Kom voor jezelf op
Zo laat je zien dat je sterk bent. Zeg duidelijk: "Ik vind het niet leuk wat jij doet, hou er mee op!" Loop daarna rustig weg. Je kunt ook proberen om het pesten te negeren. Opkomen voor jezelf is niet altijd makkelijk, maar het is wel iets dat je kan leren.
Help de persoon die gepest wordt
Laat zien dat je er bent en een luisterend oor wilt zijn. Zeg wat jij denkt tegen de persoon die gepest wordt. Vertel duidelijk dat jij die persoon wél oké, belangrijk, grappig, tof … vindt en niet akkoord bent met het pestgedrag.
Praat met degene die gepest wordt
Als je ziet dat iemand wordt gepest, probeer daar dan met hem of haar over te praten. Vertel dat je ziet dat er gepest wordt en hoe erg je dat vindt. Alleen al het feit dat iemand ziet wat er gebeurd, kan voor een pestslachtoffer enorm veel betekenen.
Jongeren zijn vaker slachtoffer dan ouderen. Zo gaf 4 procent van de 15- tot 18-jarigen in 2021 (ongeveer 28 duizend personen) aan dat zij in de afgelopen twaalf maanden zijn gepest, tegen 1 procent van de 65-plussers. Homo- en biseksuelen zijn vaker slachtoffer van pesten dan heteroseksuelen.
Door te pesten, kan de pester voorkomen dat jij positieve aandacht krijgt, of in positie komt. Iemand die pestgedrag laat zien, vermijdt gezichtsverlies van zichzelf of verlies van aanzien. Het kleineren van iemand anders zorgt ervoor dat je de ogen op jezelf gericht krijgt. Je krijgt daarmee dus aandacht.
Hoe herken je signalen van pesten bij de pester (pestkop)?
weigert om met bepaalde mensen samen te werken. zet zich af tegen de groep, speelt de baas. pikt er snel zwakke plekken uit. kan zich moeilijk inleven in anderen.
Voortgezet onderwijs
In de meeste gevallen pesten zij medeleerlingen (31 procent). Daarnaast zijn ook familieleden van leerlingen (13 procent), docenten (12 procent) en ander personeel van school (12 procent) slachtoffer van pesten. Verbaal pesten komt met 25 procent het meeste voor.
Pesters proberen hun onzekerheid te verbergen door stoer te doen tegenover anderen en kiezen een gemakkelijk slachtoffer uit. Meestal is dit iemand die verlegen is, moeilijk contacten legt of andere hobby's heeft dan de meeste andere kinderen. Soms is een pestkop iemand die vroeger zelf gepest werd.
Wat kan ik doen tegen pesten op het werk? Praat met bijvoorbeeld de vertrouwenspersoon op uw werk of met uw huisarts als u wordt gepest. Kunt u het probleem niet samen met uw werkgever oplossen? Stuur dan een klacht aan uw leidinggevende of de Arbeidsinspectie.
57 procent van de slachtoffers wordt persoonlijk gepest. Het gaat dan om bijvoorbeeld uitgescholden worden, uitgelachen worden, geduwd of gestompt worden. Bij tien procent van de slachtoffers gaat het om online pesten via bijvoorbeeld berichten of plaatjes op internet of telefoon.
Vooral in de groep van de 11-12-jarigen liggen de cijfers erg hoog: ongeveer 1/3 (= 29%) zegt het slachtoffer te zijn geweest van pesten. De cijfers dalen met de leeftijd, maar zelfs bij groep 17-18-jarigen wordt 12% gepest.
Fysiek pesten kwam het meeste voor in de leeftijdsgroep van 6 tot 9 jaar. Emotioneel pesten bereikt ook in de leeftijdsgroep van 6 tot 9 jaar het hoogste aantal, maar blijft even hoog in de leeftijd van 10 tot 13 jaar en neemt daarna af in de leeftijd van 14 tot 17 jaar.
"Kinderen die gepest worden gaan slechter slapen en anders eten", zegt Gie Deboutte. "Ze voelen zich vaak depressief of apathisch. Op school kunnen ze zich moeilijker concentreren en in sommige gevallen gaan ze spijbelen. Je ziet ook vaak gedragsproblemen, soms zelfs agressiviteit.
Praat erover met iemand die je vertrouwt. Als het pesten heel erg wordt, kun je de berichtjes bewaren als bewijs. Die kun je aan je ouders of leerkracht laten zien. Als het pesten niet stopt of je wordt bedreigd, dan kun je aangifte doen bij de politie.
En waar gebeurt pesten het meest? De meeste mensen verwachte vooral pesterijen bij kinderen op school. Zo geeft 10% van de kinderen op de basisschool aan slachtoffer te zijn van pesten en 5% van de kinderen uit het voortgezet onderwijs (Bron: Nederlands Jeugdinstituut, 2018).
Negatieve gevolgen
Het kan gevoelens van stress, angst, eenzaamheid, hopeloosheid en minder zelfvertrouwen veroorzaken. Ook ontwikkelen gepeste kinderen en jongeren vaker serieuze mentale problemen, die ook op volwassen leeftijd van invloed kunnen blijven.
Indirect pesten daarentegen vindt plaats wanneer iemand op een subtiele manier iemand anders kwetst zonder rechtstreeks contact te maken. Bijvoorbeeld: roddelen over iemand achter zijn rug, iemand negeren, geruchten verspreiden over iemand of iemand belachelijk maken via social media.
Hoe erger en langduriger het pesten, hoe groter de kans op negatieve gevolgen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat gepest worden gevoelens van eenzaamheid en depressie vergroot. Slachtoffers gaan zichzelf door het pesten minder leuk vinden, vertrouwen hun leeftijdsgenoten niet en zijn bang om naar school te gaan.
Roddelen is een vorm van (strategische) manipulatie of van pesten.
Pesten voorkomen. Blijvende aandacht voor positieve groepsvorming en de sociaal-emotionele vaardigheden lijkt het meest effectief om pesten te voorkomen en een veilig sociaal klimaat te creëren. Als leraar is het belangrijk dat je de regie hebt over het groepsproces. Dit is nodig voor een veilige sfeer in de klas.