Verdere tips om hoefbevangenheid te voorkomen: voer een biks of muesli die past bij het inspanningsniveau van het paard en voer ruwvoer met weinig eiwit (liefst géén kuilgras; beter hooi van 2e of latere snede).
Wanneer je paard bevangen is, kun je het beste het volgende doen: Raadpleeg direct je dierenarts. Geef geen krachtvoer en weidegang meer, maar voer uitsluitend arm en stengelig hooi. In plaats van krachtvoer kun je kiezen voor een vitaminen- mineralensupplement, zoals Pavo Vital of Pavo DailyFit koeken.
Zelf adviseer ik bij hoefbevangen paarden om de aangepaste voeding te combineren met een luzerne die laag is in suikers en geen melasse bevat. Zo blijft het dier wel kauwen en speeksel aanmaken, wat belangrijk is voor een goede spijsvertering.”
Er is helaas geen echte curatieve behandeling voor hoefbevangenheid. Wel kunnen we ondersteuning bieden op een aantal vlakken. De behandeling bestaat uit ontstekingsremmers om de ontstekingsreactie tot rust te brengen en de pijn te verminderen.
Het zal velen verrassen, maar het antwoord hierop is JA! In 70-90% van de gevallen is de oorzaak van hoefbevangenheid endocrien, d.w.z. het heeft een hormonale oorzaak. Deze paarden zijn Insuline Resistent (IR).
Het zal een hele tijd duren voor het paard zonder gevoeligheid op grindpaden en dergelijke kan lopen. Dit kan pas wanneer de witte lijn volledig is uitgegroeid en het hoefbeen weer is opgetild. In het gunstigste geval duurt dit een jaar; bij beperkte bewegingsvrijheid van het paard zal het langer gaan duren.
Een dik of hoefbevangen paard staat het beste in een Paddock Paradise of een gewone paddock zonder gras. Zoek voor zo'n paard hooi dat weinig suikers bevat. De hoeveelheid suiker in hooi kun je laten testen. Ook kun je takken (wilgen, linde, berk) en stro bijvoeren.
Als u vermoedt dat uw paard hoefbevangen is, bel dan meteen de dierenarts. Dit is een extreem pijnlijke aandoening die grote schade kan veroorzaken. Hoe sneller de juiste therapie wordt ingesteld, hoe beter de prognose en hoe kleiner de kans op ernstige blijvende schade.
Het paard loopt kreupel, soms wil het zelfs geen stap meer verzetten. Bij heftige pijn zal het paard beide voorbenen zo neerzetten dat ze het minst belast worden. Dit doen ze door hun achterbenen ver onder het lichaam te plaatsen en de voorbenen meer naar voren.
Hoefbevangenheid herkennen. In ernstige gevallen kunnen paarden niet meer bewegen door de pijn. Ze ademen zwaar, zweten en leunen naar achteren (op de hiel van de hoef) in een poging om meer gewicht van hun voeten te halen. In zeer ernstige gevallen kunnen de paarden gaan liggen.
Vaak blijven dieren gevoelig voor zetmeel en suiker en moet er dus voorzichtig gevoerd worden. Over het algemeen is een hooi-rantsoen zeer geschikt, omdat het relatief weinig zetmeel en suiker bevat (uitzonderingen daargelaten) en het voorziet in de broodnodige ruwe celstof.
Bij de behandeling van hoefbevangenheid is samenwerking tussen hoefsmid, dierenarts en eigenaar essentieel. In de acute fase is het zinvol om te koelen. Dit mag zelfs 24 uur achtereen tot 0 graden Celsius. Dit kan bijvoorbeeld door in een emmer/bak met smeltend ijs te zetten.
Behandeling hoefbevangenheid paarden
Wanneer je paard hoefbevangen is, kun je het beste direct de dierenarts raadplegen. Geef het paard verder geen krachtvoer of weidegang meer, maar enkel arm, stengelig hooi.
Magnesium is een van de bouwstenen van het skelet van het paard en een mineraal dat het paard elke dag nodig heeft. Maar ook de spieren hebben magnesium nodig om te kunnen ontspannen. Een magnesiumtekort komt vaak voor bij paarden en kan vervelende blessures opleveren.
Greenguard. De Greenguard is een veel gebruikt graasmasker! Een open structuur en stevig materiaal zijn absoluut pluspunten. De mazen van dit graasmaker zijn 4,5 cm lang en 1,5 cm breed.
Kenmerken van een gezonde straal:
“Een gezonde straal voelt aan als autoband: hard maar toch flexibel en onverslijtbaar. Het midden van de straal hoort in het midden geen diepe groeve te hebben maar een oppervlakkig kuiltje!”(paardenhoeven.info).
Re: Hoeveel kg hooi in standaard hooinet? Ik kon in een normaal formaat hooinet ongeveer 6, 6,5 kg kwijt. De eigenaresse van mijn verzorgpaarden heeft zo´n weegding met een haak, daar wegen we altijd de netten mee. Je hangt het weegding op, hangt het net eraan en dan kan je aan de pijl zien hoeveel kg het is.
Het paard zet af met zijn benen en heeft een zweefmoment waarbij alle hoeven van de grond zijn. Net als bij de draf. Een paard heeft een linker galop als het linksom loopt (het linker voorbeen grijpt voor) en een rechtergalop als het rechtsom loopt (het rechtervoorbeen grijpt voor).
Cushing, otewel PPID, is kortgezegd een verouderingsziekte die een verstoring teweeg brengt in de hypofyse van het paard. Door deze verstoring geeft de hypofyse van de hersenen teveel hormonen af, waardoor het paard hormonaal uit balans raakt. Dit veroorzaakt onder andere de typische krullerige vacht.
Na sedatie kan het paard nauwelijks meer kan bewegen (afhankelijk van de dosering natuurlijk) en heeft vaak moeite met zijn coördinatie. Acepromazine wordt redelijk goed geresorbeerd, de werking treedt in ongeveer een half uur (na toediening) en houdt ongeveer acht tot twaalf uur aan.
Dosering Orale suspensie, dosering van 0,6 mg per kg lichaamsgewicht, éénmaal per dag, tot maximaal 14 dagen. Wijze van gebruik en toedieningsweg Goed schudden voor gebruik. Dient te worden toegediend gemengd met een kleine hoeveelheid voer, vóór het voeren, of direct in de mond.
Toediening / dosering
30 tot 50 mg acetylsalicylzuur per kg lichaamsgewicht per dag verdeeld over één of twee toedieningen per dag (over- eenkomend met 0,6 g tot 1 g product per 10 kg lichaamsgewicht per dag) gedurende 2 tot 3 dagen.
NSAID's zijn de meest gebruikte pijnstillende middelen bij paarden. Ze bieden overwegend perifere antinociceptie door remming van cyclo-oxygenase (COX-1 en COX-2) enzymen.
Flunixine meglumine is aangewezen voor de pijnbestrijding in geval van koliek bij het paard. De werking treedt, gebaseerd op praktijkervaringen, ongeveer 20 min na toediening op en duurt 8 tot 12 h, afhankelijk van de intensiteit van de pijn.
Het beste wat je kunt doen bij hoefzweren is geduld hebben en afwachten. Vanaf de eerste verschijnselen tot het uitbreken van het abces zitten meestal één à twee weken, soms langer. Beweging helpt, dus boxrust is niet bevorderlijk.