Paardenmest is een uitstekende bodemverbeteraar, want deze mest is rijk aan vezels en structuur. Toch heeft paardenmest een 'slechte' naam. Zeer 'verse' paardenmest zit namelijk bomvol onkruidzaden. Lastig als u uw sier- of moestuin ermee wilt bemesten.
Paardenmest is een warmere meststof dan koemest: er wordt bij de vertering van de meststof veel warmte afgegeven. Daarom wordt paardenmest soms in de plantgaten gedaan van planten die graag warme voeten hebben om te groeien zoals komkommer maar ook tomaten, paprika en aubergines.
Koemest heeft wel degelijk kwaliteit voor de tuin. Paardenmest echter is nóg beter. Dat bevat meer stro en weet de meststoffen beter te binden. Bovendien is een goed opgezette paardenmesthoop rijk aan wormen, die zorgen voor een geweldige structuur- en humusverbetering van de grond.
Verkoop als organische meststof: Na sterilisatie onder druk kan paardenmest worden verkocht als organische meststof. Verwerking tot compost en biogas: Paardenmest kan worden verwerkt tot compost en biogas.
Dierlijke meststoffen, zoals paardenmest, bevatten onder andere fosfaat en stikstof. Deze twee stoffen kunnen zorgen voor een vruchtbare bodem. Maar bij overbemesting kan de grond deze stoffen niet goed meer verwerken waardoor de grond verzuurt.
Paardenmest is erg zuur en erg zout waardoor onze zuurgraad in de bodem snel daalt en de opname van mineralen in gevaar komt. Als je aan paardenmest kunt komen, leg deze dan op een hoop en strooi er elke 15cm flink wat kalk tussen en laat dit 2 jaar rusten. Dan kun je de paardenmest gebruiken!
De composthoop slinkt naar mate de tijd vordert. In de zomer verkrijg je in drie maanden goede compost en in de winter moet je ongeveer 6 maanden aanhouden.
Hoeveel kruiwagens stalmest of compost moet er op de tuin? Op een moestuin van 100 m2 zijn zeven kruiwagens stalmest of compost (0,5 m3) nodig. Bij voorkeur in het voorjaar, dan hebben de bodemdiertjes de tijd om de mest in goed voedsel om te zetten.
Gebruik bij voorkeur voor organische meststoffen, zoals compost, mest en natuurlijke meststoffen met de juiste verhouding van stikstof, fosfor en kalium (NPK) die aansluit op de behoeften van je gewassen in verschillende groeistadia.
Verse meststoffen
Verse mest zoals verse paardenmest of kippenmest mag nooit gebruikt worden bij fruitbomen. Hoewel deze meststoffen ideaal kunnen zijn voor een groentetuin zijn deze echt te scherp voor fruitbomen en bessenstruiken en resulteert dit vrijwel zeker in wortelverbranding.
Wanneer u de mest verzameld heeft maar het nog niet direct langs kunt brengen, kunt u het in de koelkast bewaren.Breng het wel in dezelfde week langs, dit voor de meest betrouwbare uitslag.
De paardenmest bevat meestal veel stro, maar soms ook houtsnippers. De mest moet gedroogd worden en tot briketten geperst. Een kwart van de energie in die briketten is nodig voor het drogen, de rest kan daarna bijvoorbeeld in een kachel worden verbrand voor verwarming.
Koemest bij de aanleg van een gazon
Omdat koemest een organische meststof is, kun je eigenlijk niets fout doen. Bij kunstmest kun je te veel meststof geven, waardoor je juist schade toebrengt aan je planten of gazon. Bij organische meststoffen gebeurt dit niet, je kunt dus niets fout doen in de dosering van koemest!
Als je de mest op een bult legt zal het vanzelf beginnen te verteren. Dat kun je op koude dagen goed zien door de warmte die er af komt. Goed verteerde paardenmest kun je, afhankelijk van de omstandigheden, pas na een jaar verwerken.
De gemeente laat weten dat er geen opruimplicht voor paardenpoep is omdat 'het opruimen van paardenmest door de berijder onveilige situaties in het verkeer kan veroorzaken'. 'Het paard moet namelijk eerst veilig worden gesteld voordat voldaan kan worden aan de opruimplicht.
Je kunt koemestkorrels op elke grondsoort gebruiken. Op zandgrond zorgen ze voor meer organische stof in de bodem. Op kleigrond maken ze de grond extra luchtig en doorlaatbaar. Koemestkorrels bevatten ook veel stikstof, wat dan weer uitstekend is voor bladgewassen zoals kropsla, andijvie en andere bladgroenten.
Koemest kan je het hele jaar door strooien.Heb je een moestuin?In dat geval kan zal twee keer strooien per jaar in de meeste gevallen ook voldoende zijn.
Compost verbetert de bodemstructuur, zodat plantenwortels de voedingsstoffen beter kunnen opnemen. Je kunt ook zelf compost maken. Dierlijke mest bevat iets meer voedingsstoffen dan compost en verbetert ook de bodemstructuur.
De moestuin moet u elk jaar bemesten. Zo blijft de grond vruchtbaar en kunnen groenten, fruit en kruiden goed groeien.
Fermenteren is eenvoudiger en kwalitatiever dan composteren en dat doe je met het lichtjes besproeien van een verdunde oplossing van Effectieve Micro-organismen (1 op 10) op de paardenmest en deze daarna luchtdicht af te dekken met een plastic zeil.
Ook is het een fantastische meststof die uw planten stikstof, fosfor en kalium geeft, in een veel grote mate dan andere meststoffen. Gecomposteerde kippenmest kan op de aarde van uw bloembedden of groentetuin worden gestrooid of met de aarde worden vermengd.
Paardenmest en andere dierlijke mesten voeden de bodem, het bodemleven en het gewas wanneer ze bovengronds aangebracht worden. en zorgen dat de grassen en kruiden op je weide er goed kunnen groeien.
De koemestkorrels zijn een zeer goede organische bemesting voor uw tuin. Doordat de stikstof is gebonden is er een minimale uitspoeling. Dit in tegenstelling tot de kunstmeststoffen. Bij een flinke regenbui en/of watergift zal de kunstmeststof uitspoelen.
1 m³ = 10 kruiwagens (van 100 liter)
Na het turven komt u erachter hoeveel kruiwagens met mest er gemiddeld gekiept worden per week. Stel dit zijn circa 12 kruiwagens.
Al sinds 1971 haalt AMCO strorijke paardenmest op bij o.a. maneges, stoeterijen, renbanen en handelsstallen. Door de jaren heen zijn we uitgegroeid tot de grootste in deze bedrijfstak. Tegenwoordig bedienen we bijna 2.000 klanten in Nederland, België en Duitsland.