Oprit betontegels zijn betaalbaar, zeker in vergelijking met keramische tegels of natuursteen tegels. + Beton is een duurzaam materiaal; de tegels gaan minstens 20 jaar mee.
100% kleurvast zijn betontegels nooit. Daarom zeggen wij altijd 'betontegels die nauwelijks verkleuren'. Veel betonnen tuintegels hebben een toplaag met natuurlijke mineralen. Die zorgen voor een kleurbehoud dat je bij gewone betontegels niet tegenkomt.
Keramische tegels zijn makkelijker te onderhouden dan betontegels. Dit komt door de dichtheid van keramiek. Al het vuil blijft op de toplaag liggen, waardoor er geen vlekken in de keramische tegel ontstaan. Af en toe schoonmaken hoort ook bij keramische tegels, maar minder dan bij betontegels.
Tegels uit keramiek vertonen nagenoeg geen verkleuring en zijn vol van kleur. Daarnaast hebben de keramische tegels altijd dezelfde maat, waardoor u een strak terras krijgt. Keramische terrastegels zijn onderhoudsvrij en nemen geen vocht of vuil op. Ook hechten algen en mossen zich slecht aan deze tegel.
Indien je de oprit nat wil schoonmaken gebruik je best een neutraal schoonmaakproduct met water. Vermijd chemische reinigingsmiddelen en chloor! Gebruik van dergelijke producten kan de toplaag van de tegels beschadigen. Hetzelfde geldt voor een hogedrukreiniger en dooizout in de winter.
Een manier om de vlekken te verwijderen is door er afwasmiddel op te smeren. Wrijf dit goed in met een schrobber of een bezem. Daarna kun je het wegspoelen met de tuinslang of een hogedrukreiniger. Mocht afwasmiddel niet gelijk werken, dan kun je ook met bleekmiddel de vlekken te lijf gaan.
Keramische tegels buiten zijn ontzettend duurzame tegels. Ze zijn slijtvast, krasbestendig, voorzien van anti slip en zeer onderhoudsvriendelijk. Daarbij komt dat er een enorme keuze is aan maat, kleur en uitstraling. Daarnaast komen de keramische tegels ook nog eens uit allerlei verschillende landen.
Wanneer u onderhoudsvrije tegels zoekt, is keramiek de beste optie. Het materiaal heeft geen last van groene aanslag, het is vorstbestendig en er trekt geen vocht of vuil in. Keramische tegels voor in de tuin zijn in verschillende diktes verkrijgbaar waardoor u zelfs uw binnenvloer met dezelfde tegel kunt bedekken.
Denk dan aan: niet verkleuren, ongevoelig voor vlekken, maatvast, groot formaat tegels, uniek in kleur / tekeningen en voorzien van een oppervlaktestructuur. Let wel sommige van deze kenmerken zijn afhankelijk van smaak.
De ondergrond: zand en drainage
Voor de drainage, ook wel de doorwatering genoemd, kun je een laag fijn split, kalkvrij breekzand of metselzand gebruiken. Onder deze laag moet je een laag zand aanbrengen van ongeveer 15 cm dik. Belangrijk is te weten op welke grondsoort je de bestrating aanlegt.
De nadelen van keramische tegels
Keramische tegels hebben een hoge aanschafprijs. Er is een ondergrond van split nodig in plaats van het traditionele zandbed. De verwerking van de keramische tegels op split is duur. Keramische tegels moeten worden gevoegd (dit brengt extra kosten met zich mee)
Gebruik groene zeep voor het reinigen van vuile tuintegels
Vul een emmer met water en groene zeep. Het aantal liter water is gelijk aan het aantal eetlepels groene zeep. Gooi het sopje over uw tuintegels en schrob deze met een harde borstel. Laat het product dertig minuten intrekken en spoel na met schoon water.
Je kunt stoeptegels verven of terrastegels verven. Daarbij maakt het niet uit of ze geglazuurd zijn of niet. In principe kun je alle (sier)bestrating verven met betonverf. En ook als er nu geen tegels in je tuin liggen, kun je met buitentegels verven kosten besparen.
Een van de grootste verschillen tussen beton en natuursteen is de manier waarop het product gemaakt wordt. Beton komt uit een fabriek en bestaat uit cement, water en zand, grind en/of steenslag. Die laatste 3 ingrediënten zijn toeslagmaterialen, bedoeld als raamwerk om het cement bij elkaar te houden.
Hoe dik moeten tuintegels zijn? Tuintegels hoeven niet heel erg dik te zijn. Voor het gebruik op een terras is een minimale dikte al genoeg. Bij betontegels is dit 4 cm, bij natuursteen 3 cm en bij een keramische tuintegel 2 of 3 cm.
Zorg er voor dat de tegel schoon en vetvrij zijn. Het is niet mogelijk om bestaande vlekken na het gebruik van de FIXS krasverwijderaar nog te verwijderen. Breng de krasverwijderaar gelijkmatig en dun op met een pluisvrije doek. Haal eventueel overtollig materiaal na 3 tot 5 minuten weg met een schone pluisvrije doek.
Welke tuintegels worden niet warm, donkere of lichte? Zwart absorbeert warmte, terwijl wit juist warmte afstoot. Donkere tegels zullen dan ook warmer worden dan lichte tegels. Onze ervaring met donkere tegels is dat die in de felle zomerzon zomaar tot 50 graden kunnen opwarmen.
Tegels gaan van alle soorten vloerbedekking gemiddeld het langst mee. Met goede zorg kan een tegelvloer heel lang jaar meegaan en nog als nieuw lijken! Tegels zijn Uv-bestendig, waardoor ze na verloop van tijd niet verkleuren door blootstelling aan de zon.
Tegels worden al snel op de verkeerde manier gelegd, waardoor ze in de winter kunnen losvriezen door vocht en vorst.
Tip 3: Gladde tegels bij vorst
Bij een hoge luchtvochtigheid zullen tuintegels met een lage tot geen vochtopname (waaronder keramische tuintegels) sneller glad worden. Omdat ze geen vocht opnemen vriest het oppervlakkige vochtlaagje aan op de tegel. Wees daarom voorzichtig en strooi zout over de tegels.
De betontegels kun je impregneren wanneer ze schoon en droog zijn. Het beste is om dit gelijk te doen wanneer ze nieuw zijn. Indien je de tegels al een tijdje hebt, zorg er dan eerst voor dat je ze schoon spuit met een hogedrukreiniger. Wacht vervolgens een dag en impregneer dan je betontegels.
Tuintegels schoonmaken doe je bij voorkeur het hele jaar door. Wie zijn tegels regelmatig schoonmaakt, houdt zijn terras, tuinpad of oprit mooi en voorkomt onkruid tussen de tegels. Ook groene aanslag krijgt op deze manier minder kans.
Vetvlek verwijderen uit stoeptegel met afwasmiddel
Giet afwasmiddel rijkelijk over de vlek en laat het even inwerken. Hierna kunt u het wegspoelen met heet water. Indien nodig kunt u een borstel gebruiken om de restanten weg te schrobben. In plaats van afwasmiddel kunt u ook soda of groene zeep gebruiken.