De Vlag van Thailand heeft gelijkenis met de Nederlandse vlag. Namelijk twee langs de blauwe kant aan elkaar genaaide Nederlandse vlaggen waarbij de onderste vlag het spiegelbeeld van de bovenste vlag vormt.
Nederland. In 2022 werd de omgekeerde Nederlandse vlag door protestbewegingen gebruikt als symbool tegen de overheid, met name bij de boerenprotesten en corona-demonstraties. Ook Forum voor Democratie bezigde een omgekeerde vlag in partijruimtes en bij partijbijeenkomsten.
De Nederlandse en Franse vlaggen lijken op elkaar vanwege het gebruik van rood, wit en blauw. De kleuren in de Nederlandse vlag komen mogelijk van het persoonlijke symbool van Willem van Oranje of vanwege hun maritieme betekenis.
De eerste vermelding van de Nederlandse vlag dateert uit 1572. De kleuren van de vlag waren toen oranje-wit-blauw. Rond de 17e eeuw werd het oranje geleidelijk vervangen door rood. Het verhaal gaat dat het oranje op zee minder goed zichtbaar was.
De vlag toont een rode leeuw tegen een achtergrond van blauwe en witte horizontale strepen. De gelijkenis tussen de twee rood-wit-blauwe vlaggen is ontstaan toen Nederland, België en Luxemburg begin negentiende eeuw hetzelfde staatshoofd hadden.
Monaco en Indonesië zijn vrijwel identiek, met rood bovenaan en wit onderaan. De vlaggen van Monaco en Indonesië zijn beide gebaseerd op de heraldische kleuren van vervlogen rijken, de eerste op de Monegaskische prinselijke wapens en de laatste op de kleuren van het Majapahit-rijk.
De Luxemburgse vlag lijkt op de Nederlandse vlag, maar de kleuren zijn gebaseerd op het wapen van de middeleeuwse graven van Luxemburg . Deze keuze werd gemaakt toen het in 1867 een onafhankelijke natie werd, maar binnen het koninkrijk der Nederlanden bleef.
De vlag van Nederland (Holland) is een horizontale driekleur van rood, wit en blauw . Het werd geïntroduceerd in 1572 en is een van de eerste driekleuren en de oudste driekleur die nog steeds in gebruik is. Sinds 1937 is de vlag officieel de nationale vlag van Nederland en van het Koninkrijk der Nederlanden.
U mag altijd de vlag uithangen. Bijvoorbeeld bij een feestelijke gebeurtenis als een huwelijk of het slagen voor een examen. Ook halfstok vlaggen bij een overlijden mag. Er is geen wet die vlaggen verbiedt of bepaalt hoe u moet vlaggen.
India. De Indiase vlag is de mooiste vlag ter wereld, niet alleen vanwege het kleurenschema of de pictogrammen die erin worden gebruikt, maar ook vanwege wat het allemaal aangeeft. Deze vlag is rechthoekig van vorm zoals de meeste vlaggen en heeft saffraan, witte en groene kleuren.
Frankrijk. De vlag van Frankrijk heeft vrijwel dezelfde kleuren als de Nederlandse vlag, alleen lopen de banen verticaal en zijn de kleuren in omgekeerde volgorde. Volgens Eve Devereux was de Franse vlag gebaseerd op die van Nederland al voordat Napoleon Nederland veroverde in 1810.
De vlag van Nederland is de oudste driekleur ter wereld en verslaat onder meer Frankrijk, Italië en Ierland.
De Nederlandse vlag wordt vaak verward met de Franse vlag, die precies dezelfde kleuren heeft, maar in plaats van horizontaal verticaal is . Waar het in andere landen heel gebruikelijk is om de landvlag vaak en in allerlei vormen te gebruiken, zoals stickers op je auto of rugzak, is dit in Nederland niet zo gebruikelijk.
Het is een teken van steun voor de boeren in Nederland en van verzet tegen de stikstofmaatregelen, maar niet iedereen is blij met deze omkering van de Nederlandse vlag. "Er hangen hier honderden vlaggen", zegt een woordvoerder van de gemeente Nieuwkoop. In deze plaats in Zuid-Holland wonen en werken veel agrariërs.
De omgekeerde vlag is een signaal, waarmee wordt aangeduid dat men in nood zou verkeren. Al in de middeleeuwen werden vlaggen ondersteboven gehesen op kastelen in noodsituaties. Het omkeren van de vlag werd vanaf de 16de eeuw in de scheepsvaart gebruikt om aan te geven dat een schip in nood was.
Het omdraaien van de vlag is niet door Nederlanders bedacht. Deze protestbeweging heeft een Amerikaanse oorsprong, en werd bekend uit onder andere de tijd van de Vietnamoorlog.
Volgens het protocol van de vlagregels mag een vlag niet in het donker buiten hangen uit respect voor de vlag, die moet je niet in het duister laten hangen. Wat daarnaast meespeelt is het feit dat de driekleur van de vlag dan niet meer zichtbaar is.
Als burger, bedrijf of organisatie mag u op alle dagen de vlag uithangen, niemand verbiedt dit of bepaalt hoe u de vlag moet ophangen. Het is echter niet toegestaan de nationale driekleuren vlag commercieel te gebruiken of te bedrukken met (reclame) teksten. Voor Rijksgebouwen geldt wel een vlaginstructie.
De vlag mag nooit de grond raken of ergens tegenaan slaan. Dreigt dit te gebeuren, dan dient de vlag met de uiterste blauwe punt aan de vlaggenlijn te worden vastgebonden. Bij het neerhalen van een halfstok gehesen vlag wordt deze eerst langzaam in top gehesen en vervolgens op de zelfde wijze neergehaald.
De vlaggen van Zwitserland en Vaticaanstad vallen op doordat zij een verhouding 1:1 hebben en dus vierkant zijn.
De Nederlanders begonnen halverwege de 17e eeuw een rood, wit en blauw horizontaal gestreepte vlag te gebruiken, waarbij de rode een vervanging was voor de oorspronkelijke oranje streep. Deze vlag werd de inspiratie voor de verticaal gestreepte Franse driekleur na de Franse Revolutie in 1789 .
Griekenland. De Griekse vlag is een fascinerende reeks blauw en wit! De nationale vlag van het land Griekenland heeft 9 horizontale strepen met witte en blauwe afwisselende kleuren.
Interessant is dat zowel de nationale vlaggen van India als die van de Republiek Ierland driekleuren zijn en op elkaar lijken. Het wit en het groen zien er hetzelfde uit, terwijl de saffraan in de vlag van India is vervangen door een iets andere sinaasappel in de vlag van Ierland.
Na de tachtigjarige oorlog wilde men niet meer herinnerd worden aan het oranje van de oranje prinsenvlag en werd deze variant verboden. Men verving het oranje in rood. In 1937 tekende Koningin Wilhelmina een kort Koninklijk besluit. Vanaf die datum is de Nederlandse vlag officieel in de hedendaagse kleuren.
Prinsenvlag (1572–1653)
De oudst bekende gedateerde afbeelding (2 december 1575) werd gemaakt door Jan van Hout, stadssecretaris van Leiden, in het album amicorum van Janus Dousa. Bij het sluiten van de Unie van Utrecht in 1579 werd het oranje-blanje-bleu, de prinsenvlag, de officiële vlag.