dan ook meestal ondergronds of in rottend hout.
Voeding. Ook de voedselbehoefte van termieten is afhankelijk van de soort. Sommige soorten zoeken vermolmd hout. Weer andere termietensoorten leven van plantendelen en -sap, of uitwerpselen en schimmels.
Werktermieten hebben geen vleugels, maar wel zes poten en dezelfde voelsprieten. Ze zien er wit en soms doorschijnend uit. Vechttermieten hebben geen vleugels en een bruinachtige kleur. Ze hebben zowel scharen als voelsprieten op hun kop en zes poten.
Ze hebben een zachter lichaam en een harde kop. Termieten kunnen hard bijten. In Afrika, Australië en Azië komen soorten voor die met aarde en speeksel nesten bouwen, waar van het bovengrondse deel, de termietenheuvels, zes meter hoog kan zijn.
Evolutionair gezien zijn ze ontstaan uit de kakkerlakken en worden door moderne taxonomen ook beschouwd als behorend tot de orde Blattodea, samen met de kakkerlakken.
Termieten kunnen niet tegen de hitte van zonnestralen. Ook boorzuur kan een effectief bestrijdingsmiddel zijn. Spray boorzuur op enkele stukken hout en leg deze neer op plekken waarvan je denkt dat de termieten zich bevinden. Het boorzuur tast het zenuwstelsel van de termiet aan, waardoor ze gedehydrateerd raken.
Zo kan je termieten voorkomen
als je houten meubels koopt zorg dan dat deze van hoge kwaliteit zijn zodat de termieten er moeilijk doorheen kunnen komen. Je huis schoon houden kan ook heel erg helpen. probeer het hout droog te houden en bescherm je leidingen. Dit is namelijk waar termieten leven en zich verstoppen.
Buldogmieren behoren tot de giftigste mieren ter wereld. Ze zijn zeer alert en reageren agressief bij verstoring. Bij allergie voor het gif kan anafylaxie optreden, waarbij eerst de huid opzwelt en een levensbedreigende shock volgt.
Zelf zijn mieren en termieten weer voedsel voor andere dieren als hagedissen, vogels, het aardvarken en natuurlijk de miereneter.
Als je je oor in de buurt van termijnhout legt, kun je ze horen knabbelen. Een weinig bekende anekdote: termieten houden van rockmuziek! Een recente studie naar de voedingsgewoonten van termieten toonde aan dat deze houtetende insecten sneller werken als ze rockmuziek horen.
Er zijn heel wat insecten die hout aantasten zoals houtworm en en termieten, maar termieten komen (nog) niet voor in Nederland.
De glanzende houtmier, het klinkt heel ongevaarlijk maar het is een houtmier die veel schade in en rondom je huis kan veroorzaken. De glanzende houtmier tast namelijk het hout aan in of rondom jouw huis. We kennen de houtwormDe houtworm kan voor veel overlast zorgen.
Tips tegen mieren
Ruim etensresten en kruimels direct op en bewaar eten (vooral zoetigheid) goed afgesloten. Dicht kieren en naden. Bedek ventilatiegaten met een fijnmazig insectengaas. Mieren volgen vaste routes via een geurspoor.
Termieten behoren tot de kleinste dieren op aarde. Deze mieren zijn insecten die alleen kunnen overleven door heel goed samen te werken. Ze leven in ingenieuze kolonies met een doolhof aan gangenstelsels.
In onze klimaatzone legt de koningin van onze honingbij haar eitjes ongeveer van februari tot aan de koudeprik. Ze legt dan dagelijks zo'n 300 - 2000 eitjes. Per jaar circa 130.000.
Vliegende mieren zijn de vruchtbare jonge koninginnen en mannetjes van een mierenkolonie. Aan het einde van een warme, drukkende dag in de zomer vliegen koninginnen en mannetjes van verschillende kolonies massaal uit om met elkaar te paren. Dit wordt de 'bruidsvlucht' genoemd.
Bij de meeste soorten heeft de werkende kaste zelfs geen pigment en ziet er wit, doorschijnend uit, vandaar dat termieten ook wel witte mieren worden genoemd, maar met mieren hebben ze niets te maken. Bij andere soorten hebben de werkers en soldaten wel pigment.
Vijanden van de mier
Een mier is een klein dier en heeft daardoor veel natuurlijke vijanden. Denk hierbij aan mieretende slakken, kevers, rupsen maar ook andere mieren kunnen hun vijand zijn. Het komt voor dat sommige soorten elkaars kolonies infiltreren.
Aardvarkens zijn gespecialiseerd in het eten van mieren en termieten. Met hun uitstekende reuk sporen deze nachtactieve dieren in het donker mierennesten en termietenheuvels op. Aardvarkens hebben een hele lange tong, die ze zo'n 30 centimeter ver uit kunnen steken. Daarmee likken ze de insecten snel op.
Maar toch, lang niet alle mieren zijn even zachtaardig. Volgens kenners zijn er zelfs 280 verschillende miersoorten die in staat zijn om mensen te doden, waarbij de buldogmier, de vuurmier en de Jack Jumper de dodelijkste zijn.
De bosbodem huisvest het insect met de pijnlijkste steek ter wereld, de kogelmier. Zijn gif bevat de stof poneratoxine. De gifstof beïnvloedt de elektrische signalen in de hersenen en blokkeert ionenkanalen in de synapsen. Justin Schmidt beschrijft de steek van de kogelmier als 'Pure, intense, uitstralende pijn.
Een Indonesische man deelt de beelden van een insect dat hij tegenkwam in zijn huis op social media. Het bizarre wezen heeft tentakels en is een soort mot met een oranje achterlijf. Het gaat om een mannetjesmot van de familie creatonotos. Het is een tijgermot die - helaas voor de bewoners - wel vaker voorkomt in Azië.
Houtworm is de verzamelnaam voor de larven van diverse soorten houtwormkevers, bijvoorbeeld de boktor, de gewone houtwormkever en de grote houtwormkever. De vrouwelijke houtwormkever legt eitjes in het hout, waarna uit deze eitjes larven komen. Deze larven voeden zich met het hout en eten zich er zo een weg doorheen.
Welk geluid maakt boktor? Met 'boktor geluid' bedoelen we het geluid dat de larven maken als ze in hout zitten. Want de kevers zelf maken geen geluid. Als je stil bent, hoor je misschien een zacht geknaag uit houten constructies in je woning of bedrijf komen.
Termieten zijn sociale insecten, zoals mieren, en ze zijn opmerkelijke ingenieurs. Ze zijn in staat om heuvels te bouwen die meer dan 10 meter hoog zijn en een basis hebben die wel 15 meter breed is.