Schelvis is de grotere broer van de wijting, die wij ook maar weinig op tafel zetten. De vis heeft een karakteristieke 'duimdruk' op beide flanken die aan de heilige Petrus wordt toegedicht.
De schelvis behoort tot de familie van kabeljauwachtigen. In tegenstelling tot kabeljauw is de smaak van schelvis iets sterker en het visvlees wat zachter. Geen wonder dat kabeljauw vandaag de dag in veel gerechten door schelvis wordt vervangen; in Fish & Chips bijvoorbeeld.
The Sunday Times en Greenpeace sloegen de handen in elkaar voor een grootschalig onderzoek. Schelvis is 30% goedkoper t.o.v. kabeljauw.
Heek, schelvis en wijting bijvoorbeeld zijn duurzame alternatieven voor kabeljauw.
Liefhebbers van de intussen behoorlijk duur geworden kabeljauw hebben met schelvis een volwaardig en goedkoper alternatief. Deze vis met behoorlijk vast vlees is vooral in Groot-Brittannië populair maar maakt intussen ook bij ons opgang. Schelvis vinden we vooral in de noordelijke Atlantische Oceaan.
Pangasius heeft de reputatie een ongezonde vis te zijn die veel zware metalen, bacteriën en antibioticaresten bevat. In 2012 controleerden wij de pangasius in de Belgische winkels onder meer op de aanwezigheid van zware metalen, pesticidenresiduen en sporen van antibiotica, en stelden weinig problemen vast.
Weinig mensen weten exact wat de exotische pangasiusvis is. Het is een straalvinnige vis uit de familie van reuzenmeervallen, een zoetwatervis die op grote schaal gekweekt wordt in Azië. In de winkels vind je nooit de wilde variant, maar altijd de gekweekte, vandaar dat de vis zo goedkoop is.
Maar welke vissen kan je dan nog wel met een gerust hart eten? Wel, met schelvis, heek, tong, Alaska pollak, kabeljauw, koolvis en pladijs zit je goed. En ook mosselen, garnalen, kreeft en sint-jacobsschelpen zijn een goede keuze.
Ondanks dat veel mensen de voorkeur hebben voor kabeljauw, het 'zusje' van de koolvis, is er niets mis met de smaak van deze vis. Alleen het visvlees van de kabeljauw is iets witter.
Magere vis
Denk bijvoorbeeld eens aan wijting, schelvis, Talapia, koolvis, geep, kabeljauw, forel, baars, snoekbaars of tong. Allemaal stuk voor stuk lekkere vis en heel gezond, ondanks dat er wat minder Omega-3 in zit.
Vissen als schar, poon en wijting komen direct uit onze eigen Noordzee en zijn goedkoop, lekker en goed voor het milieu.
Stevig van structuur, verfijnd van smaak
Witvis is een verzamelnaam voor (de naam zegt het al) witte vis met een stevige structuur. Kabeljauw, koolvis, tilapia en pangasius zijn de bekendste soorten. De smaak is vrij neutraal, dus je kunt er alle kanten mee op.
Tong: de lekkerste platvis van de zee. Tong is verkrijgbaar in allerlei soorten en maten.
Is de huid ruw als schuurpapier dan is het bot, is de huid glad dan is het schol en de schar is een mengsel van de twee, in een richting glad maar in de andere richting ruw.
Het dikke stuk dat van halverwege de filet tot de kop is afgesneden noemen we het haasje of het rugstuk. Dit stuk is ideaal om met of zonder vel te bakken in de pan of in de oven. Het minder dikke deel wordt vaak verkocht als 'filet' en het deel tot aan het puntje van de filet noemen we ook wel het staartstuk.
Roofvissen zoals zwaardvis, marlijn, snoekbaars, tonijn en haai zijn ook minder veilig. Dat komt doordat roofvissen aan het eind van de voedselketen zitten en andere dioxine houdende vissen eten. Deze vissen bevat vooral veel methylkwik. Tonijn bijvoorbeeld kunt u beter niet meer dan één keer per maand eten.
De blauwvintonijn is de duurste vis ter wereld
Dat is niet zozeer vanwege de smaak, maar vooral omdat deze vis zo schaars is. Op een veiling werd voor 300 kilo van deze tonijn ooit 736.000 dollar betaald. Deze vis is populair als ingrediënt voor de sushi.
Risico's kweekvis
Bij gekweekte vis, zoals pangasius en tilapia, kunnen chemicaliën en antibiotica (geneesmiddelen die bacteriën bestrijden) gebruikt worden. Dit brengt een probleem met zich mee, namelijk resistente bacteriën.
Over het algemeen bevat vette vis een goede portie aan eiwit, hieronder valt de pangafilet. De vis beschikt per 100 gram over wel 16 gram aan eiwit. Eiwit is een zeer belangrijke voedingsstof waar je zeker genoeg van moet binnenkrijgen. Het is namelijk de bouwstof van je lichaam en onderhoudt en verstevigt je spieren.
Goede keuzes zijn bijvoorbeeld zalm, garnalen, ansjovis, krab, forel en haring. Deze bevatten weinig zware metalen. Eet vis zoals tonijn, zwaardvis en haai maximaal 1 keer per week anders krijg je snel te veel kwik binnen en dat is schadelijk voor je gezondheid.
Visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten. Daarom is het advies 1 keer per week vis te eten. Bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm.
Kabeljauw is rijk aan veel verschillende vitamines en mineralen die allemaal een gezonde werking hebben in het lichaam. Zo bevat kabeljauw onder andere vitamine B11 (foliumzuur), vitamine B12, kalium, fosfor en magnesium. Vitamine B11, ook wel foliumzuur genoemd, is nodig voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen.