Als je te veel calorieën binnenkrijgt, kun je overgewicht krijgen. Hierdoor neemt het risico op hersenaandoeningen, zoals dementie, toe. Daarnaast zorgt suiker, net als witte graanproducten, voor een sterk wisselende bloedsuikerspiegel. Daardoor kan je een dip ervaren en werken je hersenen minder goed.
Voedingsmiddelen die slecht zijn voor de hersenen
Regelmatig iets eten dat te bewerkt, vet of te veel toegevoegde suikers bevat, kan de kans op hersenontstekingen vergroten en uw geheugen aantasten. Bovendien bevatten deze producten meestal geen enkele nuttige voedingstof.
Eieren zijn goed voor je hersenen
Een ei bevat zo'n 20% van de Dagelijks Aanbevolen Hoeveelheid choline. Choline is een stof die je hersenen nodig hebben om optimaal te functioneren. Daarnaast is choline ook goed voor de werking van het zenuwstelsel.
Verzadigde vetzuren en transvetten aanwezig in melk(producten), vlees(waren), gebak en fast food zijn schadelijk voor de hersenen. Bietsuiker moet je vermijden, omdat het het risico op diabetes, hartproblemen en obesitas verhoogt, wat schadelijk kan zijn voor de hersenen.
Voor nootjes is dus ook geen hard bewijs dat het dementie kan voorkomen. Het bewijs dat nootjes in het algemeen gezond zijn is wat sterker. Het voedingscentrum beveelt dan ook een handje noten (25 gram) per dag aan. Ook pindakaas valt hieronder.
Dagelijks drinken van meer dan twee alcoholische eenheden bleek lineair geassocieerd met dementie. Hoe meer je drinkt, hoe groter het risico. Het advies luidt dus nog steeds: geniet, maar drink met mate.
In de basis is een gezond voedingspatroon voor je brein niet anders dan voor je hele lijf: eet gevarieerd en zoveel mogelijk onbewerkte voeding. Oftewel: veel groente, fruit, noten & zaden, volle granen, peulvruchten, eieren, wilde vis en (een klein beetje) biologisch vlees.
Yoghurt en zuurkool
Gefermenteerde voedingsmiddelen – dit zijn producten waar levende bacteriën in zitten – zijn vooral belangrijk voor gezonde darmen. Maar: als je darmen gezond zijn, is dit juist gunstig voor je hersenen. Daarom horen yoghurt, zuurkool, kefir en kimchi ook in dit rijtje thuis.
Of een ei iedere dag gezond of ongezond is, hangt af van wat je verder iedere dag eet. Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en ei. Het eten van 2 tot 3 eieren per week past in een gezonde voeding. Vegetariërs kunnen 3 tot 4 eieren per week eten.
Boter en volle kaas
Deze zuivelproducten zitten vol met verzadigd vet. Volgers van het MIND-dieet vermijden boter, kaas en andere volle zuivelproducten. Als het gaat om de gezondheid van de hersenen, zijn magere zuivelproducten over het algemeen de gezondere keuze . Je kunt melk, yoghurt, kwark en andere zuivelproducten in magere vormen krijgen.
De neurotransmitter gamma-aminoboterzuur, of kortweg GABA, heeft een relaxerende invloed op het perifere zenuwstelsel en kalmeert de hersenen. GABA geeft rust, laat je beter met stress en angst omgaan en creëert stabiliteit.
Ja, aardappelen kunnen de gezondheid van de hersenen ten goede komen ! Ze bevatten verschillende voedingsstoffen die de cognitieve functie en de gezondheid van de hersenen ondersteunen: Vitamine B6: Aardappelen zijn rijk aan vitamine B6, wat een cruciale rol speelt bij de synthese van neurotransmitters.
Onverzadigde vetten zijn zo ongeveer de belangrijkste bouwstenen voor ons brein. En de juiste onverzadigde vetzuren zitten in vis. Vooral vette vis zoals zalm, haring, makreel en sardines bevat veel van deze zogenoemde omega-3 visvetzuren.
Het belangrijkste risico voor dementie is dus: een oudere leeftijd. Ook als je niet zo gezond leeft, weinig beweegt, rookt, hoge bloeddruk of diabetes hebt of je hersenen niet zo actief houdt, is de kans om dementie te krijgen groter. Maar niet iedereen die ongezond leeft, wordt dement.
Grofweg kan gezegd worden dat teveel verzadigd vet, transvet, suiker en zout ongezond is. Verzadigde vetten zijn met name dierlijke vetten en komen voor in vlees, boter, zuivel en gefrituurde producten. Ook gebak, koek, snacks, zoutjes en chips bevatten veel verzadigd vet en transvet.
Bovendien suggereert onderzoek dat probiotica (zoals die in veel yoghurts) kunnen helpen cognitieve achteruitgang en leeftijdsgebonden geheugenverlies te voorkomen , benadrukt Kirkpatrick. Ja, avocado's bevatten veel vet, maar het is een goed vet dat onze hersenen helpt functioneren, zegt Gordon.
Yoghurt is namelijk maar gedeeltelijk gezond op een lege maag. De gezonde melkzuurbacteriën worden door een lege maag niet goed opgenomen. In plaats daarvan doodt agressief maagzuur al de goede bacteriën voordat ze de darmen bereiken.
Groene thee is een uitstekende drank om je hersenfuncties te ondersteunen. Het cafeïnegehalte verhoogt de alertheid en de antioxidanten beschermen de hersenen tegen vrije radicalen. Bovendien bevat groene thee L-theanine, dat je helpt te ontspannen en cognitieve ondersteuning biedt.
Havermout voedt de hersenen en stilt de honger, waardoor de kans op een middagdip afneemt . Havermout bevat ook choline, wat nodig is voor het lichaam om een belangrijke neurotransmitter voor het geheugen te produceren, genaamd acetylcholine. Er is een grote verscheidenheid aan havermoutproducten beschikbaar, die sterk in kwaliteit verschillen.
Pecannoten. Dankzij de grote hoeveelheid vitamine B en E die aanwezig is in pecannoten is deze noot het beste te omschrijven als “brain food”. De vitamines B en E staan erom bekend dat ze een positieve invloed hebben op de hersenfunctie. Ook zitten pecannoten boordevol mineralen zoals magnesium, ijzer, mangaan en zink.
De bevindingen van deze studie suggereren dat een algehele hoge suikerinname of een hoger percentage calorieën uit suiker geassocieerd wordt met een verhoogd risico op dementie . Degenen in het hoogste kwintiel van suikerinname hadden twee keer zoveel kans om dementie te ontwikkelen tijdens de jaren van follow-up vergeleken met degenen in het laagste kwintiel.
Gebruik calorierijke tussendoortjes zoals chocolade, kaas worst, vis en noten. Neem regelmatig melkproducten als tussendoortje. Kies voor volle melkproducten en volvette kaas. Beleg uw brood extra dik met kaas en/of vleeswaren.
Opvallend genoeg vertraagt zout de bloedstroom in het brein, wat kan leiden tot een te laag zuurstofgehalte en beschadiging van hersenweefsels. Het is bekend dat teveel zout schadelijk is voor je gezondheid. Zo leidt het bijvoorbeeld tot een hoge bloeddruk, waardoor de kans op hart- en vaatziekten toeneemt.