Kogelvissen eten slakken, als de voedselvoorraad op is moet de kogelvis bijgevoerd worden met gekweekte slakken! Als de kogelvis geen slakken krijgt dan begint de verveling toe te slaan. De kogelvis zal aan de vissen knabbelen en laat deze niet met rust.
De Anatome Helena kan in vrede leven met garnalen, maar kleine garnalen kunnen ten prooi vallen aan de slak. Bijvoorbeeld vuurgarnalen of Blue Velvet garnalen, ik zou het niet doen. Ben je van plan om garnalen te kweken, dan kun je de Anatome Helena beter niet in je aquarium introduceren.
Het beste dat je kunt doen om slakken te bestrijden is door simpelweg te zorgen dat ze niets meer te eten hebben. Want als er geen eten is, zullen ze zich ook niet voortplanten. Dat betekent dat je minder moet voeren en vaker moet schoonmaken. Geef je vissen niet meer voer dan ze in één keer kunnen opeten.
Veelal komen slakken in jouw aquarium doordat je net een nieuwe vis of waterplant hebt gekocht. In de verpakking of in het water wat meegeleverd wordt zitten soms wel eens slakken verstopt. De oorzaak van slakken in jouw aquarium is dus dat je slakken meegeleverd kreeg bij de aankoop van een nieuwe vis of waterplant.
Aquarium slakken kunnen geen kwaad voor het aquarium. Sterker nog ze zijn juist enorm nuttig omdat ze algen, mulm en organisch afval eten. Slakken horen in je aquarium omdat slakken ook in een natuurlijk ecosysteem horen. Zonder slakken heb je niemand die de plantenresten en het mulm op eten.
Door teveel achterblijvend voer op bodem kunnen slakken zich enorm snel voortplanten. De eerste dag zijn er slakkeneitjes, de volgende dag kleine slakjes die met het blote oog nog nauwelijks te zien zijn. Een aantal dagen later vallen ze meer op en merkt u dat heel het aquarium bom vol met slakken zit.
Ze lijken alle tamelijk veel op elkaar en sommige soorten kunnen wel tot 20 cm groot en meer dan 10 jaar oud worden!
Bij de vuistregel om uit te rekenen, hoe veel dieren er in een aquarium passen (Regel: 1 cm vis per 1 L water) kun je voor de appelslakken met ca. 5-6 cm rekenen. Ook belangrijk is de waterhardheid van het water. De dieren hebben namelijk een bepaald kalkgehalte nodig om hun huisje op te bouwen.
Ze komen eens mee met een plantje of vissen en vormen na een tijd een echte plaag, sommige eten ook aan de planten. De Anatome Helena slak is dé ideale oplossing. Een volwassen slak word ongeveer een 3 cm groot. Een Helena slak kan 5 jaar oud worden.
Wel wordt geadviseerd 1 slak per 10 liter water te houden. In een gezelschapsaquarium kan de slak-etende-slak zonder problemen samenleven, ze laten zelfs de kleine garnaaltjes met rust. Het is alleen niet verstandig om ze samen te houden bij andere slakkeneters zoals slaketende vissen.
Dieet. Het dieet van de Anentome helena of slak etende slak zal geen verrassing zijn. Ze eten voornamelijk andere slakken zoals poelslakken, torenslakken, posthoornslakken, ramshoornslakken en appelslakken. Eigenlijk eten ze alle soorten wel behalve andere Anentome helena.
Veel slakken eten namelijk liefst helemaal geen groene planten, maar eerder dode bladeren, schimmels of algen: ze kunnen namelijk niet tegen de vies smakende chemische verdediging die veel planten in hun bladeren stoppen.
Na de paring legt elke slak (vanaf april) zijn eitjes af in slijm onder aardkluiten, boomschors, … Uit deze kleine, glazige bolletjes komen na een 3-tal weken kleine slakjes die zich onmiddellijk beginnen te voeden. Twee maanden later zijn ze volwassen.
Ik heb appelslakken en sulawesislakken en met de reden dat ik ze beide erg leuk vind en voordeel is dat appelslakken boven water hun eitjes leggen. Dus wil je geen nakweek dan haal je de eitjes weg. Heb nog niet gemerkt dat garnalen ziek worden van slakken, dus mijn inziens kan het geen kwaad.
Wist je dat slakken wel 3 jaar kunnen slapen?
Een naaktslak (zoals de grote aardslak) kan twee tot drie jaar oud worden en overwintert. Met onze huidige weersomstandigheden zijn er zelfs exemplaren die 20 cm lang kunnen worden! Bij strenge vorst kunnen veel naaktslakken sneuvelen. Slakken zijn hermaphrodiet.
De grootste landslak ter wereld is Achatina achatina. Hij komt uit regenwouden en vochtige bosgronden in West-Afrika. Zijn schelp is gemiddeld 18 tot 22 cm lang maar kan tot wel 27 cm lang worden.
Er moeten er dus minimaal twee in je aquarium zitten. Voortplanting kan redelijk snel gaan en is voornamelijk afhankelijk van voedselaanbod. Merk jij dat je enorm veel Posthoornslakjes hebt dan weet je zeker dat je teveel voert of teveel detritus (organisch afval) in je bak hebt.
De eieren zijn veelal iets ovale, lichtgekleurde ballen die in een trosje met daaromheen een slijmerige substantie worden gelegd. Soms worden de eieren op bladeren of tegen bomen aan gelegd, maar rechtstreeks op de grond komt vaker voor. Het komt ook voor dat eieren aan de onderkant van een blad wordt gelegd.
Zorg voor hindernissen waar slakken niet over heen kunnen, waaronder scherp zand, sparrennaalden, schelpengrit, fijngemaakte eierschalen en schelpen, zaagsel, kaf, houtas, lavagruis, dolomiet, koffieprut (hoe meer cafeïne, hoe beter de werking), zeewier, ongebluste kalk op jouw paadjes, hennepstrooisel of cacaodoppen.
Sterk ruikende planten zijn ouderwetse planten als salie, tijm, Oost-Indische kers, goudsbloem, geranium, lavendel, vingerhoedskruid, viooltjes, varens en klimop. Slakken hebben hier een hekel aan. Daarbij is het verstandig om de planten vroeg in de ochtend water te geven.
Slakken bestrijd je met koffiedik
Slakken kunnen een vervelende plaag zijn wanneer ze je planten opeten. Gooi wat van de koffieprut rondom de planten die aangevreten zijn en de diertjes blijven weg. Ook gemalen koffie helpt slakken verjagen.