Er zijn dan ook een aantal isolatiematerialen waarvan we kunnen concluderen dat deze onder vrijwel alle omstandigheden de hoogste isolatiewaarde kunnen bieden voor jouw woning: Glaswol. Steenwol. EPS.
De beste vloerisolatie is nieuwe isolatie van het hoogste niveau. Op dit moment is PIR, de moderne variant van PUR schuim, vaak de beste isolatie voor de vloer. EPS en XPS, twee kunststof isolatie mogelijkheden, zijn het beste als je onder de vloer last hebt van vocht of water.
Het verschil zit vooral in de prestaties. PIR is namelijk een 'verbeterde versie' van PUR. PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid (vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen). Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid.
De Rc-waarde verschilt per isolatiemaatregel. Bij daken ligt de waarde tussen de 4 en 6 m²K/W* voor nieuwbouwhuizen. Oudere huizen hebben vaak een isolatiewaarde van 2,5 tot 4 m²K/W door de minder strenge richtlijnen in het verleden.
Bij het aanbrengen van polyurethaan kunnen gevaarlijke stoffen vrijkomen. Veel woningen worden geïsoleerd met polyurethaan (PUR). Bij het aanbrengen en ook later nog, kunnen stoffen vrijkomen die de gezondheid soms blijvend kunnen schaden. Daarom zou deze isolatiemethode verboden moeten worden.
Pur (poly-urethaan) is een schuim voor het vullen van kieren en gaten. Daarnaast wordt pur gebruikt om vloeren te isoleren. Tijdens het aanbrengen van purschuim kunnen schadelijke stoffen in de woning vrijkomen: isocyanaten.
Een nadeel van steenwol is dat het, bij een gelijke isolatiewaarde, dikker is dan bijvoorbeeld PIR. Om een isolatiewaarde van ca. 1,35 te bereiken, heeft u een steenwolplaat van 50mm nodig. Vrijwel dezelfde waarde bereikt u al met een PIR-plaat van 30mm.
Dikte vloerisolatie bij nieuwbouw
Dikte gespoten PUR: vanaf 10 cm. Dikte PUR- of PIR-platen: vanaf 9 cm. Dikte XPS- of EPS-platen: vanaf 12 à 13 cm. Dikte minerale wol: vanaf 15 à 16 cm.
Isolatiewaarden. De isolatiewaarde van deze kussens is goed. Tonzon haalt de 3.8 Rc. PIF isolatiefolie kan zelfs een hogere waarde halen als je kiest voor de dikkere soort.
Het isoleren van de kruipruimte is dan een slimme oplossing. Het zorgt voor een flinke besparing op uw stookkosten en het comfort in huis neemt flink toe. U kunt de kruipruimte isoleren door de onderkant van de begane grondvloer (bovenkant van de kruipruimte) te isoleren of de bodem van de kruipruimte.
De Rc-waarde, ook wel warmteweerstand genoemd, geeft de isolatiewaarde van een vloerconstructie aan. Deze constructie bestaat uit het isolatiemateriaal, de vloer zelf en de vloerbedekking. Een Rc-waarde tussen 3.5 en 5.0 geeft volgens verschillende bronnen (zoals Milieu Centraal en BespaarLokaal) het beste resultaat.
Het houten huis koelt snel af, omdat het hout de warmte niet vasthoudt. Wanneer je de lambda-waarden (de hoeveelheid energie die het materiaal geleidt per eenheid volume en per tijdseenheid) van hout (0,14 W/mK) en baksteen (1 W/mK) vergelijkt, blijkt dat hout ruim zeven keer beter isoleert dan steen.
Thermische isolatie steenwol en glaswol
De lambda waardes van beide wolsoorten liggen tussen de 0,031 en 0,040, wat overigens een prima score is en betekent dat glaswol en steenwol alle twee goede isolatiematerialen voor warmte isolatie zijn. Toch geldt over het algemeen dat glaswol net wat beter isoleert dan steenwol.
Duurzaam & blijvend efficiënt: De gespoten PUR isolatie kan na een correcte plaatsing niet meer zakken, krimpen of afbrokkelen en is ongevoelig voor corrosie, rot en schimmel. Het beschermd zelfs de ondergespoten materialen waardoor PUR isolatieschuim de levensduur van het gebouw bevorderd.
Indien gespoten purschuim in de kruipruimte geruime tijd na het aanbrengen nog nat of vochtig is, duidt dit meestal op condensatie aan de buitenkant van de aangebrachte gespoten purschuim die is veroorzaakt door een minder goede ventilatie van de kruipruimte.
Wat is de levensduur van gespoten PUR? Polyurethaanschuim gaat ongeveer 75 jaar mee.
De hoogte van uw kruipruimte en vloerisolatie
Voor veel isolatiematerialen is er een minimale hoogte van 50 centimeter nodig om deze materialen goed aan te kunnen brengen. Neem bijvoorbeeld reflecterende folie, het aanbrengen is een arbeidsintensieve klus en er is voldoende ruimte nodig om overal goed bij te kunnen.
Vloerisolatie. Met vloerisolatie behaalt u over het algemeen het hoogste rendement. De minimale hoogte die uw kruipruimte nodig heeft om te kunnen isoleren is 50 cm bij een betonnen vloer en 35 cm bij een houten vloer.
PUR vloerisolatie: Kosten
PUR vloerisolatie wordt aangebracht in verschillende laagdiktes, minimaal 6 cm. De prijs per m² varieert, indicatief kunt u rekening houden met een prijs vanaf € 37,00 per m2. De investering voor vloerisolatie middels polyurethaan is ook afhankelijk van de vloersoort die uw woning heeft.
Daarom is piepschuim zo licht, terwijl het toch een zeer hoge isolatiewaarde heeft. Dat betekent dat u bij de toepassing van piepschuim een minder dikke laag nodig heeft dan andere isolatiematerialen, zoals het bekende en veel toegepaste glaswol.
De lambdawaarde van PIR ligt tussen de 0.019 - 0.027 W/mK. De Rd-waarde van PIR ligt tussen de 1,35 tot 6 m2K/W.
Het bouwbesluit ( 1 januari 2021) geeft de volgende richtlijnen: Rc-waarde VLOER: minimaal 3,7 m2K/W. Rc-waarde WAND: minimaal 4,7 m2K/W. Rc-waarde DAK: minimaal 6,3 m2K/W.