Medicijnen, voedingsmiddelen of drugs Bepaalde medicijnen kunnen ritmestoornissen veroorzaken. Dit staat dan in de bijsluiter vermeld. Stoffen zoals cafeïne (koffie, cola), alcohol en drugs zijn soms ook de oorzaak van een afwijkend hartritme.
Oorzaken. De oorzaak van een hartritmestoornis is niet altijd duidelijk. Een hartritmestoornis kan bijvoorbeeld ontstaan door een schildklierziekte, een longontsteking, na een zware inspanning, door het drinken van veel alcohol of door veel koffiegebruik.
Koffie, en in mindere mate cola en thee, kunnen klachten van boezemfibrilleren veroorzaken. Dit komt door de aanwezigheid van cafeïne in het bloed. Cafeïne heeft een 'adrenerg effect': het stimuleert onder andere de hartslag. Hierdoor lokt het aanvallen van boezemfibrilleren uit.
Voorbeelden zijn acebutolol, atenolol, bisoprolol, carvedilol, landiolol, metoprolol, nebivolol en propranolol. De calciumblokkers verapamil en diltiazem regelen de hartslag en heffen verschillende stoornissen in het hartritme op. Hierdoor wordt de hartslag langzamer.
Hartritmestoornissen zijn gemeld als bijwerking van hydroxychloroquine alleen en in combinatie met azitromycine bij patiënten met COVID-19. Andere medicijnen die worden voorgesteld om COVID-19 te behandelen, zoals lopinavir / ritonavir, kunnen ook het normale hartritme verstoren.
Vaak begint boezemfibrilleren met korte aanvallen die vanzelf overgaan. Zonder behandeling raakt het hartritme na verloop van tijd meestal blijvend verstoord. Een aanval van boezemfibrilleren is niet acuut levensbedreigend. Wel kunnen de klachten bij boezemfibrilleren hinderlijk zijn.
De duur van het boezemfibrilleren
Langdurig persisterend boezemfibrilleren, het boezemfibrilleren kan een jaar duren, maar het is nog mogelijk om het sinusritme te herstellen. Als de ritmestoornis niet door een elektrische cardioversie kan worden beëindigd, spreken we van permanent of chronisch boezemfibrilleren.
De hartritmestoornis doet zich plotseling voor en kan ook plotseling weer verdwijnen. AVNRT kan hinderlijk zijn, vooral als de hartritmestoornis zich regelmatig voordoet. Soms wordt AVNRT behandeld met medicijnen of eventueel met een ablatie .
Niet levensbedreigend
Hartritmestoornissen die in de boezems ontstaan zijn bijna nooit levensbedreigend. Dat komt doordat de AV-knoop maar een beperkt aantal prikkels vanuit de boezem kan doorlaten naar de hartkamers. De snelheid waarmee de hartkamers samentrekken is meestal lager dan het versnelde ritme in de boezems.
Nieuw onderzoek suggereert dat 150 minuten matig-intensieve lichaamsbeweging per week een manier is om voorkamerfibrillatie, de meest voorkomende hartritmestoornis, te verminderen zonder medicatie en zonder ingreep. Voorkamerfibrillatie voel je niet altijd, maar het vervijfvoudigt wel het risico op beroerte.
Overmatige koffieconsumptie kan leiden tot onaangename gewaarwordingen zoals tachycardie en hartkloppingen.
Energie voor het hart en magnesiumtekort
Een ander aspect waarom het hart niet goed functioneert zonder voldoende magnesium, heeft te maken met energie. Het hart is een grootverbruiker van energie. Het kost nogal wat om al dat bloed naar boven en naar beneden te pompen én om het weer terug te halen.
Bij een te snel hartritme loopt uw hartslag in rust op tot meer dan 100 slagen per minuut. Het hart kan dan soms niet meer voldoende bloed rondpompen. Daardoor krijgen de organen, zoals hersenen, nieren, lever en de hartspier zelf te weinig zuurstof. Medische hulp is dan noodzakelijk.
Hevige of langdurige stress is een risicofactor voor hart- en vaatproblemen, zoals slagaderverkalking, hoge bloeddruk, vaatkramp, hartinfarct en hartritmestoornissen.
Als je hartritme altijd afwijkt van normaal, is dit te zien op een hartfilmpje (ECG).
Signalen. Een belangrijk signaal van een hartinfarct is een aanhoudende drukkende pijn midden op de borst. Deze beklemmende pijn op de borst gaat vaak samen met: uitstralende pijn naar de linker, soms de rechterarm of beide armen, maar ook naar de schouders, hals, kaak, schouderbladen of maagstreek.
Sommige hartziekten kunnen een onregelmatige hartslag veroorzaken, zoals hartfalen of hartklepafwijkingen. Andere ziekten, bijvoorbeeld een te snel werkende schildklier kan zorgen voor een onregelmatige hartslag. Medicijn- of drugsgebruik. Bepaalde medicijnen en drugs kunnen zorgen voor een afwijkend hartritme.
Bij ritmestoornissen klopt het hart te snel, te langzaam of onregelmatig. Dit vraagt meer inspanning van het hart. Bij langdurige ritmestoornissen, zoals boezemfibrilleren, kan dit leiden tot hartfalen.
In het kort
Uw hart bonst hevig, de hartslag is snel of onregelmatig (het hart klopt ineens sneller en dan ineens weer langzamer). Meestal kunnen hartkloppingen geen kwaad. Bel direct uw huisarts of huisartsenpost als u bij hartkloppingen ook andere klachten heeft.
Bij extreme spanning die een goede prestatie in de weg staat, kan de arts een medicijn als propranolol voorschrijven. Propranolol zorgt ervoor dat uw hartslag wat minder snel gaat en dat u minder trilt. Het werkt na ongeveer een uur. De werking houdt zes tot acht uur aan.
Boezemfibrilleren is een hartritmestoornis en wordt ook wel atriumfibrilleren genoemd. Bij boezemfibrilleren heeft uw hart een onregelmatige hartslag die veel te hoog is. Bij een normaal hartritme ontstaat een elektrische prikkel in de sinusknoop.
Hulpmiddelen • Vermijden van cafeïne en alcohol. Rust en ontspanning. Koortsremmende middelen zoals bijvoorbeeld paracetamol. rusten of koortsremmende middelen heeft genomen.
Mits tijdige detectie en een correcte behandeling van VKF is een normale levensactiviteit perfect mogelijk en kunnen embolieën worden voorkomen. Door een goede behandeling hebben patiënten met VKF zelfs vijf keer minder kans op een beroerte.