De vitamines die je kunt slikken voor droge ogen zijn Vitamine A, D3, E en Omega 3 vetten. Omega 3 vetten zitten in noten en vis, maar ook in avocado of andere vettige bronnen. Wanneer je al last hebt van droge ogen kun je je oogleden schoonmaken met water.
Voeding en droge ogen
Uit onderzoek is gebleken dat traanvochtproblematiek minder voorkomt bij mensen die een hoge omega-3 inname hebben. Belangrijke bronnen voor omega-3 zijn koud water vissen (zalm, makreel, haring etc) en lijnzaad(olie). Omega-6 heeft ook een gunstig effect.
Knipper regelmatig. Dat is belangrijk om uw ogen vochtig te houden. Let hier vooral op als u veel leest of naar een beeldscherm kijkt. Zorg dat de lucht in huis niet te droog wordt als de verwarming aan staat.
Behandeling. Om bij een slechte traanfilm het oog weer vochtiger te krijgen, wordt er vaak gestart met kunstmatig traanvocht, in de vorm van 'kunsttranen' (oogdruppels) of ooggel. Door afvoer en verdamping van de traanfilm tegen te gaan, kan geprobeerd worden de ogen vochtig te houden.
Gelukkig zijn voor de meeste mensen de klachten goed te verminderen met kunsttranen. Kunsttranen zijn er om de klachten te verzachten, maar genezen de onderliggende oorzaak niet. Als u met de kunsttranen stopt, komen de klachten meestal weer terug.
Als je geen goede traanlaag hebt, zie je ook minder goed. En om het helemaal vervelend te maken: de kans op infecties is veel groter. Op de lange duur kunnen droge ogen je hoornvlies blijvend beschadigen. Dit komt doordat het ooglid steeds over je ogen schuurt.
Bij droge ogen zit er te weinig traanvocht in het oog of wordt het traanvocht niet goed verdeeld over beide ogen, waardoor er een branderig gevoel ontstaat met irritaties en vermoeide ogen. Dit kan ook het zicht verminderen waardoor je minder scherp ziet of last krijgt van wazig zicht.
Inname van omega-3 vetzuren zou de traanfilmstabiliteit en de traanproductie kunnen verbeteren met minder klachten van droge ogen. Omega-3 heeft een ontstekingsremmende werking op de talgkliertjes waardoor het vetlaagje op de traanfilm verbetert.
Veranderingen in je hormoonhuishouding kunnen ook droge ogen veroorzaken, bijvoorbeeld bij vrouwen in de overgang. Ook de anticonceptiepil kan invloed hebben op de samenstelling van de traanfilm. Hoe ouder je wordt, hoe minder traanvocht de traanklier produceert. Dit is een normaal verschijnsel.
Omdat honing vocht-inbrengend is voor de huid, zorgt het tegelijkertijd voor een plumping effect. Hierdoor worden donkere kringen en lijntjes verminderd. Smeer wat honing op een nog wat vochtige, net gewassen huid onder de ogen, laat het even zitten, en spoel alles dan goed af.
Oogdruppels kunnen een prikkelend gevoel in het oog geven, ze kunnen wazig zien veroorzaken. Ook kunnen ze pijn in of achter het oog veroorzaken. Soms wordt na druppelen het oog rood, of wordt de pupil nauw. Tabletten kunnen bijvoorbeeld maagklachten geven, verminderde eetlust, of tintelingen in handen of voeten.
Vitamine D
De zon zorgt ervoor dat je lichaam deze vitamine aanmaakt. Uit onderzoek blijkt dat vitamine D beschermt tegen ontstekingen. Ook zorgt het voor een gezond netvlies, waarvoor oogaandoeningen zoals leeftijdsgebonden maculadegeneratie wordt voorkomen.
Zink. Voldoende zink is belangrijk voor het oog. Het beschermt onder meer tegen UV en het helpt om slecht nachtzicht te voorkomen. Zink zorgt ervoor dat vitamine A van de lever naar het netvlies komt om daar de omzetting naar melanine te maken (een beschermend pigment tegen vooral UV).
Vitamine-C voor ogen
Die is te vinden in fruit, zoals sinaasappels, kiwi's en aardbeien, en in groenten, zoals broccoli, sareptamosterd en paprika. Naast bron van antioxidanten helpt het ook om staar te vertragen en ze geven de benodigde oogvitaminen tegen maculadegeneratie.
Bij droge ogen heeft u bijvoorbeeld een branderig en moe gevoel in uw ogen. U kunt het gevoel hebben alsof er zand in uw ogen zit. Ook kunt u jeuk hebben.
Kan ik er zelf iets tegen doen? Zelf kunt u niets doen aan glaucoom. Wel kunt u bij een opticiën een oogdrukmeting laten doen. Als u twijfelt over uw gezichtsvermogen, kunt dit bij een opticiën laten meten of u kunt contact opnemen met uw huisarts.
Wazig zien komt meestal aan beide ogen voor, maar het kan ook zo zijn dat je met één oog wazig ziet. De oorzaak is vaak een probleem met de bloedvaten, waardoor het netvlies niet genoeg zuurstof krijgt. Zo kan een bloedpropje een bloedvat in je oog blokkeren, wat wazig zicht veroorzaakt.
Vochtvasthoudende ingredienten. Omdat de huid rondom je ogen dunner is verliest deze makkelijker vocht. Beschermende olien of vetten als jojoba olie, sqealeen en karite boter kunnen zorgen dat de beschermlaag van je ooghuid verbeterd wordt, zodat deze beter vocht vasthoudt.
Omega 3-vetzuren, en vooral DHA, zijn een essentiële bouwsteen van je ogen en je hersenen.
UV-licht kan zeer belastend zijn voor uw ogen – niet alleen op zonnige dagen, ook wanneer het buiten bewolkt is. UV-straling is niet te vermijden. Daarom bevatten zonnebrandmiddelen en veel moisturizers UV-bescherming.
Breng één of twee druppels aan als het oog droog en geïrriteerd voelt. In een droge omgeving zult u vaker moeten druppelen. Hoe lang? U kunt dit middel gebruiken zolang u te weinig traanvocht aanmaakt.
De aanbevolen dosering is 4 maal per dag, of vaker als dat nodig is, telkens één druppel in elk oog druppelen. De inhoud van één ampul is voldoende voor beide ogen. Contactlenzen worden niet aangetast door Hylan.