Voor het vijlen van baby nagels kun je het beste een kartonnen vijltje gebruiken. Ga tijdens het vijlen niet heen en weer, maar vijl één kant op. Druk de huid iets naar beneden tijdens het vijlen, zo kun je beter bij het nageltje.
Nagels vijlen
Er zijn zowel kartonnen als metalen nagelvijltjes voor baby's te koop. Voor de zachte nagels van jonge baby's worden de kartonnen vijltjes aangeraden. Vijl nooit heen en weer, maar altijd één kant op, van onder naar boven. Daarmee voorkom je dat er scheurtjes of haakjes ontstaan.
De nagels van je baby kunnen best snel aangroeien. Het kan daarom zijn dat je meerdere keren in één week aan het knippen of vijlen bent. De teennagels groeien minder snel.
Gebruik altijd een babyschaar, zelfs voor peuters. Ze hebben ronde punten en kunnen je baby dus geen pijn doen als hij zijn handje opeens wegtrekt en je daardoor uitschiet. Ook bestaan er knippertjes voor baby's. Gebruik deze alleen als je ervaring hebt met dit soort nagelknippertjes.
Kartonnen vijl
Een kartonnen nagelvijl is een vriendelijke vijl voor de nagel. Kartonnen vijlen zijn er met verschillende korrels, ook wel grit genoemd. Hoe lager het nummer, des te grover de korrel en des te meer je dus van je nagel afvijlt. Kartonnen vijlen zijn makkelijk in gebruik en vormen de nagel goed.
Een grove vijl veroorzaakt sneller haakjes. – Vijl je nagels altijd één kant op en voorkom dat je de zagende beweging maakt, van links naar rechts, om de nagelplaten gesloten te houden.
In de eerste drie maanden kan je de zachte nageltjes van je baby het beste voorzichtig recht vijlen met een kartonnen vijl. Pak een vingertje van je baby vast en druk de huid iets naar onder, zo kom je goed bij het nageltje. Vijl altijd één kant op, anders ontstaan er alsnog scherpe randen en scheurtjes in de nagels.
Neem de baby op en ondersteun zijn hoofdje. Laat hem zachtjes in het water glijden. Hou hem stevig vast onder de oksels, zodat zijn hoofdje op je onderarm rust en hij niet kan wegglijden. Laat de baby niet te lang in bad, het water koelt snel af.
Enkele tips
Gebruik een nagelschaartje met afgeronde punten. Ontsmet de schaar vooraf en wacht tot de baby rustig is voor je begint. Knip de nageltjes recht af. Probeer ervoor te zorgen dat er na het knippen geen scherpe rand aan het nageltje overblijft.
Witte plekjes in de mond van uw baby, meestal tegen de wangen, op de tong en het gehemelte. Soms: rode, ronde plekjes in de mond. Meestal heeft een baby met spruw nergens last van. Soms drinkt uw kind onrustig en laat vaak de tepel los.
Als je een lepeltjesnagel hebt, is er een afwijking aan de nagel in de vorm van een dunne en holronde nagel. Dit kan komen door een onderliggende aandoeningen, maar ook door het in contact komen met een chemische stof.
Omrollen, bouncen en grijpen (vooral jouw haar) krijgt hij deze maand onder de knie. Ook kan je kindje steeds beter met jou communiceren. Met anderen doet hij dat liever wat minder, want de eerste tekenen van eenkennigheid kunnen deze maand tot uiting komen. Kom jij nog een beetje aan je rust toe?
De BIAB-nagels blijven 3 tot 4 weken zitten. Je kunt de behandeling blijven herhalen, zo vaak je wilt. Let op: het moet wel, net als gellak, professioneel eraf gehaald worden in een salon.
De wantjes beschermen niet alleen tegen krabben maar houden daarnaast de handjes lekker warm.
Voor een vierkante nagelvorm is het belangrijk dat de nagel recht uit de nagelwand komt en niet naar binnen of buiten buigt. Daarna vijl je de bovenkant recht af.
Hoe vaak je een luier moet verschonen verschilt per baby. Ook hangt het af van hoe oud je baby is. Een pasgeborenen moet gemiddeld tussen de 8 en 10 keer op een dag verschoond worden. Daarintegen moet een wat oudere baby ongeveer 4 tot 6 keer per dag verschoond worden.
Bij baby's is twee tot drie keer per week in bad meer dan genoeg. Zorg dat het water de goede temperatuur heeft (niet hoger dan 37 graden Celsius) en dat er genoeg water in het badje zit zodat je baby niet afkoelt. Je hoeft niets in het water te doen, al helemaal geen zeep.
Voor een pasgeborene is twee of drie keer per week waarschijnlijk wel genoeg, als je het luiergebied maar goed schoonhoudt en zijn handen en gezicht een paar keer per dag schoonmaakt. Behalve wanneer ze iets oprispen of een vieze luier hebben, worden pasgeborenen gewoon niet erg vies.
Baby nagels vijlen
De eerste drie maanden zijn de nageltjes van je baby nog erg zacht en kwetsbaar. Het is dan verstandig om de nagels te vijlen en niet te knippen. Vijlen heeft minder risico's, zoals het dubbelklappen van de nagels. Voor het vijlen van baby nagels kun je het beste een kartonnen vijltje gebruiken.
Hoe werkt een nagelknipper? U legt uw nagel onder de knipper en duwt met uw andere hand op de (vergrote) hendel. Dankzij de gebogen knipranden wordt de nagel halfrond afgeknipt. Als u uw nagel in de elektrische knipper steekt, knipt het apparaat op batterijen de nagels (gebogen) af.
Nagelschaartjes koop je online bij Blokker.
Voor het inkorten van natuurlijke nagels en het in vorm vijlen van de nagels kun je een 180 grit nagelvijl gebruiken. 180 wordt gezien als een gemiddelde grit; niet te grove korrels en niet te fijne korrels. Zijn je nagels erg zwak, dan kun je ook een superfijne 240 grit vijl kiezen.
Je nagels vijlen, wat je eigenlijk iedere week zou moeten doen. Je kunt kiezen voor een papieren vijl, een glasvijl of een ijzervijl, maar zorg dat ze niet te grof/hard zijn. Met een zeer fijne vijl maakt het niet zoveel uit of je heen en weer vijlt, maar wanneer je van buiten naar binnen vijlt zit je altijd goed.
De voordelen van onze glasvijlen zijn: Uw nagels worden gladder na gebruik van een glazen nagelvijl dan bij bijvoorbeeld een metalen nagelvijl. Ook voorkomt het, bij regelmatig gebruik, ongewenste nagelbreuk. Onze nagelvijlen zijn onverslijtbaar.