Nieuw pleisterwerk kan je eerst afstoffen met een zachte borstel en nadien nog eens schoonmaken met een vochtige doek. Zijn de muren sterk vervuild, gebruik dan een goede ontvetter of ammoniakwater en laat goed drogen. Oude poreuze verflagen kan je ontstoffen met een zachte borstel.
Je muur of plafond moet voor het schilderen of verven goed schoon zijn. Een sopje met lauw water en zeep is voldoende. Daarna is het een kwestie van afwassen met een spons met water en een scheutje ammoniak.
Heb je de muur net laten stucen of heb je dat zelf gedaan? Vers stucwerk heeft een sterke zuigende werking, waardoor het belangrijk is om voorstrijk aan te brengen. Als je dat niet doet zal de muur waarschijnlijk gaan vlekken en zal de kleur bovendien niet mooi egaal zijn.
Je vraagt je wellicht af of het nodig is om je muur te ontvetten voor je deze gaat schilderen. Het antwoord is ja! Wanneer je ondergrond niet ontvet is en nog vol zit met vuil, zorgt dit ervoor dat de verf niet goed hecht, snel afbladdert of zelfs vlekken geeft.
Alcohol is makkelijk oplosbaar in water en kan worden gebruikt als veelzijdig oplosmiddel en ontvetter. Het is een "schone" ontvetter omdat de alcohol vrij snel verdampt en geen residu achter laat. Isopropanol (isopropyl of IPA) en ethylalcohol zijn beide alcoholen waarmee ontvet kan worden.
Hoe reinig en ontvet je de ondergrond? Een eenvoudige en doeltreffende reiniger en ontvetter die iedereen in huis heeft, is afwasmiddel, opgelost in water. Een ander oud en bekend ontvettingsmiddel is ammoniak, verdund in water.
Stucwerk schilderen is prima mogelijk. Wel moet je, in het geval van nieuw stucwerk, deze laag goed de tijd geven om te drogen voordat je het gaat verven. Zo behaal je het beste resultaat.
Hoelang moet je wachten voordat je stucwerk kunt overschilderen? Gemiddeld moet je per millimeter pleisterwerk, twee dagen reserveren om het te laten drogen. Gemiddeld zal het stucwerk ongeveer 6 tot 14 dagen moeten drogen.
Als je na te stucen de muur gaat verven met latex kan je beter de dekkende voorstrijk gebruiken. Deze ziet eruit als verf en kan je met een roller aanbrengen. Omdat de voorstrijk dekkend is zie je precies waar je gebleven bent en kan je de muur egaal maken met voorstrijk.
Gelukkig is het wel mogelijk om te controleren of een oppervlak een voorstrijk nodig heeft. Dit doe je door een spons of doek nat te maken en deze vervolgens een aantal keer over de ondergrond te halen. Wordt het vocht snel opgezogen? Dan is er sprake van een sterke zuigende werking en is een voorstrijkmiddel nodig.
Met voorstrijk verlengt u de levensduur van een pas geschilderde muur of plafond. De verf zal hierdoor ook minder snel afbladderen. Met één laag voorstrijk dekt u in één keer uw muren met verf. Dit scheelt onnodig overschilderen, en dus geld en moeite.
Toch bestaat hoogwaardig stucwerk meestal uit drie lagen. De eerste laag bestaat uit een zogeheten voorstrijkmiddel dat direct op de ondergrond wordt aangebracht. Hier komt de tweede laag bovenop. Dit is de raaplaag, waarop vervolgens de afwerklaag wordt aangebracht.
White spirit als ontvetter
White spirit is een goed verdunningsmiddel om alkydverf te verdunnen. Daarnaast is dit middel erg geschikt om bepaalde materialen en oppervlakken te ontvetten.
Universol is net zoals St Marc een vervanger voor ammoniak. Het voordeel van Universol is dat dit reinigingsmiddel geen zeepresten achterlaat. Hierdoor kun je na het reinigen met Universol het oppervlakte gaan schilderen zonder dat je eerst eventuele resten hoeft te verwijderen.
Om schoon te maken, gebruik je altijd gewone witte azijn of schoonmaakazijn. Je kunt azijn gebruiken als allesreiniger, ontvetter, ontkalker en wasverzachter.
Bevatten de wanden veel gaten, wordt er over gipsplaten gestuct of bijvoorbeeld een muur van stenen met veel gaten en groeven. Wanneer het verkeerde voorbehandelingsmiddel gebruikt wordt op de muren kan het stucwerk na loop van tijd van de muur af vallen en dan ontstaat er een groot probleem.
Een redelijke indicatie is dat een stukadoor gemiddeld 20-30 m2 per aan sausklaar stucwerk per dag zal produceren.
De muur zal het vocht uit de verf onttrekken met een vlekkerige muur als gevolg. Om dit op te heffen en ervoor te zorgen dat het eindresultaat er strak en egaal uitziet is het voorstrijken van gestucte muren essentieel.
U kunt testen of u voorstrijk moet gebruiken door water op de muur te druppelen. Verdwijnt het water snel dan is er sprake van een zuigende muur en is het verstandig een voorstrijk te gebruiken voor u de muurverf aanbrengt, zodat deze beter hecht.
Als de muur opgedroogd is, kun je – als dit nodig is – een tweede laag verf aanbrengen.
Zodra de eventuele voorstrijk droog is kun je de gestucte muur sauzen. Roer de muurverf goed door en schenk het in een verfbak. Deel de muur in denkbeeldige vlakken in en schilder eerst langs de randen. Gebruik daarvoor een kwast, om de vlakken daarna in te kleuren met een roller.
Deze ontvetter is geschikt als allesreiniger, maar wordt ook veel gebruikt als verfreiniger maar ook geschikt voor het schoonmaken van metaal, hout, schilderwerk, tegels, kunststof en zelfs om behang af te weken! Voor gebruik de St. Marc verdunnen met water. Goed na wassen met schoon water!
Vaak is de viezigheid zo klein, dat het onzichtbaar is. Daarom moet je alle oppervlaktes die je gaat schilderen, eerst ontvetten. Zo zorg je voor een schoon oppervlak en betere hechting. Als je niet op een schoon oppervlak schildert kan de verf slecht hechten, en de verf gaan afbladderen of verkleuren.