De ansjovis is een straalvinnige vis uit de familie van de ansjovissen, die 139 soorten kent. Het is een kustvis die in grote scholen zwemt tot op een diepte van 400 meter en voorkomt in de Atlantische Oceaan, de Middellandse Zee, de Zwarte Zee, de Zee van Azov en de westelijke Indische Oceaan.
Veel consumenten vragen zich bij de aankoop af of ansjovis en sardientjes hetzelfde zijn. Het antwoord is nee. Hoewel beide soorten tot dezelfde familie behoren, is de sardine bijvoorbeeld veel groter dan de ansjovis.
Wordt gemaakt van de ansjovis, een vis die gemiddeld een lengte van zo'n 20 centimeter lang wordt. Ansjovisfilets zijn sterk gezout. In deze vorm wordt ansjovis in verschillende keukens gebruikt, als tussendoortje, als bijzondere delicatesse en zelfs als beleg voor de pizza.
Is ansjovis gezond? Verse ansjovis is erg vetarm en bevat daardoor weinig Omega 3 vetzuren die je lichaam ondersteunen bij cel reparatie. Ondanks het feit dat deze vis niet veel vet bevat is de ansjovis wel een enorme bron van eiwitten.
Ansjovis wordt meestal gevangen met ringzegens of pelagische sleepnetten. Visserij in open water heeft een lage ongewenste vangst en geen impact op de bodem habitats en gemeenschappen. Ansjovis heeft een sleutelrol in het mariene ecosysteem omdat ze de basis vormen van voedsel voor veel andere dieren.
Op zich bevat een ansjovis eigenlijk helemaal niet zo veel zout: ongeveer 0,2%. Dat verandert drastisch tijdens de behandeling van die filets: ze liggen soms eerst een maand lang in zeezout voor ze de verpakking in gaan. In één zo'n blikje of glazen potje zit er om en bij de 15% toegevoegd zout.
Ansjovis is is een straalvinnige vis uit de familie van de ansjovissen (Engraulidae), een familie die 139 soorten telt. Het is een vis met een dominante zoutige smaak die veel in pizza's en pastasauzen wordt gebruikt.
Maar heel vaak wordt verse ansjovis in Italië ook 'rauw' gegeten, vooral door de Zuid-Italianen, dat wil zegen vanaf Rome naar beneden in de laars. Op snikhete dagen is rauwe ansjovis vooral een verfrissende antipasto .
Je kan bijvoorbeeld ansjovisboter maken en serveren bij een stuk vlees. Of je smelt ze door een pastasaus, zoals bij deze klassieke pasta puttanesca. Je kan ansjovis natuurlijk ook helemaal heel laten en zo eten, bijvoorbeeld door een panzanella. Of op toast als borrelhapje.
Laten we eerst eens inzoomen op de bekende omega 3-bronnen: DHA en EPA: Vette vis (makreel, zalm, sardientjes, ansjovis en haring) bevat 2,5-5 gram omega 3 per 100 gram, waarvan haring de kroon spant. Ook krill bevat EPA en DHA. Microalgen bevatten DHA .
Worcestersaus
In worcestersaus, ofwel worcestershiresaus, zit namelijk ansjovis, een klein visje met een unieke smaak. Voor een vegetarisch alternatief kun je worcestersaus vervangen door 1 tl sojasaus gemengd met 1 tl azijn of citroensap en een paar druppels sambal of andere chilisaus.
Om te beginnen kun je ze best nog een aantal dagen tot weken bewaren in de koelkast. Afgedekt met een laagje olie zou je ze zelfs langer moeten kunnen bewaren, maar de olie stolt en het ziet er na een tijdje niet meer lekker uit. Invriezen kan ook, maar is misschien erg veel gedoe voor zo'n klein visje.
Pilchard is Engels, zeg maar een Atlantische sardien. De naam duikt op in de renaissance en werd vernederlandst tot pelser, maar dat woord horen we bijna nooit meer. In koude zeeën worden vissen groter dan in warme zeeën, dus waren de Atlantische sardienen altijd al dikker en groter dan die uit de Middellandse Zee.
Sardines, sardienen of pelsers zijn een groep straalvinnige vissen uit de familie haringen (Clupeidae). Sardines komen bijna wereldwijd voor en danken hun naam aan het mediterrane eiland Sardinië, waar ze ooit zeer talrijk voorkwamen.
Heb je de visjes klaargemaakt, dan kun je de filet zo van grote graat afhalen. Haal vervolgens de grote graat eruit en de andere filet is beschikbaar. Let op: fijne graten kun je prima eten, helemaal als ze bereid zijn, maar haal voor de zekerheid altijd zoveel mogelijk graten eruit.
AH Ansjovis bestellen | ah.nl.
Een geopend blik ansjovis kan je 2 dagen in de koelkast bewaren. Een dicht blikje ansjovis is wel een jaar na de THT datum houdbaar. Als je de ansjovisjes uit blik invriest, blijven ze nog 3 maanden goed. Verse ansjovis is 1 dag houdbaar in de koelkast en 3 maanden in de vriezer.
De regio staat voornamelijk bekend om zijn gezouten ansjovisfilets. De kwaliteit wordt bepaald door een speciale bereidingswijze. Nadat de ansjovis is gevangen worden de visjes in houten vaten op een zoute pekel gelegd.
Er zijn namelijk bepaalde soorten vis en schaal- en schelpdieren die je tijdens de zwangerschap beter niet of niet te vaak kunt eten. Dit vanwege verhoogde gehaltes schadelijke stoffen zoals dioxine, kwik of PFAS. Zo kun je makreel, paling, sardine, tonijn, krab of garnalen beter laten staan.
Ansjovis hebben we overgenomen uit Spaans anchoa, ouder anchova. De oudste Nederlandse vorm, in 1518, luidde anchiovis. Door volksetymologie heeft het woord bij ons de uitgang -vis gekregen en in die vorm is het door het Duits overgenomen.
De ansjovis is een straalvinnige vis, een kustvis die in grote scholen zwemt, hij wordt maximaal 20 cm lang en komt wereldwijd voor. Verse ansjovis heeft een zachte, volle smaak en is rijk aan goede vetzuren. Ansjovis is erg geschikt om te grillen, frituren of marineren, maar ook om zelfs rauw te eten.
Vorm: Slanke, langgerekte, sardien-achtige vis met een afgeronde snuit en een korte onderkaak met onderstandige bek. De bekspleet loopt door tot achter de ogen. De schubben aan de voorkant van het buikdeel zijn wat sterker, maar vormen geen kiel.