Ondersteun hoge zonnebloemen tijdens het groeien. Geef de zonnebloemen zodra de bloemen verschijnen wekelijks kaliumrijke voeding (meststof voor tomaten bijvoorbeeld). Geef de planten regelmatig water in droge periodes, vooral grote zonnebloemen. Die komen er namelijk niet makkelijk bovenop als ze uitgedroogd zijn.
Zodra de bloemen opengaan kun je wekelijks een beetje mest geven, meststof voor tomaten is heel geschikt. De vaste zonnebloemen hebben geen mest nodig, die geef je elk jaar in het vroege voorjaar een laagje compost. De hoge eenjarige zonnebloemen kunnen wel wat hulp gebruiken bij het groeien.
Welke voeding heeft de zonnebloem plant nodig? Bemesten is niet per sé noodzakelijk. Maar kunstmest kan er wel voor zorgen dat de bloem fellere kleuren krijgt. Wil je de zonnebloem voeding geven, geef dan niet te veel kunstmest want dan zou de steel kunnen afbreken.
Wat hebben zonnebloemen nodig om te groeien? Zonnebloemen hebben licht, voeding, water, ruimte en soms ondersteuning nodig. Eigenlijk is dit in basis wat elke plant nodig heeft om te groeien en tot bloei te komen. Specifiek zijn zonnebloemen gek op zon en water.
Het fijne van zonnebloemzaden is dat deze zowel binnen als buiten gezaaid kunnen worden. Wanneer je de zonnebloemen buiten wil zaaien, moet je een goede plek uitzoeken waar in ieder geval genoeg zon zal schijnen. Zonnebloemen gedijen het beste op een kalkrijke, voedselrijk en vruchtbare bodem.
Kies voor F1 zaden.
Zonnebloemen groeien graag op zandgrond en kunnen goed tegen droogte. Te veel water zorgt voor een slappe groei, waardoor de stengels makkelijk afbreken. Plant ze op een plek waar het water niet blijft staan . Bemest de jonge planten licht, hierna hebben ze geen mest meer nodig.
Zonnebloemen staan graag op een zonnig plekje, enigszins beschut tegen de wind. Ze houden van voedzame grond die wat aan de zurige kant is. Meng hiervoor eventueel wat tuingrond voor heide of azalea's door de grond. Voeg geen kalk toe.
De potzonnebloem is een dorstige plant en heeft soms wel elke dag water nodig. Check hem dus dagelijks, maar geef geen water als de kluit nog erg nat is, want te nat is ook weer niet goed voor deze plant. Geef wekelijks een beetje plantenvoeding tijdens het gieten.
Eenmaal de plantjes ontkiemd zijn, hoef je ze niet veel water meer te geven.Enkel wanneer de zonnebloemen slap gaan hangen, moet je ze wel wat water geven. Wanneer de plantjes nog klein zijn, kan je ze wat meststoffen geven zodat ze beter groeien. Eens ze wat groter zijn, is dat niet meer nodig.
Om er voor te zorgen dat de zonnebloem zo groot en hoog mogelijk wordt, hebben ze als het niet regent dagelijks water nodig. Als de bovenste bladeren van je zonnebloem geel worden, kan er het volgende aan de hand zijn: De bloem krijgt te weinig stikstof (voeding) binnen. Geef de zonnebloem extra voeding.
Te veel water
Wanneer je zonnebloemen in te diep water zet, kan het water door de behaarde steel omhoog kruipen en uit de vaas sijpelen. Dit is het welbekende 'snotterige' effect van de bloemstelen. En dat zorgt er dus weer voor dat ze snel droog komen te staan, waardoor ze kunnen gaan hangen.
Daarnaast doen zonnebloemen het erg goed in warme tot hete klimaten met veel zon overdag. Zoek dus het zonnigste plekje op in je tuin en plant de zonnebloemzaden het liefst aan de noordkant van je tuin zodat ze straks de hele dag zon krijgen. Ook zorgen ze zo voor de minste schaduw voor de overige planten.
Zonnebloem is een éénjarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan 5℃.
Zonnebloemen doen het op elk type grond goed, maar het beste is een beetje zure grond, een pH tussen de 6.0 en 7.5. Als je niet weet wat voor grond je hebt, geen probleem!
De meeste soorten zonnebloemen krijgen maar 1 bloem per plant.
Bloemenvoeding of chloor
Dit doodt eventuele bacteriën. Door elke 3 dagen het water te verschonen (steeds weer voorzien van een drupje chloor) en af en toe daarbij ook de stelen opnieuw schuin af te snijden, kunt u langer van uw zonnebloemen genieten.
Houd er rekening mee dat zonnebloemen graag op een plekje staan waar genoeg zon komt. Kies daarom geen plekje in de schaduw. Plant vervolgens de zonnebloemzaden op 1 tot 2 cm diepte. Zorg voor genoeg water op de warme dagen.
Van zaaien tot kweken
De meeste zonnebloemen groeien goed in potten. Maar voor hogere zonnebloemen is planten in de volle grond beter. Eenjarige soorten bloeien van de zomer tot in de herfst. Het kan ongeveer 11-18 weken duren om van zaadje tot bloem te groeien.
Zonnebloemen zijn juist dorstige bloemen. Zet ze daarom in een volle vaas met warm water. Het warme water is bedoeld om de bloemen een boost te geven en slap hangen te voorkomen.
Waar je misschien nog niet van gehoord hebt is de zonnebloemwortel. Hij staat vooral bekend om zijn gezonde eigenschappen. De wortels van deze zonnebloem groeien 2 tot 3 meter diep in de grond, hierdoor wordt de plant gevoed door vocht uit de diepere lagen en kan hij veel voedingsstoffen opnemen.
Korte samenvatting. Zonnebloemen zijn prachtige bloemen die vaak in een groepje van meerdere bloemen worden geplant. Ze bloeien van juli tot oktober waardoor het echt bloemen zijn die horen bij de zomer.
Voor planten die van zure grond houden is met kalk verrijkte grond een probleem. Zulke planten (bijvoorbeeld heideplanten en Rhododendron's) kunnen andere voedingssoorten dan juist minder goed opnemen. Bij zulke zure-grondplanten dus nooit kalk geven!
Je zaait de grootbloemige zonnebloem in mei en juni, waarna je in juli tot en met september de zonnebloempitten kunt oogsten. Hou er wel rekening mee dat ook vogels dol zijn op zonnebloempitten. Oogsten doe je dus zo snel dat kan, tenzij je de vogels ook wat gunt.