De Gezondheidsraad adviseert zwangere vrouwen uit voorzorg 10 microgram extra vitamine D te gebruiken. Dit advies klopt als je nauwelijks in de zon komt en/of onvoldoende vitamine D en calcium via voeding binnen krijgt. Je lichaam maakt namelijk zelf vitamine D aan wanneer je buiten in de zon komt.
Als je zwanger bent krijg je het advies foliumzuur (400 microgram per dag) en vitamine D (10 microgram per dag) te slikken. Daarnaast is gezond en gevarieerd eten volgens de Schijf van Vijf belangrijk. Een multivitamine-supplement is dan niet nodig. Soms kan het nodig zijn nog meer supplementen te slikken.
Als je zwanger bent, mag je niet te veel vitamine D tot je nemen. Te veel vitamine D vergroot de kans op een voedselallergie bij je kindje. Dat melden Duitse onderzoekers van de Universiteit van Halle-Wittenberg. Vitamine D is belangrijk voor je.
Teveel vitamine C is ook weer niet goed, je kunt dan darmklachten of diarree krijgen. Vitamine C halen we vooral uit de volgende voedingsproducten: Fruit (sinaasappel, citroen, kiwi en aardbei bevatten veel vitamine C) Groenten.
Er is onvoldoende kennis over de veiligheid voor het ongeboren kind van een hoge dosis vitamine D per week, per twee weken of per maand. Het is daarom beter om tijdens de zwangerschap te kiezen voor een dagelijkse dosering, met als maximum 4000 IE per dag (de aanvaardbare bovengrens van de Gezondheidsraad).
Hoeveel magnesium heb je nodig als je zwanger bent? In Nederland is de Adequate Inname (AI) 300 mg voor volwassen vrouwen. Voor zwangere vrouwen is de aanbevolen hoeveelheid 280 mg per dag. Als je het lastig vind om dit uit je voeding te halen, kun je er voor kiezen een supplement te gebruiken.
De aanbevolen hoeveelheid vitamine C is voor een volwassene dus vastgesteld op 75 mg en de maximale hoeveelheid is 2.000 mg. Alles boven deze hoeveelheid kan als een overdosis worden beschouwd, maar gevaarlijk is het niet.
Als u zwanger wilt worden, moet u minstens 4 weken voor de bevruchting al foliumzuur gebruiken. Begin er bijvoorbeeld mee als u stopt met de pil. Gebruik foliumzuur tot en met 10 weken na de eerste dag van uw laatste menstruatie.
Het RIVM ziet supplementen boven de 100 mcg per dag als teveel, en pas als je veel hogere doseringen langdurig slikt, kan er sprake zijn van een overdosis.
Een dagelijkse inname tussen de 10 tot 20 microgram (µg) vitamine D3 per dag is in de meeste gevallen 'voldoende'. In de Nederlandse wet is vastgelegd dat een voedingssupplement maximaal 25 microgram mag bevatten. Voor een passend advies is het aan te raden contact op te nemen met je huisarts of diëtist.
De aanbevolen dagelijkse inname van visvetzuren voor zwangeren is 250 – 400 mg DHA per dag. Dat is dus de omega 3 zwangerschap dosering. Dit draagt bij aan de normale ontwikkeling van de hersenen en de ogen van het ongeboren kind. Dit is een officiële richtlijn.
Als je zwanger wilt worden, is het verstandig om foliumzuur en vitamine D te gaan slikken. Zo bouw je al een voorraad op voor als je zwanger bent. Foliumzuur verlaagt de kans op een open ruggetje, hazenlip of open gehemelte bij je baby.
Foliumzuur (vitamine B11) draagt bij tot de vorming van de placenta en de groei van je kindje. Daarom adviseert de Gezondheidsraad, om naast de voeding, dagelijks 400 microgram foliumzuur te slikken tot de tiende week van je zwangerschap. Davitamon Compleet Mama is volgens deze richtlijn samengesteld.
Bronnen van foliumzuur
Vooral groene (blad)groenten zijn er rijk aan (andijvie, sla, spinazie, spruitjes en broccoli). Je vindt het daarnaast ook in peulvruchten (tuin- en sperziebonen, erwten, linzen) en sommige fruitsoorten bv. aardbeien, citrusvruchten, kiwi's en meloen.
De mogelijke gevolgen van een overdosis zink zijn problemen met de maag en darmen (o.a. diarree), met de nieren, haarverlies en ijzertekort gerelateerde bloedarmoede. Te veel zink verhindert de opname van ijzer, waardoor geen rode bloedcellen meer aangemaakt kunnen worden, met bloedarmoede als gevolg daarvan.
Sommige mensen hebben extra vitamine C nodig, zoals zware drinkers, of mensen die heel eenzijdig eten. Vrijwel geen bijwerkingen. Alleen bij meer dan 1500 mg per dag kunt u misselijk worden of diarree krijgen. Ook heeft u dan meer kans op een niersteen.
Als je lange tijd te veel vitamine B6 per dag binnenkrijgt, dan kan dat schadelijk zijn. Het kan leiden tot aantasting van het zenuwstelsel, waardoor gevoelloosheid, tintelingen of ernstige zenuwpijn in de handen en voeten kan ontstaan. Dit noem je perifere neuropathie.
Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen met een goed magnesiumgehalte minder kans hebben op zwangerschapsvergiftiging. Ook zijn er aanwijzingen dat magnesium helpt bij het voorkomen van een miskraam en dat kinderen van vrouwen die extra magnesium namen tijdens de zwangerschap een hoger geboortegewicht hebben.
Bij normale inname van magnesium zijn er geen bijwerkingen. Maar, als je naast je gewone voeding meer dan 250 milligram per dag binnen krijgt, kun je spreken van een overschot. Je krijgt dan eigenlijk te veel magnesium binnen. Volgens het voedingscentrum kunnen er dan darmklachten ontstaan, zoals diarree.
Vitamine D
Calcium zorgt voor de opbouw en instandhouding van stevige botten en dat is tijdens de zwangerschap extra belangrijk voor jou en je baby. Na de geboorte tot en met zijn vierde jaar heeft je kind ook nog extra vitamine D nodig.
Teveel foliumzuur
Er zijn geen aanwijzingen dat te veel foliumzuur uit de voeding schadelijk is. Dat is wel het geval voor het foliumzuur (PMG) dat in tabletten zit. Een hoge inname van PMG kan namelijk het opsporen van een vitamine B12-tekort moeilijker maken.
Zwangerschap en magnesiumtekort
Tijdens de zwangerschap is er een hogere magnesium behoefte. Je lichaam heeft voor de groei van de baby 20 tot 40% extra magnesium nodig. Bij een tekort aan magnesium is er een duidelijk verhoogde kans op complicaties voor zowel moeder als het (ongeboren) kind.
Tijdens je zwangerschap draagt Omega-3 DHA bij aan de normale groei en ontwikkeling van de hersenen en ogen van je baby. In het laatste trimester van je zwangerschap groeien de hersenen van je kindje in verhouding veel. Het ongeboren kind onttrekt dan Omega 3-vetzuren aan het lichaam van de moeder.