Bij sommige chemotherapieën hebben vette vis en visolie mogelijk een negatief effect op de behandeling. Dit gaat specifiek om het middel Irinotecan en platina bevattende chemotherapieën zoals Cisplatin en Oxaliplatin. Bij andere soorten chemotherapie is het heel goed om tenminste één keer per week vis te eten.
Visolie kan effect chemotherapie verminderen
Dit advies geldt vanaf 24 uur voor de start van de chemotherapie tot en met 24 uur daarna. Raadpleeg altijd een arts als de wens bestaat om visoliesupplementen te gebruiken tijdens kankerbehandeling. Vette vis (bijv. haring en makreel) hoeft niet te worden afgeraden.
Rauwe vis mag niet gegeten worden tijdens een kankerbehandeling , maar zelfs sommige soorten gekookte vis, waaronder koningsmakreel, marlijn, oranje ruwe vis, haai, zwaardvis, tegelvis, ahi-tonijn en grootoogtonijn, moeten vermeden worden vanwege het hoge kwikgehalte.
Eet geen zachtgekookte eieren. Eet ook geen gerechten waarin rauwe eieren worden gebruikt, zoals bavarois, tiramisu, mousse of zelfgemaakte mayonaise. Gebruik geen rauwe melk en producten gemaakt van rauwe melk, zoals bijvoorbeeld rauwmelkse kaas. Deze producten kunnen besmet zijn met bacteriën.
Door en door verhit zijn deze producten wel toegestaan. Leverworst, leverpastei, paté, Berliner leverworst, leverkaas. Rauwe vis, zoals rauwe tonijn, sushi, dagverse haring. Voorverpakte gerookte vis, zoals gerookte zalm, makreel en paling.
Rauw/onvoldoende gaar vlees, gevogelte of vis, bijvoorbeeld vlees dat nog roze is, sushi, kaviaar en oesters. Gerookt vlees, bijvoorbeeld salami en parmaham. Vermijd gerookte zalm, tenzij direct uit een vers geopende verpakking gegeten .
Risico op listeria-besmetting
Gerookte vis zoals zalm, makreel, forel of paling kan de bacterie Listeria monocytogenes bevatten. Dat risico bestaat vooral bij de koud gerookte vis. Wanneer producten warm gerookt worden, worden de eventueel aanwezige Listeria-bacteriën meestal gedood.
Eet geen rauwmelkse kazen, zoals gorgonzola en camembert. Alcohol kan ervoor zorgen dat chemotherapie minder goed werkt.
Voeding en chemotherapie
Er is een aantal voedingsproducten waar u voorzichtig mee moet omgaan als u chemotherapie ondergaat. Gebruik geen grapefruit of kruisingen hiervan, zoals pomelo, ugli, mineola, tangelo of zure sinaasappel (ook wel Sevilla sinaasappel genoemd).
Sommige kruidenproducten zorgen ervoor dat chemotherapie minder goed werkt of dat je meer bijwerkingen krijgt. Zo zorgen Sint-janskruid en kurkuma (geelwortel) er bijvoorbeeld voor dat de lever de chemotherapie sneller afbreekt. De chemotherapie heeft dan minder effect.
Het belang van voldoende drinken
Voor iedereen is het belangrijk om voldoende te drinken. Voldoende drinken zorgt ervoor dat je afvalstoffen goed kwijt kunt en dat je lichaam kan afkoelen. Ook helpt dit tegen uitdroging.
Bij het eten van vis, oesters en andere schelpdieren: Eet geen rauwe vis (zoals sushi of sashimi), rauwe oesters of andere rauwe schelpdieren . Zorg ervoor dat alle vis en schelpdieren die u eet, goed gaar zijn.
Door de chemotherapie kunt u oogklachten krijgen, zoals branderige, prikkende of geïrriteerde ogen. Meld dit aan uw behandelend arts of verpleegkundig specialist, of aan de verpleegkundige. We schrijven u dan eventueel oogdruppels voor.
Verwerk koud vlees of vleeswaren in een salade. Roer fijn gesneden vleeswaren, bijvoorbeeld ham of cornedbeef, door de puree. Gebruik ei, kaas, vis, tahoe, tempé, sojabonen, peulvruchten, noten of kant en klare vegetarische vervangingen in plaats van vlees.
Met zeewier, zoals nori, kombu en wakame, kun je de smaak van vis nabootsen in gerechten. Zeewier vind je bij natuurvoedingswinkels, toko's, maar ook steeds vaker in de supermarkt. Je vindt talloze plantaardige recepten met zeewier op het internet.
Vermijd gebakken, gefrituurd, geroosterd en erg heet voedsel. Voeg eiwitten toe aan je eten: eiwitrijke voeding werkt vaak beter tegen misselijkheid dan vet of koolhydraten. Eiwitten zitten bijvoorbeeld in; kip, kwark, vis, eieren, peulvruchten, kaas, yoghurt, karnemelk. Vermijd grote maaltijden.
Bij sommige chemotherapieën hebben vette vis en visolie mogelijk een negatief effect op de behandeling. Dit gaat specifiek om het middel Irinotecan en platina bevattende chemotherapieën zoals Cisplatin en Oxaliplatin. Bij andere soorten chemotherapie is het heel goed om tenminste één keer per week vis te eten.
Omdat knoflook het levermetabolisme van veel medicijnen kan veranderen via zijn cytochroom P450 , moet het met voorzichtigheid worden gebruikt tijdens actieve chemotherapie . Het moet ook met voorzichtigheid worden gebruikt bij patiënten die anticoagulatietherapie ondergaan, omdat knoflook significante anti-plaatjesaggregatie-eigenschappen heeft.
Lichte voedingsmiddelen die gemakkelijk te verteren zijn, zoals havermout en eieren, kunnen goede opties zijn . Chemotherapie is een veelvoorkomende kankerbehandeling die gebruikmaakt van een of meer medicijnen om kankercellen in uw lichaam te bestrijden. De symptomen, waaronder een droge mond, smaakveranderingen, misselijkheid en vermoeidheid, kunnen ervoor zorgen dat eten een opgave lijkt.
bij het toedienen van epirubicine bij een FEC-kuur. Door de kou van het ijsje zijn de mondslijmvliezen minder doorbloed en dit zou de kans op weefselschade in de mond verkleinen.
Magere zuivelproducten, zoals Griekse yoghurt, melk en kaas, zijn ook goede opties. Plantaardige eiwitten zijn vooral belangrijk omdat ze de hoogste niveaus aan vitaminen en mineralen bieden. Hieronder vallen noten, zaden, hummus en peulvruchten, waaronder bonen en linzen.
Een magere witvis zoals tilapia past in een verantwoord en gezond dieet. Maar ook het toevoegen van een vette vis zoals paling aan je salade of op de boterham is een gezonde keuze.
De vetzuren in vis zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zicht bij ongeboren baby's. Let op: bepaalde vis kun je beter niet eten. Vissen zoals tonijn, makreel, sardines en paling kun je beter vermijden.
Gerookte kipfilet is een gezondere keuze dan veel andere vleesopties, omdat het over het algemeen minder vet bevat. Het past ook goed binnen een gebalanceerd dieet, wat aantrekkelijk is voor bewuste consumenten.