Radler bier is een combinatie van pils of bruin bier en limonade. Deze combinatie maakt het biertje zo'n lekkere dorstlesser. Echter zijn over het algemeen de speciaal bier liefhebbers iets minder enthousiast over het drinken van radler bier.
Vroeger was er shandy: bier met limonade. Sneeuwwitje is ook een oude bekende: 7-UP met bier. Uit Limburg kennen we de sjoes: pils met oud bruin. Maar de moeder aller bier-limonade mixen is toch wel de Radler.
Veel Spanjaarden bestellen een clara wanneer ze op een terrasje zitten. Dit drankje bestaat uit bier en Fanta: lekker verfrissend! Houd je meer van een origineel biertje? Bestel dan een caña.
Mazout. Een simpele mix van bier met cola, maar enorm populair bij onze zuiderburen. Dankt zijn naam aan de donker bruine kleur zoals van stookolie, dat ook wel mazout genoemd wordt.
Voor de bereiding van Monaco gebruikt men een tulpglas. Op de bodem wordt grenadinesiroop geschonken, wat vervolgens met water wordt aangelengd tot ongeveer een derde van het glas. Om een zoete monaco-variant te bereiden schenkt men de limonade tot de helft van het tulpglas.
Shandy (Spaans: champú; shampoo) of sneeuwwitje is een zoetige drank van 1/5 deel bier (pils) en 4/5 deel 7Up. Het wordt vaak zelf gemixt, maar er zijn ook voorgemixte drankjes met deze samenstelling in blik of fles op de markt. In Nederland was het vooral in de jaren 60 en 70 van de 20e eeuw populair.
Almdudler is een typisch Oostenrijkse frisdrank. Het bestaat uit natuurlijke kruiden en aroma's en uiteraard ook suiker.
Schenk 1/3 van het glas vol met Premium Jonge Jenever. Voeg 2/3 Bitter Lemon toe. Roer de mix door. Garneer met 3 schijfjes citroen en een takje munt.
Wat is een waterzak? Dat is een geliefd drankje: spa rood en bier. In Bergen op Zoom ('t Krabbegat) noemt men dat trouwens een 'Jantje'. Vooral ouderen drinken waterzakjes of Jantjes.
Een tango is een zeer eenvoudige cocktail. Men vult een pilsglas tot ongeveer een vijfde met grenadine en daarna gewoon met pilsbier verder, zoals een gewoon pintje. De drank "Tango" werd in Vlaanderen beroemd dankzij de VRT-serie Vaneigens, waarin vaak een scène aan de toog van café "de Galaxie" in Tienen te zien was.
Spezi is een mixfrisdrank bereid uit cola en limonade. Het merk werd in 1956 door Brauhaus Riegele in Augsburg geïntroduceerd en was oorspronkelijk een biersoort.
Je kan op verschillende manier een pintje bestellen. Maar vele buitenlanders maken de fout om een "una cerveza" te bestellen. Maar dat is niet het juiste woord, en wil je dan een klein glas, of een flesje of grote kan bier. De bekendste zin om een pintje te bestellen is die van Tom Waes "una cerveza por favor".
Radler is een drank die voor de helft uit bier en voor de helft uit vruchtenlimonade bestaat. Het bier zou zijn naam danken aan wielrenners (radlers) die bovenop een alp van de kroegbaas een sportdrank geserveerd kregen bestaand uit 50% bier en 50% citroenlimonade.
De zoete smaak van oud bruin maskeert de wat bittere smaak van klassieke pils. Oorspronkelijk dient eerst het oud bruin ingeschonken te worden en daarna aangevuld te worden met het pilsener; in de praktijk wordt vaak eerst pilsener getapt en er daarna een scheut oud bruin bijgedaan.
In het Engels ook wel 'spritzer'. Het woord Apfelschorle (ook wel Apfelsaftschorle) spreekt dan ineens voor zich: appelsap aangelengd met koolzuurhoudend water.
Gezondheid
Frisdrank zoals Almdudler is niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voedingspatroon. Almdudler kun je wel als extraatje drinken. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Spezi is zoals gezegd een koolzuurhoudende frisdrank en een mix van cola en limonade / sinas. Naast water, suiker, citroensap, sinaasappelsap, kleurstof en smaakstoffen bevat het ook cafeïne.
De DTP-vaccinatie beschermt tegen 3 ernstige infectieziekten: difterie, tetanus en polio. De inenting wordt aangeboden op 9-jarige leeftijd. Op 9-jarige leeftijd krijgen kinderen een DTP Difterie, Tetanus en Poliomyelitis (Difterie, Tetanus en Poliomyelitis)-vaccinatie tegen difterie, tetanus en polio.
Nou, de prik in je limonade komt door koolzuur oftewel koolstofdioxide oftewel CO2. En als je dat toevoegt aan je limonade of je water, dan krijg je bubbels. Hier in deze grote limonadefabriek in Bunnik voegen ze CO2 toe aan limonade. Dat gebeurt onder hoge druk.
Shandy werd in de jaren 60 en 70 gedronken door vooral vrouwen en kinderen om ze te laten wennen aan de smaak van bier of omdat ze het gewoon lekker vonden. Tegenwoordig wordt het niet zoveel meer geschonken, mede omdat er allerlei voorgemixte bieren op de markt zijn verschenen.
Sinds 1976 heeft Royal Club Shandy dezelfde verfrissende smaak. Daarmee is deze klassieker met een vleugje bier één van de eerste échte volwassen dorstlessers. Deze verrassende combinatie tussen limonade en bier raakt je altijd op de juiste plek.
Shandy valt wettelijk niet onder alcoholhoudende dranken omdat het alcoholpercentage onder de 0,5 ligt. Het mag daarom jongeren onder de 18 jaar verkocht worden.